Gå til hovedindhold
Hjem

Main navigation

    • Mærker
    • Aktivitetsdatabasen
    • Inspiration til aktiviteter
    • Friluftsliv
    • Afsted på tur
    • Grej
    • Bålmad
    • Samvær og tryghed
    • Gruppeleder
    • Grenleder
    • Ny leder
    • Bestyrelse
    • Søspejd
    • Divisionen
    • Kurser til ledere
    • Ungdomskurser
    • Onlinekurser
    • Kursusteams
    • Økonomi
    • Hjælp til Gruppeweb
    • Hjælp til Medlemsservice
    • Hjælp til kommunikation
    • Forsikring
    • Blanketter
    • Persondata i Det Danske Spejderkorps
    • Om DDS
    • Oversigt over grupper og divisioner
    • Kontakt organisationen
    • Korpsets vedtægter
    • Korpsets regnskaber og referater
    • Udviklingsplan og strategier
    • Job i DDS
  • Track
  • Kalender
  • Støt DDS
  • Kontakt
  • Presse
  • Job i DDS
  • Bliv spejder
  • Bliv leder
  • Medlemsservice
  • Persondata i DDS
  • Magasiner
  • Spejder Sport
Aktiviteter

Varmrygning i hjemmelavet rygeovn

Beskrivelse af hvordan i bygger en rygeovn til varmrygning
Vejledning
  1. Bor 3 ekstra huller i bunden af den urtepotte, der skal være nederste del af rygeovnen, for ventilation.
  2. Bor et hul ekstra i toppen af rygeovnen, hvor termometeret kan stikkes ind.
  3. Læg de tre sten stabilt på jorden og sæt urtepotten med de tre huller ovenpå.
  4. Fyldt sprit i spritbrænderen.
  5. Sæt holderen over spritbrænderen.
  6. Tænd spritbrænderen.
  7. Fyld savsmuld i savsmuldsbeholderen og læg den oven på holderen. Vent lidt indtil at savsmulden begynder at ryge.
  8. Put risten i urtepotten og læg det i vil ryge ovenpå.
  9. Sæt den anden urtepotte oven på den første.
  10. Put termometeret i hullet, så i kan holde øje med terperaturen. Temperaturen må ikke overstige 60 grader. Når i kommer op på 60 grader skal i justere temperaturen via spritbrænderen.

Tips: 

  • Afhængigt af hvilken træsort du bruger til savsmuldet får det du ryger forskellig smag.
  • Rygetiden afhænger af, hvad du ryger og hvilken temperatur du ryger ved.  Ved rygning ved 60 grader skal pølser skal ca. ryges 2 timer, laks 1 time. Ved højere temperaturer kan du ryge i kortere tid. 
Materialer
  • 2 store urtepotter i ler
  • 3 store sten til at hæve urtepotteovnen fra jorden
  • En spritbrænder fx fra trangia 
  • En holder fx af kraftig ståltråd til at hæve metalbeholderen over spritbrænderen
  • En metalbeholder til savsmuld - I kan selv lave en af sølvpapir
  • En rist
  • Et stegetermometer
  • En boremaskine + bor til at lave ekstra huller i urtepotterne
  • Savsmuld 
  • Det der skal ryges fx: Pølser, laks, makrel, ost 
Reflektionsspørgsmål

Hvis du skulle lave aktiviteten igen, er der så noget du ville gøre anderledes?

Hvis du skulle lave aktiviteten igen, er der så noget du ville gøre anderledes?

Galleri

Information

Type
Madlavning
Målgruppe
Junior
Trop
Senior
Varighed
30-60 minutter

Følg med på Facebook

Følg Spejder på Facebook Følg DDS på Facebook

Kontakt

Det Danske Spejderkorps
Arsenalvej 10
1436 København K

Tlf. 32 64 00 50

info@dds.dk

Footer

  • Hurtige genveje
    • Kalender
    • Magasiner
    • Job i DDS
    • Privatlivspolitik
    • Cookiepolitik
    • Nyhedsbreve

Følg os her