Gå til hovedindhold
Hjem

Main navigation

    • Mærker
    • Aktivitetsdatabasen
    • Inspiration til aktiviteter
    • Friluftsliv
    • Afsted på tur
    • Grej
    • Bålmad
    • Samvær og tryghed
    • Gruppeleder
    • Grenleder
    • Ny leder
    • Bestyrelse
    • Søspejd
    • Divisionen
    • Kurser til ledere
    • Ungdomskurser
    • Onlinekurser
    • Kursusteams
    • Økonomi
    • Hjælp til Gruppeweb
    • Hjælp til Medlemsservice
    • Hjælp til kommunikation
    • Forsikring
    • Blanketter
    • Persondata i Det Danske Spejderkorps
    • Om DDS
    • Oversigt over grupper og divisioner
    • Kontakt organisationen
    • Korpsets vedtægter
    • Korpsets regnskaber og referater
    • Udviklingsplan og strategier
    • Job i DDS
  • Track
  • Kalender
  • Støt DDS
  • Kontakt
  • Presse
  • Job i DDS
  • Bliv spejder
  • Bliv leder
  • Medlemsservice
  • Persondata i DDS
  • Magasiner
  • Spejder Sport
Aktiviteter

Korn: Grutte korn

Korn: Grutte korn
Spejderne lærer om korn og mel ved selv at grutte korn, som herefter bruges til at bage brød. Aktiviteten er en del af Høstmærket under Familiespejdmærkerne.
Vejledning

Historie:

” I Stenalderen for 5000 år siden kunne man ikke bare gå til købmanden og købe mel. Man måtte selv ”lave” det. At bage brød var et hårdt arbejde, da der skulle ”males” en del mel, inden der var nok til at bage brød til alle beboerne på bopladsen.”

 

Kilde: Skoletjenesten Hjerl Hede

Beskrivelse:

Start så vidt muligt dagen med at gå til en hvedemark, hvor I har fået lov til at høste nogle kornaks. I kan evt. mødes et sted, hvor der er en bålplads og en hvedemark i nærheden.

Nødløsningen er, at I selv har hvedeaks med, men det er bestemt ikke så stor succes, som hvis spejderne selv skal høste.

Spørg spejderne, om de ved, hvad man skal bruge til at bage brød med? Spørg, om de ved, hvor melet kommer fra?

Fortæl, at i dag skal spejderne selv høste korn og lave det til mel – og bage brød med melet. Fortæl, at det hedder at ”grutte”, når man laver korn til mel med en sten (eller at ”male” mel).

Spejderne kan evt. også finde en rund sten, som passer godt i deres hånd, og som kan bruges til at grutte med.

Kernerne gruttes på et stykke sort karton (spejderne kan lettest se melet på sort) med en sten, og de største skaller tages væk.

Sådan grutter du mel:

Læg en lille håndfuld kerner på det sorte karton (ned i hulningen på gruttestenen, som ses på billedet øverst). Hvis du lægger for mange på, er det svært at ”male” kernerne, og de falder lettere udenfor.

Tag en lille rund sten og SKUB den frem og tilbage over kernerne. Du skal ikke hamre ned på kernerne.

”Mal” kernerne indtil de er blevet til mel. Du bestemmer selv, hvor fint du vil ”male” dit mel, men tålmodighed er nødvendig.

Melet bruges til at bage brød af, med de andre ingredienser – suppler evt. med medbragt mel.

Materialer
  • Hele kornaks
  • Sort karton
  • Sten
  • Gær
  • Ekstra mel
  • Olie
  • Sukker
  • Salt

Opskrift

0,5 l lunket vand

50 g gær

1 spsk. olie

1 tsk. salt

2 tsk. sukker

Det malede korn samt suppleret med hvedemel, til dejen slipper hænderne – ca. 500 g.

Dejen æltes og bages i ovn, på rist eller i gryde.

Reflektionsspørgsmål

Hvis du skulle lave aktiviteten igen, er der så noget du ville gøre anderledes?

Hvad har du lært af denne aktivitet?

Information

Type
Madlavning
Målgruppe
Familiespejder
Varighed
90-120 minutter

Følg med på Facebook

Følg Spejder på Facebook Følg DDS på Facebook

Kontakt

Det Danske Spejderkorps
Arsenalvej 10
1436 København K

Tlf. 32 64 00 50

info@dds.dk

Footer

  • Hurtige genveje
    • Kalender
    • Magasiner
    • Job i DDS
    • Privatlivspolitik
    • Cookiepolitik
    • Nyhedsbreve

Følg os her