Rollen som gruppeleder
Gruppelederens rolle
At være gruppeleder kan sammenlignes med at være chef med personaleansvar. Chefen kan ikke alene drive virksomheden, men det er den måde, chefen sætter rammerne for både arbejde og samvær, som afgør, hvilken stemning og drift, der er i virksomheden.
Det er gruppelederen, der kitter gruppen sammen, men det er ikke ensbetydende med, at gruppelederen har ansvaret for at få alle arbejdsopgaver i hus. Husk dette, når I planlægger jeres årshjul. Gruppelederens job er krævende, og gruppelederen skal så vidt muligt ikke påtage sig andre roller i gruppen end at være gruppeleder.
Undersøgelser og erfaringer viser, at en god gruppeleder mestrer både at være jordnær og visionær. Det er en stor opgave at være både jordnær og drage omsorg for sine spejdere og ledere og samtidig være visionær og arbejde for større samarbejde i lokalsamfundet, flere penge til at lave aktiviteter for, planlægge møder og ture og rekruttere flere ledere til gruppen. I en del grupper har man derfor valgt at fordele gruppelederfunktionens ansvar på to eller flere personer.
Gruppelederens opgaver er mangeartede, men kan typisk opsummeres til:
- Tæt kontakt til forperson og ledergruppe
- Udvikling af gruppen
- Lederpleje (samtaler, socialt, holdånd i ledergruppen, sammenhæng i aktiviteterne afdelingerne i mellem)
- Modtagelse af nye ledere, forældre, spejdere og andre
- Motivere ledergruppe og bestyrelse
- Kontaktled til andre grupper og enheder i Det Danske Spejderkorps