Fokusmærke
Skovens dyr
Målgruppe
Familiespejder
Info om mærke
Med dette mærke kommer spejderne rundt om skovens mange dyr. Lige fra ræven til bænkebideren. Man skal være stille og heldig for at opleve mange af dyrene i skoven, så ofte bliver det spor efter dyrene der bliver udgangspunkt for fortælling og snak om dyrelivet. Det vigtigste er at bruge sanserne og opleve naturen.

Spejderne skal sammen med deres forældre:
•    Få viden om, at der lever mange forskellige dyr i de danske skove.
•    Finde tegn på, hvilke dyr der lever i ”deres egen” skov, ved at kigge efter tegn som dyrespor, dyrelort, spiste kogler m.v.
•    Få kendskab til levesteder og hvad de forskellige dyr lever af.

Varighed: 
Forløbet indebærer 3-4 møder.

Feedback/videreudvikling af mærket:
Har du en velegnet aktivitet eller en idé til, hvordan mærket kunne tilpasses/videreudvikles? Så skriv til program@dds.dk

Forløbsforslag: 

Møde 1: 

- Aktivitet 1: Dyr i skoven: Ræv, egern, mus, muldvarp, ugle og fasan

- Leg: Hvad spiser skoven dyr: Billedlotteri

- Aktivitet 2: Knoglesmykke

Møde 2: 

- Aktivitet 1: Lave fuglemad

- Leg: Solsort efter orm

- Aktivitet 2: Lytte efter fuglestemmer i skoven

Møde 3: 

- Aktivitet 1: Mus 

- Leg: Leg flagermus og natsværmer 

- Aktivitet 2: Mus for en dag

Tips og ideer:

Du behøver ikke vide, men vær nysgerrig

Som ledere (og voksne) kan vi have en trang til at have svar på alting - også når vi er ude i naturen. Der er ingen der ved alting og det er heller ikke vigtigt. Det er klart, at jo oftere og mere man kommer bestemte steder jo mere ved man om dem, men det vigtigste er at være nysgerrig og spørgende sammen med familiespejderne. Man har så, hvis tiden er til det, mulighed for at undersøge tingene nærmere, fx ved at slå op i bøger eller ved brug af mobiltelefonen, som giver mulighed for mange forskellige APPs med information om naturen.

Men – finder man ikke svaret på alle spørgsmål, så er det også OK, at fastholde nysgerrighed er vigtigt!

Grej:

Hav altid poser med, så det er nemt at transportere 'fund' med hjem.

Herudover kan det være smart at investere i naturbøger, insektglas med lup eller forstørrelsesglas.

Familiespejdforældren

Man bør beskrive forældrenes rolle, når de er til familiespejd. Forældre kan hurtigt komme til at overtage aktiviteterne for deres børn, da de jo ofte er hurtigere og bedre til det. Fx er det lettere, hvis far eller mor laver pandekagedejen, men det er jo netop konceptet (Learning by doing), at det er børnene, der skal lære gennem aktiviteterne, så det er vigtigt, at forældrene støtter deres børn i stedet for at overtage aktiviteterne.

Alle aktiviteter er selvfølgelig målrettet spejderne, men det er også vigtigt at tænke forældrene ind i aktiviteterne, så der også er noget for dem. For hvis både børn og forældre hygger sig, så tager forældrene også børnene med næste gang.

Baser frem for stram tidsplan:

Når man holder familiespejdermøder, kan man med fordel have forskellige aktivitetsbaser, som familierne kan gå til og fra. På denne måde kan familierne fordybe sig i de aktiviteter, som de synes er mest interessante, og følge de små spejderes temperament.

Grej:

Til aktiviteterne i mærket, er der nogle materialer, som det kan være en fordel at investere i.

Herudover kan det være smart at investere i naturbøger, insektglas med lup eller forstørrelsesglas.