Svampegyros med tzatziki og fladbrød
Opstart
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Hvem vil være på hvilke hold?
1. Lav bål
Lav to bål. Et bål til en gryde, og et andet bål hvor der er plads til 2-3 pander. Husk, at der skal være flammer og intense gløder til denne opskrift.
2. Læg alt frem
Læg alle råvarer og krydderier op på et bord. Find alt madlavningsgrejet og læg det samlet et sted.
3. Gør et snittebord klar
Snit, hak og forbered al maden. Tag oprydning og opvask løbende.
Fremgangsmåde
På snittebordet
Squash-tzatziki
- Skyl/vask grøntsagerne fri for jord. Skær skrællen af squashen og riv det inderste af squashen groft på et rivejern. Læg squashen i en sigte med to spsk salt.
- Sæt sigten over en skål. Lad det stå og dræne i 30 minutter. Smag på squashen, når den har stået i 30 minutter. Hvis den er for salt, kan den skylles hurtigt i lidt vand og presses fri for vand i et rent klæde. Pil hvidløg og riv det fint. Bland yoghurt, squash, hvidløg og citronsaft sammen i en skål. Smag til med salt og peber.
Fladbrød
- Opløs gær, salt og honning i det lunkne vand. Tilsæt olivenolie og derefter mel lidt ad gangen.
- Vask hænder. Ælt dejen i ca. 10 min., til den er smidig.
- Smør en skål med en smule olie og hæld dejen deri. Lad dejen hæve mindst 30 min., men gerne i 1 time, til den har dobbelt størrelse.
- Når dejen er hævet færdig, hældes den ud på et bord og deles i 10 lige store dele. Hver del skal rulles til flade brød, der er ca. 5 mm. tykke. Prik fladbrødene med en gaffel, så bobler de ikke så meget op, når de skal bages.
Svampegyros
- Tjek svampene for jord, og rens dem hvis nødvendigt. Vask hænder.
- Riv svampene i tynde strimler med hænderne. Pil og hak løg og hvidløg fint. Hak også chilien fint.
- Afmål krydderier, løg- og hvidløgspulver, spidskommen paprika, koriander, oregano, kanel, nelliker, soya, citronsaft og -skal. Kom alle krydderier i en skål.
På bålet
Fladbrød
- Varm en pande godt op og bag hvert brød i ca. 2 min. på hver side. Læg brødene under et rent viskestykke indtil de skal spises, så bliver de ved med at være bløde og holder sig lune.
Svampegyros
- Varm panden/wokken op og tilsæt olie. Steg svampene af to omgange, så der ikke er for mange på panden ad gangen.
- Når svampene er gyldne, tilsættes løg, chili og hvidløg. Lad dem stege i ca. 5 min. ved rolige gløder.
- Tilsæt nu tomatpuré og lad den stege med i et par min. Tilsæt nu krydderier. Lad det hele koge, indtil det begynder at karamellisere. Smag til.
- Tag gryden af bålet, læg låg på og hold svampene varme indtil servering.
Stil det hele frem som var det en græsk buffet. Put squash-tzatziki og svampe-gyros på hver jeres fladbrød og nyd det. Velbekomme.
Råvarer
50 g gær
2 tsk salt
2 spsk honning
5 dl lunkent vand
6 spsk olivenolie
14 dl mel (evt. blandet hvede- og fuldkornsmel)
1 kg svampe
3 løg
3 fed hvidløg
1 frisk chili
9 spsk olie
4 spsk tomatpuré
3 tsk løgpulver
3 tsk hvidløgspulver (kan udelades)
1½ tsk spidskommen
1½ tsk røget paprika
1½ tsk koriander stødt
3 tsk oregano
½ tsk kanel
¼ tsk nelliker
6 spsk soya
Saft og skal fra ¼ citron
Evt. 2 spsk olie til skålen
1 squash (300-500 g)
3 fed hvidløg
1 citron
2 spsk salt
5 dl græsk yoghurt
Salt og peber
Grej
1 stor pande/wok
2-3 pander
Røreske
Paletkniv
2 rene viskestykker/klæder
Kagerulle/flaske
Store skåle
Små skåle
Skærebrædder
Snitteknive
Skræller
Rivejern
Dørslag/si
Piskeris
Skeer til smag og afmåling
Decilitermål
Skurebørste og balje til vask af grøntsager
Vaskebalje
Skuresvampe
Viskestykker
Opvaskemiddel