Fokusmærke
Fjord til bord
Målgruppe
Junior
Info om mærke
I Danmark er vi heldige at være omgivet af hav, som er fyldt med spændende plante- og dyreliv. Og mange af de planter og dyr, vi finder i og ved havet, kan endda spises.
Dette mærke handler om at udnytte juniorernes nysgerrighed og mod på udfordringer. Her tager vi selvstændige madlavning til nye højder, når juniorerne fx selv høster østers og tang og fanger krabber. Det er et mærke, hvor vi laver grænseoverskridende gourmetmad i sæson fra Danmarks våde skatkammer.

Spejderne skal:

  • Have udforsket forskellige typer af natur omkring havet i Danmark (sandstrand, vadehav, marsk, fjord).
  • Have prøvet at genkende, fange, aflive, rense, partere, tilberede og smage dyr fra havet.
  • Have stiftet bekendtskab med forskellige planter i og ved havet samt prøvet at genkende, høste, tilberede og smage på dem.
  • Kende til risikofaktorer som giftige alger, østers uden for sæson og lignende.
  • Deltage i planlægning, tilberedning, servering og spisning af et større måltid med ingredienser fra havet.

Varighed:

3-4 møder, hvor flere af møderne foregår ved havet/fjorden. Vær opmærksom på sæsonen for de forskellige ingredienser. Skal man fx høste østers, skal det foregå i efteråret, når havet er blevet passende køligt.

Feedback/videreudvikling af mærket:

Har du en velegnet aktivitet eller en idé til, hvordan mærket kunne tilpasses/videreudvikles? Så skriv til program@dds.dk.

Forslag til forløb:

Bemærk, at dette forløb forudsætter, at I tager til vandet minimum på de to første møder

Møde 1: Dyr i vandet

- Intro til forløbet 'Fjord til bord'

- Sikkerhed omkring havet

- Fange krabber med klemme

- Lave krabbesuppe

Møde 2: Planter og tang 

- Opsamling fra sidst 

- Opdelt: 

  1. Find spiselige planter på strand
  2. Find spiselige planter i vand

Brug evt. bog eller app

- Tangsmagning

- Hent vand i toiletbørsteholdere

Møde 3: Gourmetkok

- Opsamling fra sidst

- Gourmet med indsamlede planter

- Servering og spisning

- Evaluering ved vandet

Tips og idéer:

Sikkerhed:

At lave forløbet “Fjord til bord” forudsætter, at I sætter jer ind i regler og praktik omkring vand.

I kan læse om korpsets anbefalinger til sikkerhed omkring vand her: https://dds.dk/artikel/sikkerhedsvejledninger-til-vandaktiviteter

Vær desuden særligt opmærksom på:

  • Høj- og lavvande
  • Niveauet af giftige alger i vandet
  • At ikke alle dyr og planter kan spises hele året

I forhold til aktiviteter ved havet, kan man som udgangspunkt gå efter områder med blåt flag (https://www.friluftsraadet.dk/bla-flag-strande). Vi vil dog anbefale at I spørger lokalt, før I begiver jer ud i vandaktiviteter. Tag kontakt til den lokale sejlklub eller vinterbadeklub, som bruger vandet ofte. En fisker eller naturvejleder i nærområdet er også en god kontakt.

Fantasirammer:

Der er oplagte muligheder for at give mærket en ekstra dimension gennem en sjov eller spændende fantasiramme. Herunder er der to forslag: ’Overlevelse’ og ’Gourmetrestaurant’.

  • Overlevelse:
    I har alle været ude at sejle på en båd, som blev fanget i Bermudatrekanten, og nu er strandet på en øde strand. I har brug for mad, men har kun det, I havde med på båden. Fx mel, kartofler, ærter, krydderier og andre ingredienser. For at kunne få nok energi til at kunne vandre ind i landet og finde en vej hjem, må I spise, hvad der er at finde på stranden og lave maden på bål eller trangia. I går nu ud og høster, hvad I kan finde. Fx tang, krabber, rejer, bær. Nu må I lave, hvad I kan finde på ud fra ingredienserne for at overleve.
     
  • Gourmetrestaurant/Noma: I er stjernekokke på gourmet-restauranten Noma og skal finde på en ny innovativ ret til menukortet. Kunderne skal betale mange penge for retten, og madanmelderne skal falde i svime over den. Det, som kunderne og anmelderne går op i, er at varerne er nogle, I selv har samlet, at smagene er spændende, og at tallerkenen skal have wow-effekt! Det handler nu om at høste de smukkeste planter og fange de lækreste saftigste østers eller rejer, som I fx tilbereder med flamberet sukkertang eller rugbrødschips med kryddersmør lavet på strandsennep, eller hvad jeres kreative kokkehjerner kommer på. Husk, at I skal brillere, når madanmelderen kommer på besøg!

Inspiration, apps og gode links

Apps:
De seneste år er der kommet rigtig mange fine apps om det at ’sanke’, altså selv finde mad i naturen, samt tilberede det. Download appsende på en smartphone eller tablet.

  • ’VILD MAD’
  • ’Byhøst’
  • ’Spis Naturen – råvareguide med opskrifter’

Gode links:

Flere idéer og tips til mærket

Tag mærket som en del af en tur

I kan vælge at tage mærket, eller dele af det, på en tur, hvor I alligevel er tæt på vandet. I kan fx lave en nataktivitet, hvor I fanger krabber i mørket med hænderne (brug evt. havehandsker) og med pandelamper på.

Gør mærket lidt lettere eller lidt sværere

Vil du tilpasse ’Fjord til bord’ til de yngste juniorer eller til en lederudfordring, så prøv fx at gøre Noma-udfordringen lettere eller svære.

  • Vil I gøre Noma-udfordringen lettere, kan I:
    Giv mere konkrete opgaver i forhold til madlavningen fx: ”Bag pandebrød med tang”, ”Lav en tangpizza”, ”Lav kryddersmør med urter i sanker ved havet” eller lignende. Spejderne skal så ikke opfinde nye retter, men kan gå ud fra den samme basisopskrift.
     
  • Vil I gøre Noma-udfordringen sværere, kan I:
    Give spejderne benspænd som fx: ”Lav en gourmet-forret under temaet ’Det danske hav’”, ”Vælg 4 af de 15 ingredienser, vi har fundet frem”, ”Der skal være tang i retten”, ”Retten skal have et varmt og et koldt element” eller lignende.

Evaluering

Lav en evaluering, mens I er ved vandet/kysten. Brug fx en af nedenstående metoder, som sikrer, at alle får tilkendegivet deres mening.

Vandkants-barometer:
Nævn forskellige ting, I har lavet i forløbet. Lav et barometer på stranden eller ude i vandet med waders på. Man skal stille sig: Ude i vandet, hvis man synes, aktiviteten var rigtig god; I vandkanten, hvis man synes den var okay, men har forbehold og rettelser; På land, hvis man slet ikke synes, det var en god aktivitet.

Bullseye-barometer:
Alle finder en muslingeskal eller en sten, som de synes godt om. Lederen tegner en skydeskive i sandet. Kan også laves med reb. Skydeskiven består af en stor ring yderst, en lidt mindre i midten og en endnu mindre helt i centrum. Lederen nævner nogle specifikke aktiviteter, og spejderne skal nu lægge deres muslingeskaller/sten på den yderste ring, hvis de slet ikke synes om aktiviteten, den midterste hvis de har forbedringer og kritik, og helt i midten, hvis aktiviteten ramte plet og altså var rigtig god for dem. Snak sammen om, hvorfor deres sten ligger, hvor den gør.

Husk altid at spørge spejderne, om der er flere punkter, de gerne vil evaluere på, eller om nogen af spejderne har specifikke kommentarer.

Ved at evaluere på en af disse to måder, får alle lov til at give deres mening til kende – også selvom de ikke har lyst til at række hånden op eller umiddelbart har et godt argument for deres holdning til forløbet.