Fokusmærke
Krible-krable
Målgruppe
Familiespejder
Info om mærke
Aktiviteterne i krible krable mærket er sammensat, så spejderne får en viden om, og oplevelse med, hvad der findes af kryb og andet dyreliv i skovbund, gamle træer, stranden, kalkgrav osv. Mærket handler om at være nysgerrig, opsøgende og at forundres over naturens skabninger. Det er fint, hvis man kan søge efter kryb forskellige steder, så man møder forskellige slags dyr.

Mærket tages i perioden marts til september, hvor der er krible-krabledyr at finde i skov og krat.

Spejderne skal sammen med deres forældre:

  • Lære at finde kryb og dyreliv og behandle dem på en ordentlig måde, herunder, at dyrene skal sættes tilbage, hvor de blev fanget.
  • Opleve og få viden om, hvad der findes af kryb og dyreliv i skovbund, gamle træer, kalkgrav mv.

Varighed:

Varighed: Forløbet indebærer 3-4 møder.

Feedback/videreudvikling af mærket:
Har du en velegnet aktivitet eller en idé til, hvordan mærket kunne tilpasses/videreudvikles? Så skriv til program@dds.dk

Forløbsforslag: 

Møde 1: 

- Aktivitet 1: Dyrelivet i skoven: hvor lever dyrene?

- Leg: Kram et træ

- Aktivitet 2: Forskellige træer

Møde 2: 

- Aktivitet 1: Kryb i skovbunden

- Leg: Sneglestafet

- Aktivitet 2: Krybdyrsfælder

Møde 3: 

- Aktivitet 1: Kompost: Se hvad der foregår i naturen

- Leg: Stampe orm

- Aktivitet 2: Stærke snegle hvordan spiser sneglen?

Grej:

Til aktiviteterne i mærket, er der nogle materialer, som det kan være en fordel at investere i.

Herudover kan det være smart at investere i naturbøger, insektglas med lup eller forstørrelsesglas.

Familiespejdforælderen

Man bør beskrive forældrenes rolle, når de er til familiespejd. Forældre kan hurtigt komme til at overtage aktiviteterne for deres børn, da de jo ofte er hurtigere og bedre til det. Fx er det lettere, hvis far eller mor laver pandekagedejen, men det er jo netop konceptet (Learning by doing), at det er børnene, der skal lære gennem aktiviteterne, så det er vigtigt, at forældrene støtter deres børn i stedet for at overtage aktiviteterne.

Alle aktiviteter er selvfølgelig målrettet spejderne, men det er også vigtigt at tænke forældrene ind i aktiviteterne, så der også er noget for dem. For hvis både børn og forældre hygger sig, så tager forældrene også børnene med næste gang.

Baser frem for stram tidsplan:

Når man holder familiespejdermøder, kan man med fordel have forskellige aktivitetsbaser, som familierne kan gå til og fra. På denne måde kan familierne fordybe sig i de aktiviteter, som de synes er mest interessante, og følge de små spejderes temperament.