Gå til hovedindhold
Hjem

Main navigation

    • Mærker
    • Aktivitetsdatabasen
    • Inspiration til aktiviteter
    • Friluftsliv
    • Afsted på tur
    • Grej
    • Bålmad
    • Samvær og tryghed
    • Gruppeleder
    • Grenleder
    • Ny leder
    • Bestyrelse
    • Søspejd
    • Divisionen
    • Kurser til ledere
    • Ungdomskurser
    • Onlinekurser
    • Kursusteams
    • Økonomi
    • Hjælp til Gruppeweb
    • Hjælp til Medlemsservice
    • Hjælp til kommunikation
    • Forsikring
    • Blanketter
    • Persondata i Det Danske Spejderkorps
    • Om DDS
    • Oversigt over grupper og divisioner
    • Kontakt organisationen
    • Korpsets vedtægter
    • Korpsets regnskaber og referater
    • Udviklingsplan og strategier
    • Job i DDS
  • Track
  • Kalender
  • Støt DDS
  • Kontakt
  • Presse
  • Job i DDS
  • Bliv spejder
  • Bliv leder
  • Medlemsservice
  • Persondata i DDS
  • Magasiner
  • Spejder Sport
Aktiviteter

Pølser med surkål

Sauerkraut med pølser
Foto Gettyimages
Surkål med kommen serveret med pølser, gulerødder og sigtebrød - en lækker østeuropæisk ret!
Vejledning

Vask hænder før du går i gang.

Læg urtepotterne i blød i en balje med vand.

Smuldr gæren og rør den ud i lunken vand i en stor skål.

Tilsæt sigtemel og salt. Rør hvedemel i, indtil dejen er så fast, at den kan æltes med hænderne.

Ælt dejen glat og smidig. Kom mel i, indtil den næsten ikke klistrer mere. Læg dejen i en skål eller gryde, læg et grydelåg over. Stil dejen til hævning ca. 1 time.

Tag urtepotterne op af vandet. Ælt dejen og form en bolle til hver urtepotte. Kom bollerne i urtepotterne.

Lad bollerne efterhæve 30 min.

Sæt urtepotterne i underskålen med en underskål som låg ind i gløder med god varme. Efter ca. 20 min. skal de vendes om og bages på den anden side. Bages i alt i ca. 40 min. Tag brødet ud og bank på det – detskal lyde hult, for det er gennembagt.

Lav kål klar mens brødene hæver og bager. 

Fjern evt. grove yderblade fra kålen og skyl den. Skær stokken væk. Snit kålen i tynde strimler.

Pil skrællen af løg og hak det.

Svits løgene i smør. Kom kål i og hæld lidt vand ved.

Lad kålen koge ved svag varme under låg 30 min.

Skræl gulerødderne. Skær dem i halve og kog dem i kålen 5 min. Tilsæt eddike, kommen, sukker, salt og peber.

Kom pølserne i gryden, læg låg på og lad pølserne blive helt varme ca. 15 min.

Spis brød og sennep til.

 

Tip

Dejen til boller kan formes til tynde flûtes, 20 cm lange og ca. 4 cm tykke. Efterhæver 30 min. på plade. Bages på pladen over gløder og vendes tit. Bagetid ca. 15-20 min.

Materialer

Til 4 Personer

Sigtebrød:
4 stk urtepotter af ler, ca. 6 dl
8 stk underskåle
0,5 pakke gær
3 dl vand
2 dl sigtemel (125 g)
6 dl hvedemel (350 g)
1 tsk groft salt

Surkål:
1 stk sommerkål
1 stk løg
25 g smør
1 dl vand
1 kg gulerødder
1 dl hvidvinseddike
1 tsk kommen
1 tsk sukker
2 tsk grift salt
1 knsp stødt peber
4-8 stk grove pølser (fx kålpølser)

Tilbehør:
1 dåse stærk sennep

Reflektionsspørgsmål

Hvordan var din rolle som leder i aktiviteten?

Tog patruljen ansvar for aktiviteten? Både før (forberedelse), under (afvikling) og efter (oprydning)

Information

Type
Madlavning
Målgruppe
Mini
Junior
Trop
Senior
Varighed
90-120 minutter

Følg med på Facebook

Følg Spejder på Facebook Følg DDS på Facebook

Kontakt

Det Danske Spejderkorps
Arsenalvej 10
1436 København K

Tlf. 32 64 00 50

info@dds.dk

Footer

  • Hurtige genveje
    • Kalender
    • Magasiner
    • Job i DDS
    • Privatlivspolitik
    • Cookiepolitik
    • Nyhedsbreve

Følg os her