Gå til hovedindhold
Hjem

Main navigation

    • Mærker
    • Aktivitetsdatabasen
    • Inspiration til aktiviteter
    • Friluftsliv
    • Afsted på tur
    • Grej
    • Bålmad
    • Samvær og tryghed
    • Gruppeleder
    • Grenleder
    • Ny leder
    • Bestyrelse
    • Søspejd
    • Divisionen
    • Kurser til ledere
    • Ungdomskurser
    • Onlinekurser
    • Kursusteams
    • Økonomi
    • Hjælp til Gruppeweb
    • Hjælp til Medlemsservice
    • Hjælp til kommunikation
    • Forsikring
    • Blanketter
    • Persondata i Det Danske Spejderkorps
    • Om DDS
    • Oversigt over grupper og divisioner
    • Kontakt organisationen
    • Korpsets vedtægter
    • Korpsets regnskaber og referater
    • Udviklingsplan og strategier
    • Job i DDS
  • Track
  • Kalender
  • Støt DDS
  • Kontakt
  • Presse
  • Job i DDS
  • Bliv spejder
  • Bliv leder
  • Medlemsservice
  • Persondata i DDS
  • Magasiner
  • Spejder Sport
Bæredygtighed

Sådan gør vi hos os: 2. Hellig Anders Spejderne sanker

For mange spejderledere er det nærmest et mål i sig selv at få spejderne tættere knyttet til naturen. Men hvordan kan der laves aktiviteter, som gør relationen til naturen stærk, og som samtidig er rigtig sjovt? Hos troppen i 2. Hellig Anders Spejderne er sankning blevet svaret.
29. maj 2024
Af: Redaktionen
For mange spejderledere er det nærmest et mål i sig selv at få spejderne tættere knyttet til naturen. Men hvordan kan der laves aktiviteter, som gør relationen til naturen stærk, og som samtidig er rigtig sjovt? Hos troppen i 2. Hellig Anders Spejderne er sankning blevet svaret.

At tale til maven. Det kan både børn og voksne forstå. Og om det er forår, sommer eller efterår, så kan der altid findes mad i naturen.

Netop det er noget, som troppen i 2. Hellig Anders Spejderne ved Slagelse har perfektioneret og indtænkt som aktivitet flere gange om året sammen med deres spejdere under overskriften ’Spis Naturen’. Her slippes spejderne fri i det grønne for at lære om mad, biodiversitet og naturens skattekamre, fortæller Lasse Staurby Andersen, som er tropsleder:

Se guiden til, hvordan du kommer fra birketræ til birkesaft

”Det vigtige er at gøre det let for sig selv: Find noget, der er let at genkende. Det kan være brændenælder, mælkebøtter eller ramsløg, der kan kendes på duften. Det kan man ikke gå galt med, og det fungerer godt”.

Ifølge Lasse kan der sankes året rundt: Om foråret er det for eksempel skvadderkål, birkesaft og ramsløg, mens der om sommeren og efteråret kan sankes mælkebøtter, svampe, brombær, hyben, hyldebær og hvad der ellers er at finde af andre bær.

Selv er Lasses favorit at lave saft ud af birketræer om foråret: Det er nemt at genkende et birketræ, det er nemt at udføre, og spejderne synes, det er sjovt – om de så er små eller store. 

Opskrift på brændenældesuppe

For Lasse er brændenældesuppe også en ret, som er let at komme i gang med:

”Det sjove er at finde noget i naturen og blande det med noget, spejderne kender. Brændenældesuppe kan laves, hvor man tilsætter løg, kartofler og blander det op med mælkebøtter, ramsløg og mynte – for eksempel har vi hos os vandmynte nede ved åen, og den har en næsten petroleumsagtig duft.”

 Snyd lidt hjemmefra
Har man ikke en naturgrund ved sin spejderhytte, så er Lasses tip, at man som leder tager noget med, som man selv har fundet tidligere:

”Har du noget hjemme i haven, eller ved du, hvor ramsløgene står i skoven, så tag det med næste gang i hytten. Så er du sikker på at have succes.”

Vil man gå mere metodisk til værks, kan det være en idé at alliere sig med en god bog ved sin side, så man når udenom de værste syndere – især svampe:

”For man kan jo være usikker – man vil ikke have otte spejdere, der ligger og har det skidt bagefter.” 

 For Lasse handler ’Spis naturen’ overordnet om at hjælpe med at give spejderne en forståelse for naturen: Hvad den kan skabe, og hvordan vi kan samarbejde med den. Men det er vigtigt, at det bliver på børnenes præmisser. Det kan for eksempel være ved at bruge de spiselige ting, man finder som topping:

”Nogle synes måske, den grønne mad kan være super kedeligt, men når man er ude og finde sin egen mad, som man kan bruge som tilbehør, så bliver det pludselig ret sjovt for de fleste.”

Følg med på Facebook

Følg Spejder på Facebook Følg DDS på Facebook

Kontakt

Det Danske Spejderkorps
Arsenalvej 10
1436 København K

Tlf. 32 64 00 50

info@dds.dk

Footer

  • Hurtige genveje
    • Kalender
    • Magasiner
    • Job i DDS
    • Privatlivspolitik
    • Cookiepolitik
    • Nyhedsbreve

Følg os her