Gå til hovedindhold
Hjem

Main navigation

    • Mærker
    • Aktivitetsdatabasen
    • Inspiration til aktiviteter
    • Friluftsliv
    • Afsted på tur
    • Grej
    • Bålmad
    • Samvær og tryghed
    • Gruppeleder
    • Grenleder
    • Ny leder
    • Bestyrelse
    • Søspejd
    • Divisionen
    • Kurser til ledere
    • Ungdomskurser
    • Onlinekurser
    • Kursusteams
    • Økonomi
    • Hjælp til Gruppeweb
    • Hjælp til Medlemsservice
    • Hjælp til kommunikation
    • Forsikring
    • Blanketter
    • Persondata i Det Danske Spejderkorps
    • Om DDS
    • Oversigt over grupper og divisioner
    • Kontakt organisationen
    • Korpsets vedtægter
    • Korpsets regnskaber og referater
    • Udviklingsplan og strategier
    • Job i DDS
  • Track
  • Kalender
  • Støt DDS
  • Kontakt
  • Presse
  • Job i DDS
  • Bliv spejder
  • Bliv leder
  • Medlemsservice
  • Persondata i DDS
  • Magasiner
  • Spejder Sport
Friluftsliv

Guide: Kunsten at tænde et godt bål

Acceptér venligst marketing-cookies for at se filmen
Se Dieter og børnenes guide til at tænde et bål i videoen herover. Og nørd videre længere nede i artiklen.
Et bål er magisk. Det giver varmen på en kold aften, det skaffer os varm mad, og er indbegrebet af friluftshygge. Det er her, vi samles, snakker, synger og tænker store tanker.
02. februar 2017
Af: Redaktionen
Et bål er magisk. Det giver varmen på en kold aften, det skaffer os varm mad, og er indbegrebet af friluftshygge. Det er her, vi samles, snakker, synger og tænker store tanker.

Men hvordan er det nu lige, du og spejderne kommer godt i gang med bålet?

Bålets treenighed

Ethvert bål behøver tre grundingredienser: ilt, varme og materiale.

Ilt. Et bål har brug for ilt for at kunne brænde. Og heldigvis findes ilten i store mængder i vores atmosfære. Det er særligt vigtigt i optændingsfasen, at der er en god ilttilførsel. Det kan man fx sikre ved at brændet står op ligesom det klassiske pyramidebål. Et bål, hvor brændet står op, vil brænde hurtigere og give mere varme, end en type, hvor brændet ligger vandret.

Varme. Uanset hvilken teknik du bruger til at få ild, så er grundreglen, at desto mere materiale, du får antændt i starten, desto nemmere er det at få gang i næste trin. Et enkelt stykke papir er fx ikke nok.

Materiale. Det er her, forberedelse betaler sig. Optændingen kan med fordel deles op i tre faser. Først antændes ’tønderet’ – det materiale, der kun skal en gnist eller glød til at antænde. Dernæst lægges kviste, birkebark eller granris på. Når det er tændt, placeres små pinde oprejst i en cirkelform. Det er en pyramideform, hvor ilden kan slå op om materialet og tilføres godt med ilt. Hvis du kaster for stort brænde på for tidligt, dør dit bål. Sørg for, at dit materiale lægges tæt nok på flammen, så det kan få fat.

Acceptér venligst marketing-cookies for at se filmen

Tjek spejder Esben Boye-Jacobsen gennemgå båltænding 101.

Godt brænde til jeres bål

Brænde er ikke bare brænde. Fx er gran og fyr godt at tænde op med eller bage pandekager over. Men skal du bruge et bål med gode gløder til madlavning, skal du lægge bøg, eg eller lignende på, når bålet er godt i gang.

  • Fyr og gran:
    Godt til optænding, men giver ret få gløder
  • Birk:
    Også godt til optænding. Giver gløder, men stadigvæk relativt få.
  • Bøg og eg:
    Stor masse, godt til glødebål

Undgå: Pil, poppel og hyld. Det udvikler masser af røg

  • Foto Getty
    Fyr og gran er godt til optænding, men giver ret få gløder
  • Foto Getty
    Birk er ligesom fyr og gran godt til optænding. Giver gløder, men stadigvæk relativt få.
  • Foto Getty
    Egetræ har en stor masse og er derfor godt til glødebål.
  • Foto Getty
    Bøgetræ har ligesom eg en stor masse og er derfor godt til glødebål.

Hold varmen oppe og røgen nede

Sørg for, at bålet holder en høj temperatur. Det giver en bedre forbrænding og mindre røgudvikling. Undgå derfor at lægge mange stykker brænde på ad gangen, men hold dig til 1-2 mindre stykker ad gangen. Smider du mange stykker på, falder temperaturen og røggasserne bliver ikke antændt, men bliver bare til hosten og røde øjne. Og naturligvis: Hold dig fra vådt brænde.

Den gode optænding

For at få ilden til at fænge, har du brug for god optænding. Sammenkrøllede avissider er gode til at skabe den indledende varme og kan tændes med en enkelt tændstik. En mere naturlig mulighed er birkebark. Barken indeholder olier, der gør barken let at antænde.
Avispapir eller bark bruges til at antænde grankvas, små udgåede grankviste eller meget tynde tørre grene. Når der kommer mere gang i ilden, kan I langsomt lægge større stykker på. Men pas på med ikke at dræbe ilden ved at udfordre det med for store stykker. Kløv gerne almindeligt brænde ud i mindre stykker eller skær mindre stykker ved ud med en dolk.

Skal det gå lidt hurtigt, kan du også bruge optændingsblokke i stedet for avis eller birkebark. Men brug aldrig tændvæsker til optænding af bål!

To klassiske båltyper

Pyramidebål
Man starter med en bunke kvas, som antændes. Herefter stiller man grene og brændestykker på højkant, så de peger ind mod midten af bålet. På den måde får flammerne let fat i brændestykkerne, og der kommer ilt til ilden. Hvis du bruger pyramidebålet til madlavning, må du bruge et påhæng til gryderne, da du ikke kan stille gryder direkte på et pyramidebål.

Pagodebål
Pagodebålet er opbygget af længere brændestykker, der ligger parvis oven på hinanden. Hvis du bruger tørt granbrænde, er pagodebålet velegnet til store bål som for eksempel lejrbål. Bruger du hårdt træ, giver bålet gode gløder til snobrød.

  • Foto Getty
    Pyramidebål
  • Foto Getty
    Pagodebål
Se også
Guide: Tænd bål uden tændstikker
Se også
Temaside: Friluftsliv
Se også
Ny leder

Har du andre gode tips til at tænde et godt bål? Skriv en kommentar herunder eller send en mail til web@dds.dk

Følg med på Facebook

Følg Spejder på Facebook Følg DDS på Facebook

Kontakt

Det Danske Spejderkorps
Arsenalvej 10
1436 København K

Tlf. 32 64 00 50

info@dds.dk

Footer

  • Hurtige genveje
    • Kalender
    • Magasiner
    • Job i DDS
    • Privatlivspolitik
    • Cookiepolitik
    • Nyhedsbreve

Følg os her