Rabarbergrød med crumble
Opstart
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Hvem vil være på hvilke hold?
1. Lav bål
Lav et bål, som kan have en gryde og en pande stående over bålet. Husk, at der skal være flammer til denne opskrift. Hold bålet ved lige.
2. Læg alt frem
Læg alle råvarer og krydderier op på et bord. Find alt madlavningsgrejet og læg det samlet et sted.
3. Gør et snittebord klar
Snit, hak og forbered al maden. Tag oprydning og opvask løbende.
Fremgangsmåde
På snittebordet
Rabarbergrød
- Skær top og bund af rabarberne, kasser dem, og skyl den resterende stilk.
- Skær dem nu ud i små stykker. Læg dem i en skål.
- Vask citronerne og riv skallen af. Pres derefter saften ud i en kop.
- Flæk vaniljestængerne og skrab kornene ud. Behold stangen.
- Kom rabarberne i en gryde sammen med rørsukker, vaniljekorn og -stænger samt citronsaft og -skal.
Havregrynscrumble
- Skær smørret ud i små tern og læg det i en stor skål. Lad det blive blødt.
- Bland nu smør, hvedemel, havregryn, sukker, salt og kardemomme godt sammen i skålen.
Skyrcreme
- Rør skyr, flormelis og vaniljesukker sammen i en skål.
På bålet
Rabarbergrød
- Sæt gryden med rabarber m.m. på bålet, og kog op til rabarberstykkerne er møre, men stadig har lidt bid. Smag til med sukker. Tag gryden af bålet og lad det køle af.
Havregrynscrumble
- Kom crumble på en pande og rist det til sukkeret er smeltet og massen er gylden og dufter godt. Rør ofte i det, så det ikke brænder på.
- Tag panden af bålet og hæld det ud på et skærebræt eller et rent viskestykke, hvor det kan køle lidt af, så det bliver endnu mere sprødt.
Anret nu dybe tallerkner med grød først, dernæst skyrcreme og til sidst crumble på toppen. Velbekomme.
Råvarer
Rabarbergrød
- 3 bundter friske rabarber (ca. 1,5 kg)
- 4 dl rørsukker
- 2 vaniljestænger
- 2 citroner, saften og skal
Crumble
- 300 g smør
- 12 dl havregryn (360 g)
- 3½ dl sukker (300 g)
- 1½ tsk salt
- 2 tsk kardemomme
Skyrcreme
- 800 g skyr
- 5 spsk flormelis
- 4 tsk vaniljesukker
Grej
1 gryde m. låg (ca. 8 liter)
1 pande
Røreskeer
Paletkniv
Store skåle
Små skåle
Skærebrætter
Snitteknive
Rivejern
Dørslag/si
Piskeris
Skeer til at smage og måle af med
Decilitermål
Skurebørste og balje til vask af grøntsager
Vaskebalje
Skuresvampe
Viskestykker
Opvaskemiddel