Rodfrugtdeller og nye kartofler med kryddersmør

Opstart
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Hvem vil være på hvilke hold?
1. Lav bål
Lav to bål. Et bål til stående eller hængende gryde samt et bål, som kan have 2-3 pander stående. Husk, at der skal være flammer og intense gløder til denne opskrift. Hold bålene ved lige.
2. Læg alt frem
Læg alle råvarer og krydderier op på et bord. Find alt madlavningsgrejet og læg det samlet et sted.
3. Gør et snittebord klar
Snit, hak og forbered al maden. Tag oprydning og opvask løbende.
Fremgangsmåde
På snittebordet
- Skyl/vask grøntsagerne fri for jord.
- Læg kartoflerne i en gryde og dæk dem til med vand og tilsæt salt.
Kryddersmør
- Pil og snit hvidløget fint sammen med de urter, I har valgt.
- Riv citronskal fint på et rivejern
- Kom løg, urter, citronskal og smør i fryseposen.
- Ælt godt til det hele er blandet.
- Sæt på køl, hvis det er muligt.
Rodfrugtdeller
- Kog de sorte linser efter anvisning på pakken.
- Riv alle kartofler og grøntsager på den grove side af et rivejern. Pres dem fri for væde med hænderne eller i et rent viskestykke
- Pil og snit løg og hvidløg helt fint.
- Riv bouillonterningen fint.
- Saml alle ingredienserne til rodfrugtdeller i en skål og ælt godt igennem. Lad farsen hvile i min. 15 minutter.
På bålet
- Kog kartoflerne i ca. 12-14 minutter eller til de er møre (prik i dem med en spids kniv.)
- Hæld vandet fra, når de er færdige.
- Når vandet er hældt fra de færdige kartofler, vendes kryddersmørret i. Læg låget på gryden. Det vil holde dem lune, indtil de skal serveres.
Rodfrugtdeller
- Steg en prøvedelle og smag til med salt, peber og krydderier. Tilføj evt. mere havregryn, hvis dellerne er for våde.
- Steg dellerne i olie. Brug gerne rigeligt olie så dellerne ikke sætter sig fast på panden. Det er vigtigt at de har fået en god brun stegeskorpe før i forsøger at vende dem
Præsenter måltidet og nyd nye kartofler med kryddersmør og deller. Velbekomme.
Råvarer
3 kg nye kartofler
1 tsk salt
250 g smør
1 fed hvidløg
Saft og skal fra 1 citron
1 dl urter (f.eks. løvstikke, estragon, purløg, timian, basilikum)
2 dl sorte linser
1,2 kg rodfrugter (f.eks. gulerod, rødbede, pastinak, persillerod)
1 squash
2 store kartofler (400 g)
3 løg (300 g)
3 fed hvidløg
6 æg
6 spsk mel
6 spsk havregryn
2 spsk spidskommen
2 grøntsags-bouillonterninger
1 spsk paprika
1 spsk timian
1 tsk salt
½ tsk peber
Olie til stegning
Grej
1 gryde m. låg (ca. 8 eller 15 liter)
2-3 pander
Paletkniv
Store skåle
Små skåle
Skærebrætter
Snitteknive
Skræller
Rivejern
Dørslag/si
Piskeris
Skeer til smag og afmåling
Decilitermål
1 frysepose (4 L)
Skurebørste og balje til vask af grøntsager
Vaskebalje
Skuresvampe
Viskestykker
Opvaskemiddel