Gå til hovedindhold
Hjem

Main navigation

    • Mærker
    • Aktivitetsdatabasen
    • Inspiration til aktiviteter
    • Friluftsliv
    • Afsted på tur
    • Grej
    • Bålmad
    • Samvær og tryghed
    • Gruppeleder
    • Grenleder
    • Ny leder
    • Bestyrelse
    • Søspejd
    • Divisionen
    • Kurser til ledere
    • Ungdomskurser
    • Onlinekurser
    • Kursusteams
    • Økonomi
    • Hjælp til Gruppeweb
    • Hjælp til Medlemsservice
    • Hjælp til kommunikation
    • Forsikring
    • Blanketter
    • Persondata i Det Danske Spejderkorps
    • Om DDS
    • Oversigt over grupper og divisioner
    • Kontakt organisationen
    • Korpsets vedtægter
    • Korpsets regnskaber og referater
    • Udviklingsplan og strategier
    • Job i DDS
  • Track
  • Kalender
  • Støt DDS
  • Kontakt
  • Presse
  • Job i DDS
  • Bliv spejder
  • Bliv leder
  • Medlemsservice
  • Persondata i DDS
  • Magasiner
  • Spejder Sport
Aktiviteter

Kartoffelporresuppe

Aftensmadsopskrift fra kogebogen Ild, mad og fællesskab. Opskriften er lavet til 10 personer og egnet til vintermånederne.
Vejledning

Opstart
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Hvem vil være på hvilke hold? 

1. Lav bål

Lav to bål. Et som kan have en gryde hængende/ stående over bålet, samt et bål som kan have pander stående. Husk, at der skal være flammer til denne opskrift. Hold bålet ved lige. 

2. Læg alt frem

Læg alle råvarer og krydderier op på et bord. Find alt madlavningsgrejet og læg det samlet et sted. 

3. Gør et snittebord klar

Snit, hak og forbered al maden. Tag oprydning og opvask løbende.
 

Fremgangsmåde

På snittebordet

  • Rens porrerne grundigt. Vær opmærksom på, at der sidder jord dybt nede mellem bladene, så skyl måske porrerne en ekstra gang, når de er skåret op. 
  • Skær den hvide og den lysegrønne del af porrerne i skiver af 1 cm. 
  • Skrub og vask kartoflerne i en balje med vand. Skær kartoflerne i små stykker. 
  • Pil løg og hvidløg og skær dem i tern. 
  • Skyl timian, hvis I bruger friske krydderurter. Pil de små blade af urten, og hak bladene fint. 
  • Skær rugbrød i små tern. Hak rosmarin fint. Kom det i en skål sammen.

På bålet

  • Tjek, at bålet har de rette flammer og er klar til madlavning. 

Suppe 

  • Hæld olie i en stor gryde og svits løg, hvidløg, porrer og krydderurter i et par minutter. Rør hele tiden i gryden, så løg og porrer bliver bløde og klare. 
  • Kom kartoffelstykkerne i gryden og svits det hele i 4 minutter mere. 
  • Rør grundigt rundt i gryden, så det ikke brænder på. 
  • Tilsæt vand og grøntsagsbouillon og rør rundt. Vandet skal dække grøntsagerne helt. 
  • Kom et låg på og kog suppen i 15 –20 min. Tilsæt mere vand, hvis suppen er ved at brænde på i bunden eller suppen er meget tyk. Tilsæt fløden, og kog ca. 5 min. Suppen er klar, når kartoflerne er helt møre. 
  • Smag suppen til med salt, peber og æbleeddike. 

Topping 

  • Lav topping mens suppen koger færdig. Kom olie på en eller flere pander og rist rugbrødstern med rosmarin. De er færdige, når de har fået lidt skorpe. 

Præsenter den gode suppe, før I spiser. Velbekomme.

Materialer

Råvarer
6 porrer 

14 mellemstore kartofler (1400 g) 

5 løg 

5 fed hvidløg 

5-8 kviste timian (eller ½ tsk tørret) 

8 spsk madolie til stegning 

4 grøntsags-bouillonterninger 

Ca. 2-2½ l vand 

5 dl fløde 

4 spsk æbleeddike 

Salt og peber 

Topping: 20 rugbrødsskiver, 1 tsk rosmarin og 5 spsk olie
 

Grej
1 gryde med låg (ca. 8 liter) 

2-3 pander 

Røreske 

Suppeøse 

Store skåle 

Små skåle 

Skærebrætter 

Snitteknive 

Dørslag/si

Skeer til at smage og måle af med 

Litermål 

Skurebørste og balje til vask af grøntsager

Vaskebalje

Skuresvampe

Viskestykker 

Opvaskemiddel

Information

Type
Madlavning
Målgruppe
Familiespejder
Mikro
Mini
Junior
Trop
Senior
Varighed
120+ minutter

Følg med på Facebook

Følg Spejder på Facebook Følg DDS på Facebook

Kontakt

Det Danske Spejderkorps
Arsenalvej 10
1436 København K

Tlf. 32 64 00 50

info@dds.dk

Footer

  • Hurtige genveje
    • Kalender
    • Magasiner
    • Job i DDS
    • Privatlivspolitik
    • Cookiepolitik
    • Nyhedsbreve

Følg os her