Færdighedsmærke
Klar dig selv
Målgruppe
Mikro
Info om mærke
En af de vigtigste ting som spejder er, at kunne klare sig selv. Gennem færdighedsmærket Klar dig selv lærer nye spejdere, hvordan man klarer sig selv. Jo større sikkerhed spejderene får i de daglige og praktiske ting, jo større overskud får de til at hjælpe hinanden og andre.

En af de vigtigste ting som spejder er, at kunne klare sig selv. Gennem færdighedsmærket Klar dig selv lærer nye spejdere, hvordan man klarer sig selv. Jo større sikkerhed spejderene får i de daglige og praktiske ting, jo større overskud får de til at hjælpe hinanden og andre.

Introduktion til færdighedsmærker
Spejderfærdigheder er en vigtig del af spejderarbejdet. Nogle færdigheder er gode at have i sin dagligdag. Det er for eksempel rart at kunne lave knob der holder, eller godt at kunne grundlæggende førstehjælp. Andre færdigheder knytter sig til de særlige aktiviteter vi laver som spejdere. Under alle omstændigheder er færdigheder noget helt konkret man får ud af at være spejder. Et færdighedsmærke er et symbol på at man har gennemført forløb der har givet en nogle konkrete færdigheder.

Introduktion til Klar dig selv

Klar dig selv er en god start på spejderlivet. Det gør spejderne selvstændige, og det giver dem selvtillid, når de kan finde ud at tingene ved egen hjælp.

Spejdere med færdighedsmærket Klar dig selv kan følgende:

  • Færdselsreglerne og kunne begå sig i trafikken
  • Det mest elementere førstehjælp, så de kan hjælpe sig selv og deres spejderkammerater med småskader
  • Tage tøj, overtøj og sko på selv – også sko med snørebånd.
  • Binde sit tørklæde
  • Pakke sin egen weekendtaske

Færdselsregler
Spejderne skal kunne de mest elementære færdselsregler og skal føle sig trygge ved at være i den. Snak derfor om, hvordan man som fodgænger skal opføre sig i trafikken. Gør det helst i forbindelse med en gåtur, så spejderne får nogle konkrete eksempler på, hvad det er, de skal holde øje med. Snak også gerne om
trafiksikkerhed på cykel og hvorfor det er vigtigt at bruge cykelhjelm.
Rådet for Større Færdselssikkerhed har aktiviteter om sikker færdsel i trafikken. Se www.sikkertrafik.dk

Førstehjælp
Spejderne skal med færdighedsmærket Klar dig selv, kunne den mest elementære førstehjælp. Spejderen skal kunne behandle småskrammer og mindre snitsår ved at rense og komme plaster på og kunne behandle 1. grads forbrændinger ved at få kølet området med vand. Derudover skal spejderne vide, hvad alarmcentralen er, hvordan man ringer til dem og ikke mindst, hvornår man skal ringe til dem.

Tøj
Mange yngre spejdere kan have problemer med at binde en sløjfe, lyne en lynlås, kende forskel på for og bag på blusen og knappe knapper. Skal man have færdighedsmærket Klar dig selv, skal man kunne disse ting.

Weekendtasken
Mange yngre spejdere kan selv finde ud af, hvad de skal have med, men mange er ikke med til at pakke deres taske, når de skal på tur. Det er vigtigt at spejderne selv kan finde ud af at pakke en taske, og det er især vigtigt, at de ved, hvad de selv har med til, når de skal hjem igen.