Færdighedsmærke
Selvstændig
Målgruppe
Mini
Info om mærke
Med dette mærke lærer minispejderen om at klare sig selv og tage vare på sig selv. Spejderen lærer det der skal til for at klare en dag, væk fra hjemmet, med patruljen. Fokus er også på at klare sig i trafikken.

Spejderne skal: 

  • Have en forståelse for hvad man skal have med i sin rygsæk til en dags brug, og have prøvet at pakke dette selv og kunne tage vare på det.
  • Kunne smøre en madpakke der rækker fra morgenmad til aftensmad.
  • Kende til personlig hygiejne i løbet af en dag. Fx vaske hænder før et måltid.
  • Vide, hvordan man sætter et plaster på et sår og ringer 112.
  • Have kendskab til at bevæge sig til fods og cykel i trafikken.

Varighed:

3-4 møder eller 2 møder og en tur (optimalt en tur hvor man kan cykle til overnatningsstedet (bagagen køres ud)), eller en søndagstur med selvtransportering.

Feedback/videreudvikling af mærket:

Har du en velegnet aktivitet eller en idé til, hvordan mærket kunne tilpasses/videreudvikles? Så skriv til program@dds.dk
 

Forslag til forløb

Slut gerne forløbet med en tur. Det kan være en endagstur, hvor man skal have smurt sin egen madpakke og enten vandrer eller cykler – eller en weekendtur, hvor man måske kan nå begge slags færdsel.

Færdselsregler

Minier skal gerne kunne begå sig fornuftigt som fodgængere. Tjek ved en tur ud på gaderne med dem, om de er fortrolige med regler – og overholder dem. Ellers må I træne det med dem. Der findes mange tip på trafiksikkerhed.dk.

Cykelregler

Det er meget forskelligt, hvornår forældre lader deres børn cykle i trafikken. Uanset hvad, så er det vigtigt, at minier kender cykelregler. Ikke mindst regel nummer 1: Hav altid cykelhjelm på. Alt efter, hvor I holder til, og hvad spejderne har prøvet med forældre/i skolen, kan I vælge, om I vil nøjes med at træne cykelregler mv. på en lukket grund, eller om I har mod på at tage dem med ud i trafikken. Sørg under alle omstændigheder for grundig orientering til forældrene.

Evaluering

Da forløbet også handler meget om at begå sig i trafikken, er det oplagt at bruge trafiklys-evaluering: https://aktiviteter.dds.dk/aktivitet/145