Gå til hovedindhold
Hjem

Main navigation

    • Mærker
    • Aktivitetsdatabasen
    • Inspiration til aktiviteter
    • Friluftsliv
    • Afsted på tur
    • Grej
    • Bålmad
    • Samvær og tryghed
    • Gruppeleder
    • Grenleder
    • Ny leder
    • Bestyrelse
    • Søspejd
    • Divisionen
    • Kurser til ledere
    • Ungdomskurser
    • Onlinekurser
    • Kursusteams
    • Økonomi
    • Hjælp til Gruppeweb
    • Hjælp til Medlemsservice
    • Hjælp til kommunikation
    • Forsikring
    • Blanketter
    • Persondata i Det Danske Spejderkorps
    • Om DDS
    • Oversigt over grupper og divisioner
    • Kontakt organisationen
    • Korpsets vedtægter
    • Korpsets regnskaber og referater
    • Udviklingsplan og strategier
    • Job i DDS
  • Track
  • Kalender
  • Støt DDS
  • Kontakt
  • Presse
  • Job i DDS
  • Bliv spejder
  • Bliv leder
  • Medlemsservice
  • Persondata i DDS
  • Magasiner
  • Spejder Sport
Aktiviteter

Svampegryde med ris

Aftensmadsopskrift fra kogebogen Ild, mad og fællesskab. Opskriften er lavet til 10 personer og egnet til vintermånederne.
Vejledning

Opstart
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Hvem vil være på hvilke hold? 

1. Lav bål

Lav et bål, som kan have en gryde hængende/stående over bålet. Husk, at der skal være flammer til denne opskrift. Hold bålet ved lige. 

2. Læg alt frem

Læg alle råvarer og krydderier op på et bord. Find alt madlavningsgrejet og læg det samlet et sted. 

3. Gør et snittebord klar

Snit, hak og forbered al maden. Tag oprydning og opvask løbende.
 

Fremgangsmåde

På snittebordet

  • Skyl alle champignoner, svampe og grøntsager fri for jord. 
  • Pil løg og hvidløg og hak dem fint. 
  • Skær bunden af champignonerne og skær dem i kvarte. 
  • Skær de blandede svampe i mundrette stykker. 
  • Skræl persillerod og pastinak og riv dem groft. 
  • Bland sød paprika, røget paprika, oregano og hvedemel sammen til en krydderiblanding i en skål.

På bålet

  • Tjek at bålet har flammer og er klar til madlavning. 
  • Tag en mellemstor gryde og sæt risene over for at koge efter anvisning på pakken. Sæt til side og hold det lunt. 
  • Tag en stor gryde og steg champignonerne i olie og smør til de får farve, og det begynder at dufte. Vend ofte rundt i dem. 
  • Tilføj de blandede svampe og lad dem stege med, til de også har fået farve 
  • Tilsæt løg og hvidløg i gryden, og steg til løgene er bløde og klare. 
  • Drys krydderiblandingen over gryden med svampe og løg, og rør rundt i 1–2 min. Tilsæt tomatpuré, vand og grøntsags-bouillonterningen samt piskefløde og rør rundt. Lad retten simre i ca. 10 min. Rør ofte i retten, så det ikke brænder på. 
  • Smag godt til med salt og peber

Præsenter svampegryden med syltede rødbeder og persille, og spis den med ris. Velbekomme.

Materialer

Råvarer
500 g champignoner 

500 g blandede svampe 

1 persillerod (100 g) 

2 pastinakker (200 g) 

5 løg 

10 fed hvidløg 

2 spsk sød paprika 

2½ spsk røget paprika 

2 spsk oregano 

2 spsk hvedemel 

4 spsk olivenolie 

50 g smør til stegning 

1½ ds. tomatpuré (2 dl) 

5 dl vand 

2 grøntsags-bouillonterninger 

2½ dl piskefløde 

Salt og peber 

Til servering: 1 glas syltede rødbeder, 7½ dl brune ris og 2 bundt bredbladet persille
 

Grej
1 gryde m. låg (ca. 8 liter) 

1 gryde m. låg (ca. 4,5 liter) 

Røreske 

Dørslag/si 

Suppeøse 

Skærebrætter 

Snitteknive 

Store skåle 

Små skåle 

Rivejern 

Skræller 

Skeer til at smage og måle af med 

Decilitermål 

Skurebørste og balje til vask af grøntsager 

Vaskebalje

Skuresvampe

Viskestykker 

Opvaskemiddel

Information

Type
Madlavning
Målgruppe
Familiespejder
Mikro
Mini
Junior
Trop
Senior
Varighed
120+ minutter

Følg med på Facebook

Følg Spejder på Facebook Følg DDS på Facebook

Kontakt

Det Danske Spejderkorps
Arsenalvej 10
1436 København K

Tlf. 32 64 00 50

info@dds.dk

Footer

  • Hurtige genveje
    • Kalender
    • Magasiner
    • Job i DDS
    • Privatlivspolitik
    • Cookiepolitik
    • Nyhedsbreve

Følg os her