Gå til hovedindhold
Hjem

Main navigation

    • Mærker
    • Aktivitetsdatabasen
    • Inspiration til aktiviteter
    • Friluftsliv
    • Afsted på tur
    • Grej
    • Bålmad
    • Samvær og tryghed
    • Gruppeleder
    • Grenleder
    • Ny leder
    • Bestyrelse
    • Søspejd
    • Divisionen
    • Kurser til ledere
    • Ungdomskurser
    • Onlinekurser
    • Kursusteams
    • Økonomi
    • Hjælp til Gruppeweb
    • Hjælp til Medlemsservice
    • Hjælp til kommunikation
    • Forsikring
    • Blanketter
    • Persondata i Det Danske Spejderkorps
    • Om DDS
    • Oversigt over grupper og divisioner
    • Kontakt organisationen
    • Korpsets vedtægter
    • Korpsets regnskaber og referater
    • Udviklingsplan og strategier
    • Job i DDS
  • Track
  • Kalender
  • Støt DDS
  • Kontakt
  • Presse
  • Job i DDS
  • Bliv spejder
  • Bliv leder
  • Medlemsservice
  • Persondata i DDS
  • Magasiner
  • Spejder Sport
Aktiviteter

Oobleck - SciencePirater

Foto Jeppe Carlsen
Hvem kender ikke det med at stå og ryste ketchupflasken for at få ketchup ud, og det vil bare ikke. Men så til sidst ryger det hele ud med stor kraft. Hvorfor flyder nogle væsker rundt i en flaske, som f.eks. vand, hvis man vender den på hovedet, og andre ikke gør? Nogle væsker bliver først flyvende, når de tilføres kraft.
Vejledning

Beskrivelse og hvad sker der?

Væsker og viskositet kan opføre sig forskelligt afhængig af kraft. De mest almindelige væsker kaldes newtonske væsker. Det betyder, at de har en konstant konsistens og altid opfører sig som væsker. Viskositet er et udtryk for, hvor tyk en væske er. En væske med høj viskositet kaldes tyk, f.eks. honning, og en væske med lav viskositet kaldes tynd, f.eks. vand. Ikke-newtonske væsker opfører sig anderledes. Her varierer viskositeten afhængig af kraft. Et par klassiske eksempler er Oobleck, som er en slags slim. Denne kan blive næsten fast, når kraften øges, eller f.eks. ketchup som kan blive meget tyndere, når kraften øges. Der findes også ikke-newtoniske væsker i naturen i form af kviksand og -ler, som ændrer viskositet alt efter bevægelse. Man opdeler ikke-newtonske væsker i reopektisk, altså væsker der bliver tykkere, og pseudo-plastisk, altså væsker der bliver tyndere ved øget tryk.

Indledende spørgsmål til aktiviteten

  • Hvilke ting kender I, som kan ændre konsistens?
  • Hvorfor er det smart, at ting kan ændre konsistens?

Væsker og kraft - sådan gør du

Oobleck

  1. Hæld ca. 2 dl majsstivelse eller kartoffelmel i en skål.
  2. Tilsæt lidt vand og evt. frugtfarve, og rør, til det bliver akkurat flydende.
  3. Juster evt. med mere majsstivelse eller kartoffelmel.

Ketchup

  1. Hæld ketchup i en skål.
  2. Pisk ketchuppen.

Hvad sker der henholdsvis med Oobleck og ketchup, når der gøres følgende ting:

  1. Slås i dejen.
  2. Røres hurtigt/langsomt.
  3. Blandingen tages op i hænderne.
  4. Spænd husholdningsfilm ud over en højtaler.
  5. Put Oobleck oven på højttaleren, så det ligger på filmen.
  6. Prøv at spille forskellige sange og se, hvad der sker.

Tip!

Forsøget kan opskaleres. Hertil benyttes en cementblander til at blande stivelsen og vandet, og efterfølgende fyldes det i et lille badebassin, hvis I vil eksperimentere med at gå eller løbe på vandet. Lad spejderne være kreative – prøv andre væsker i køkkenet.

Materialer

Alle materialer og udstyr er til ét forsøg.

  • Ca. 2 dl kartoffelmel eller majsstivelse
  • Vand
  • Evt. frugtfarve
  • Husholdningsfilm
  • Ketchup
  • 2 skåle
  • 2 skeer
  • Piskeris
  • Højttaler
Reflektionsspørgsmål
  • Hvad skete der, da I rørte hurtigt rundt i Oobleck og ketchup?
  • Vil det være muligt at gå eller løbe på Oobleck?
  • Hvornår og hvorfor kan det være praktisk at have en opløsning, der både kan være fast og flydende?

Information

Type
Science
Målgruppe
Mini
Junior
Varighed
60-90 minutter

Følg med på Facebook

Følg Spejder på Facebook Følg DDS på Facebook

Kontakt

Det Danske Spejderkorps
Arsenalvej 10
1436 København K

Tlf. 32 64 00 50

info@dds.dk

Footer

  • Hurtige genveje
    • Kalender
    • Magasiner
    • Job i DDS
    • Privatlivspolitik
    • Cookiepolitik
    • Nyhedsbreve

Følg os her