Gå til hovedindhold
Hjem

Main navigation

    • Mærker
    • Aktivitetsdatabasen
    • Inspiration til aktiviteter
    • Friluftsliv
    • Afsted på tur
    • Grej
    • Bålmad
    • Samvær og tryghed
    • Gruppeleder
    • Grenleder
    • Ny leder
    • Bestyrelse
    • Søspejd
    • Divisionen
    • Kurser til ledere
    • Ungdomskurser
    • Onlinekurser
    • Kursusteams
    • Økonomi
    • Hjælp til Gruppeweb
    • Hjælp til Medlemsservice
    • Hjælp til kommunikation
    • Forsikring
    • Blanketter
    • Persondata i Det Danske Spejderkorps
    • Om DDS
    • Oversigt over grupper og divisioner
    • Kontakt organisationen
    • Korpsets vedtægter
    • Korpsets regnskaber og referater
    • Udviklingsplan og strategier
    • Job i DDS
  • Track
  • Kalender
  • Støt DDS
  • Kontakt
  • Presse
  • Job i DDS
  • Bliv spejder
  • Bliv leder
  • Medlemsservice
  • Persondata i DDS
  • Magasiner
  • Spejder Sport
Aktiviteter

Rodfrugtdeller og nye kartofler med kryddersmør

Aftensmadsopskrift fra kogebogen Ild, mad og fællesskab. Opskriften er lavet til 10 personer og egnet til forårsmånederne.
Vejledning

Opstart
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Hvem vil være på hvilke hold? 

1. Lav bål 

Lav to bål. Et bål til stående eller hængende gryde samt et bål, som kan have 2-3 pander stående. Husk, at der skal være flammer og intense gløder til denne opskrift. Hold bålene ved lige. 

2. Læg alt frem 

Læg alle råvarer og krydderier op på et bord. Find alt madlavningsgrejet og læg det samlet et sted. 

3. Gør et snittebord klar

 Snit, hak og forbered al maden. Tag oprydning og opvask løbende.
 

Fremgangsmåde

På snittebordet

  • Skyl/vask grøntsagerne fri for jord. 
  • Læg kartoflerne i en gryde og dæk dem til med vand og tilsæt salt. 

Kryddersmør 

  • Pil og snit hvidløget fint sammen med de urter, I har valgt. 
  • Riv citronskal fint på et rivejern 
  • Kom løg, urter, citronskal og smør i fryseposen. 
  • Ælt godt til det hele er blandet. 
  • Sæt på køl, hvis det er muligt.

Rodfrugtdeller

  • Kog de sorte linser efter anvisning på pakken. 
  • Riv alle kartofler og grøntsager på den grove side af et rivejern. Pres dem fri for væde med hænderne eller i et rent viskestykke 
  • Pil og snit løg og hvidløg helt fint. 
  • Riv bouillonterningen fint. 
  • Saml alle ingredienserne til rodfrugtdeller i en skål og ælt godt igennem. Lad farsen hvile i min. 15 minutter.

På bålet

  • Kog kartoflerne i ca. 12-14 minutter eller til de er møre (prik i dem med en spids kniv.) 
  • Hæld vandet fra, når de er færdige. 
  • Når vandet er hældt fra de færdige kartofler, vendes kryddersmørret i. Læg låget på gryden. Det vil holde dem lune, indtil de skal serveres. 

Rodfrugtdeller 

  • Steg en prøvedelle og smag til med salt, peber og krydderier. Tilføj evt. mere havregryn, hvis dellerne er for våde. 
  • Steg dellerne i olie. Brug gerne rigeligt olie så dellerne ikke sætter sig fast på panden. Det er vigtigt at de har fået en god brun stegeskorpe før i forsøger at vende dem

Præsenter måltidet og nyd nye kartofler med kryddersmør og deller. Velbekomme.

Materialer

Råvarer 
3 kg nye kartofler 

1 tsk salt 

250 g smør 

1 fed hvidløg 

Saft og skal fra 1 citron 

1 dl urter (f.eks. løvstikke, estragon, purløg, timian, basilikum) 

2 dl sorte linser 

1,2 kg rodfrugter (f.eks. gulerod, rødbede, pastinak, persillerod) 

1 squash 

2 store kartofler (400 g) 

3 løg (300 g) 

3 fed hvidløg 

6 æg 

6 spsk mel 

6 spsk havregryn 

2 spsk spidskommen 

2 grøntsags-bouillonterninger 

1 spsk paprika 

1 spsk timian 

1 tsk salt 

½ tsk peber 

Olie til stegning
 

Grej
1 gryde m. låg (ca. 8 eller 15 liter) 

2-3 pander 

Paletkniv 

Store skåle 

Små skåle 

Skærebrætter 

Snitteknive 

Skræller 

Rivejern 

Dørslag/si 

Piskeris 

Skeer til smag og afmåling

Decilitermål 

1 frysepose (4 L) 

Skurebørste og balje til vask af grøntsager 

Vaskebalje

Skuresvampe

Viskestykker

Opvaskemiddel

Information

Type
Madlavning
Målgruppe
Familiespejder
Mikro
Mini
Junior
Trop
Senior
Varighed
120+ minutter

Følg med på Facebook

Følg Spejder på Facebook Følg DDS på Facebook

Kontakt

Det Danske Spejderkorps
Arsenalvej 10
1436 København K

Tlf. 32 64 00 50

info@dds.dk

Footer

  • Hurtige genveje
    • Kalender
    • Magasiner
    • Job i DDS
    • Privatlivspolitik
    • Cookiepolitik
    • Nyhedsbreve

Følg os her