Gå til hovedindhold
Hjem

Main navigation

    • Mærker
    • Aktivitetsdatabasen
    • Inspiration til aktiviteter
    • Friluftsliv
    • Afsted på tur
    • Grej
    • Bålmad
    • Samvær og tryghed
    • Gruppeleder
    • Grenleder
    • Ny leder
    • Bestyrelse
    • Søspejd
    • Divisionen
    • Kurser til ledere
    • Ungdomskurser
    • Onlinekurser
    • Kursusteams
    • Økonomi
    • Hjælp til Gruppeweb
    • Hjælp til Medlemsservice
    • Hjælp til kommunikation
    • Forsikring
    • Blanketter
    • Persondata i Det Danske Spejderkorps
    • Om DDS
    • Oversigt over grupper og divisioner
    • Kontakt organisationen
    • Korpsets vedtægter
    • Korpsets regnskaber og referater
    • Udviklingsplan og strategier
    • Job i DDS
  • Track
  • Kalender
  • Støt DDS
  • Kontakt
  • Presse
  • Job i DDS
  • Bliv spejder
  • Bliv leder
  • Medlemsservice
  • Persondata i DDS
  • Magasiner
  • Spejder Sport
Aktiviteter

PH-indikator - SciencePirater

Foto Jeppe Carlsen
Vidste du, at eddike og opvaskemiddel enten er surt eller basisk? Men hvordan du finder ud af, om det er det ene eller andet? Vi skal have fat i Rødkålen!
Vejledning

Beskrivelse 

Vi kan ved hjælp af rødkål bestemme surheden i forskellige fødevarer og husholdningsprodukter og dermed bestemme pH-værdien. Rødkål er både sundt i en salat og lækkert på julebordet. Den er en farverig fætter, men vidste du, den kan bruges til at måle, hvor ‘sur’ en ting er? Du kender måske pH-papir fra natur/teknik- eller kemilokalet, men du kan faktisk lave din egen hjemmelavede pH-indikator ved hjælp fra rødkål på køkkenbordet i spejderhytten.

Hvad sker der?

Rødkål indeholder nogle bestemte farvestoffer, der skifter farve, når rødkålen kommer i kontakt med sure eller basiske ting. Vi kan derfor måle, hvor sur eller basisk ingrediensen er ved hjælp af rødkål. Farvestofferne kan hjælpe dig med at bestemme, om du har med en sur, basisk eller neutral ingrediens at gøre. Sur, basisk og neutral er begreber, vi arbejder med i kemi. Bagepulver er f.eks. basisk, og citronsaft er surt. Blander du disse i de rigtige mængder, vil de ‘neutralisere’ hinanden, og derfor hedder mellemtingen mellem surt og basisk neutral. Vand fra vandhanen er f.eks. også neutralt.

Indledende spørgsmål til aktiviteten

  • Prøv på forhånd at gætte på, hvilke ingredienser der er sure og basiske.
  • Hvilken farve tror I, kålvandet vil få?
  • Kender I andre måder at måle, om ting er sure eller basiske? Fra skolen måske?
  • Ved I hvad pH-skalaen er, og hvor det neutrale punkt på skalaen ligger?

Mål pH-værdi med rødkål - sådan gør du

  1. Snit en portion rødkål (ca. ⅛ kålhoved) i fine stykker.
  2. Kog vand i en elkedel eller gryde.
  3. Hæld kålen op i en tom kande eller gryde, og overhæld kålen med det kogende vand.
  4. Lad det stå fem til ti minutter, til vandet tager farve. Det skal gerne være blåt. Er det ikke det, så tilsæt lidt mere vand.
  5. Sigt rødkålen fra vandet.
  6. Fyld glassene halvt op med det farvede vand.
  7. Tilsæt lidt af en af de forskellige ingredienser til hvert glas, og undersøg, hvad der sker.
  8. Brug pH-skalaen til at vurdere, om ingrediensen er sur eller basisk, og snak om refleksionsspørgsmålene.

Tip!

Tropsspejdere: Forsøg jer med flydende afløbsrens og saltsyre som ingredienser, men vær forsigtig! Afløbsrens er stærkt basisk, og saltsyre er en meget stærk syre, og bør kun håndteres af en leder eller voksen. Sørg for at være iført sikkerhedsbriller og handsker.

Materialer

Til en patrulje:

  • 1 glas til hver ingrediens, I vil teste
  • ⅛ rødkålshoved
  • 1 skærebræt
  • 1 dolk
  • Kogende vand
  • 1 gryde eller kande
  • Handsker og sikkerhedsbriller(hvis I bruger meget sure eller basiske ingredienser)
  • Diverse husholdningsprodukter, I vil teste. Lad gerne spejderne være med til at vælge (f.eks. citron, lagereddike, cola,
  • bagepulver, danskvand, kaffe, sæbespåner,
  • håndsæbe m.m.)
Reflektionsspørgsmål
  • Hvilken ingrediens gav det største udsving i farve?
  • Hvad var den mest basiske og mest sure ingrediens?
  • Var der nogle væskers pH-værdi, I blev overrasket over, eller passede det med jeres gæt?
Galleri
  • Foto Jeppe Carlsen
Foto Jeppe Carlsen

Information

Type
Science
Målgruppe
Mini
Junior
Trop
Varighed
60-90 minutter

Følg med på Facebook

Følg Spejder på Facebook Følg DDS på Facebook

Kontakt

Det Danske Spejderkorps
Arsenalvej 10
1436 København K

Tlf. 32 64 00 50

info@dds.dk

Footer

  • Hurtige genveje
    • Kalender
    • Magasiner
    • Job i DDS
    • Privatlivspolitik
    • Cookiepolitik
    • Nyhedsbreve

Følg os her