Fokusmærke
Cirkusartist
Målgruppe
Mikro
Info om mærke
Leg er en naturlig udtryksform for børn. I mikroalderen knyttes der rigtig meget krop på – de kan meget med deres krop, og brug af den og bevægelse med den er meget vigtigt. Samtidig begynder de at forholde sig mere til omverdenen og spørgsmål som: hvordan ser jeg ud og hvad skal jeg sige i den situation. I den sammenhæng er Cirkus en naturlig ramme for deres udvikling – du kan være grim og pæn, dum og klog, dyr eller menneske og derved kan mange mulige aktivitetsformer bygges ind.

Spejderne skal:

 • Få mod på at 'være på'
 • Få fornemmelse af samspil mellem udtryk, kropssprog og følelser
 • Afprøve artistelementer og vælge et de har mod på at udvikle
 • Deltage i træning til og gennemførelse af en cirkusforestilling med tilskuere

Varighed:

Planlægningen kan varieres alt efter de vilkår, der aktuelt er. En mulighed kan være 3 møder og et aftenarrangement, en anden kan være 1-2 møder og en tur. Overvej, hvad der passer til jeres mål med mærkeforløbet.

  Feedback/videreudvikling af mærket: 

  Har du en velegnet aktivitet eller en idé til, hvordan mærket kunne tilpasses/videreudvikles? Så skriv til program@dds.dk

  Forslag til forløb: 

  Møde 1: 

  - Sang: Fader Abraham

  - Aktivitet: Vær et dyr! Med krop og lyd illuderes mange forskellige dyr.

  - Leg: Smink dig lidt

  - Aktivitet: Vær en artist: En klovn er glad og ked af det. En prinsesse er yndig. En Sprechstallmeister taler højt og hurtigt. 

  - Aktivitet: Hvad forbinder I med cirkus - brainstorm

  Møde 2: 

  - Sang: Stærk mand leg

  - Aktivitet: Prøv forskellige numre. Basemøde hvor man afprøver 4-5 forskellige numre. Se Idéer til cirkusnumre. 

  - Leg: Løverne er løs

  - Aktivitet: HVad kunne du tænke dig at være - valg af nummer

  Møde 3: 

  - Sang: Cirkus åbningssang. Lav i fællesskab en cirkussang. 

  - Aktivitet: Træning af numre i mindre grupper

  - Leg: Syng cirkus åbningssang.

  - Aktivitet: Vis numre for hinanden.

  Forestilling:

  - Sang: Syng cirkus åbningssang

  - Aktivitet: Cirkusforestilling: Lav rammen med billetter, popcorn...

  - Aktivitet: Cirkusforestilling

  Tips og ideer

  Om Cirkus – leg, sang og drama

  Generelt er formålet med at arbejde på en dramatisk måde, at forstørre ting, for at tydeliggøre dem. Man er virkelig glad eller ked af det som klovn – og skifter på et sekund! Man kan løfte vildt meget som stærk mand (en stang med balloner) og være yndig som linedanser (på en snor på gulvet). Illusionen er det vigtige og den er spejdere i mikroalderen fantastiske til at fastholde. De tror på det de er, og så går alle andre med.

  I det øjeblik vi forlader den ”virkelige verden” og går til fantasirammen bliver nogle børn utrygge. Sørg for masser af ’opvarmningsøvelser’ og lege og respekter hvis nogle af spejderne sige fra. Men – nogle gange skal der også puffes til et mod de ikke ved de har – så brug jeres fornemmelse.

  En sminkekasse er guld

  Forsøg at få midler til en sminkekasse. De findes i mange former og niveauer i hobbybutikker eller på internettet. Indholdet kan skabe drømme og forandre en lille usikker mikrodreng til en fantastisk klovn. Brug også indholdet i mange andre aktiviteter I laver.

  Der er et ret stort marked for sminkekasser på Den Blå Avis – hvor man kan købe dem brugt for en lav pris.

  Brug genbrugsbutikken

  Kostumer kan sagtens være meget simple, men det hjælper altid med lidt kostume. I mange byer er der et hav af genbrugsbutikker der har et væld af ’aflagt’ tøj og rekvisitter. Generelt er det billigt, fortæller man at det er til spejderbrug, er det ofte mulig at opnå en endnu bedre pris.