Gå til hovedindhold
Hjem

Main navigation

    • Mærker
    • Aktivitetsdatabasen
    • Inspiration til aktiviteter
    • Friluftsliv
    • Afsted på tur
    • Grej
    • Bålmad
    • Samvær og tryghed
    • Gruppeleder
    • Grenleder
    • Ny leder
    • Bestyrelse
    • Søspejd
    • Divisionen
    • Kurser til ledere
    • Ungdomskurser
    • Onlinekurser
    • Kursusteams
    • Økonomi
    • Hjælp til Gruppeweb
    • Hjælp til Medlemsservice
    • Hjælp til kommunikation
    • Forsikring
    • Blanketter
    • Persondata i Det Danske Spejderkorps
    • Om DDS
    • Oversigt over grupper og divisioner
    • Kontakt organisationen
    • Korpsets vedtægter
    • Korpsets regnskaber og referater
    • Udviklingsplan og strategier
    • Job i DDS
  • Track
  • Kalender
  • Støt DDS
  • Kontakt
  • Presse
  • Job i DDS
  • Bliv spejder
  • Bliv leder
  • Medlemsservice
  • Persondata i DDS
  • Magasiner
  • Spejder Sport
Aktiviteter

Svampegyros med tzatziki og fladbrød

Aftensmadsopskrift fra kogebogen Ild, mad og fællesskab. Opskriften er lavet til 10 personer og egnet til efterårsmånederne.
Vejledning

Opstart
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Hvem vil være på hvilke hold? 

1. Lav bål

Lav to bål. Et bål til en gryde, og et andet bål hvor der er plads til 2-3 pander. Husk, at der skal være flammer og intense gløder til denne opskrift.

2. Læg alt frem

Læg alle råvarer og krydderier op på et bord. Find alt madlavningsgrejet og læg det samlet et sted. 

3. Gør et snittebord klar

Snit, hak og forbered al maden. Tag oprydning og opvask løbende.
 

Fremgangsmåde

På snittebordet

Squash-tzatziki 

  • Skyl/vask grøntsagerne fri for jord. Skær skrællen af squashen og riv det inderste af squashen groft på et rivejern. Læg squashen i en sigte med to spsk salt. 
  • Sæt sigten over en skål. Lad det stå og dræne i 30 minutter. Smag på squashen, når den har stået i 30 minutter. Hvis den er for salt, kan den skylles hurtigt i lidt vand og presses fri for vand i et rent klæde. Pil hvidløg og riv det fint. Bland yoghurt, squash, hvidløg og citronsaft sammen i en skål. Smag til med salt og peber. 

Fladbrød 

  • Opløs gær, salt og honning i det lunkne vand. Tilsæt olivenolie og derefter mel lidt ad gangen. 
  • Vask hænder. Ælt dejen i ca. 10 min., til den er smidig. 
  • Smør en skål med en smule olie og hæld dejen deri. Lad dejen hæve mindst 30 min., men gerne i 1 time, til den har dobbelt størrelse. 
  • Når dejen er hævet færdig, hældes den ud på et bord og deles i 10 lige store dele. Hver del skal rulles til flade brød, der er ca. 5 mm. tykke. Prik fladbrødene med en gaffel, så bobler de ikke så meget op, når de skal bages.

Svampegyros 

  • Tjek svampene for jord, og rens dem hvis nødvendigt. Vask hænder. 
  • Riv svampene i tynde strimler med hænderne. Pil og hak løg og hvidløg fint. Hak også chilien fint. 
  • Afmål krydderier, løg- og hvidløgspulver, spidskommen paprika, koriander, oregano, kanel, nelliker, soya, citronsaft og -skal. Kom alle krydderier i en skål. 

På bålet

Fladbrød 

  • Varm en pande godt op og bag hvert brød i ca. 2 min. på hver side. Læg brødene under et rent viskestykke indtil de skal spises, så bliver de ved med at være bløde og holder sig lune. 

Svampegyros 

  • Varm panden/wokken op og tilsæt olie. Steg svampene af to omgange, så der ikke er for mange på panden ad gangen. 
  • Når svampene er gyldne, tilsættes løg, chili og hvidløg. Lad dem stege i ca. 5 min. ved rolige gløder. 
  • Tilsæt nu tomatpuré og lad den stege med i et par min. Tilsæt nu krydderier. Lad det hele koge, indtil det begynder at karamellisere. Smag til. 
  • Tag gryden af bålet, læg låg på og hold svampene varme indtil servering.

Stil det hele frem som var det en græsk buffet. Put squash-tzatziki og svampe-gyros på hver jeres fladbrød og nyd det. Velbekomme.

Materialer

Råvarer
50 g gær 

2 tsk salt 

2 spsk honning 

5 dl lunkent vand 

6 spsk olivenolie 

14 dl mel (evt. blandet hvede- og fuldkornsmel) 

1 kg svampe 

3 løg 

3 fed hvidløg 

1 frisk chili 

9 spsk olie 

4 spsk tomatpuré 

3 tsk løgpulver 

3 tsk hvidløgspulver (kan udelades) 

1½ tsk spidskommen 

1½ tsk røget paprika 

1½ tsk koriander stødt 

3 tsk oregano 

½ tsk kanel 

¼ tsk nelliker 

6 spsk soya 

Saft og skal fra ¼ citron 

Evt. 2 spsk olie til skålen

1 squash (300-500 g) 

3 fed hvidløg 

1 citron 

2 spsk salt 

5 dl græsk yoghurt 

Salt og peber
 

Grej
1 stor pande/wok 

2-3 pander 

Røreske 

Paletkniv 

2 rene viskestykker/klæder 

Kagerulle/flaske 

Store skåle 

Små skåle 

Skærebrædder 

Snitteknive 

Skræller 

Rivejern 

Dørslag/si 

Piskeris 

Skeer til smag og afmåling 

Decilitermål 

Skurebørste og balje til vask af grøntsager 

Vaskebalje

Skuresvampe

Viskestykker 

Opvaskemiddel

Information

Type
Madlavning
Målgruppe
Familiespejder
Mikro
Mini
Junior
Trop
Senior
Varighed
120+ minutter

Følg med på Facebook

Følg Spejder på Facebook Følg DDS på Facebook

Kontakt

Det Danske Spejderkorps
Arsenalvej 10
1436 København K

Tlf. 32 64 00 50

info@dds.dk

Footer

  • Hurtige genveje
    • Kalender
    • Magasiner
    • Job i DDS
    • Privatlivspolitik
    • Cookiepolitik
    • Nyhedsbreve

Følg os her