Kartoffelporresuppe
Opstart
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Hvem vil være på hvilke hold?
1. Lav bål
Lav to bål. Et som kan have en gryde hængende/ stående over bålet, samt et bål som kan have pander stående. Husk, at der skal være flammer til denne opskrift. Hold bålet ved lige.
2. Læg alt frem
Læg alle råvarer og krydderier op på et bord. Find alt madlavningsgrejet og læg det samlet et sted.
3. Gør et snittebord klar
Snit, hak og forbered al maden. Tag oprydning og opvask løbende.
Fremgangsmåde
På snittebordet
- Rens porrerne grundigt. Vær opmærksom på, at der sidder jord dybt nede mellem bladene, så skyl måske porrerne en ekstra gang, når de er skåret op.
- Skær den hvide og den lysegrønne del af porrerne i skiver af 1 cm.
- Skrub og vask kartoflerne i en balje med vand. Skær kartoflerne i små stykker.
- Pil løg og hvidløg og skær dem i tern.
- Skyl timian, hvis I bruger friske krydderurter. Pil de små blade af urten, og hak bladene fint.
- Skær rugbrød i små tern. Hak rosmarin fint. Kom det i en skål sammen.
På bålet
- Tjek, at bålet har de rette flammer og er klar til madlavning.
Suppe
- Hæld olie i en stor gryde og svits løg, hvidløg, porrer og krydderurter i et par minutter. Rør hele tiden i gryden, så løg og porrer bliver bløde og klare.
- Kom kartoffelstykkerne i gryden og svits det hele i 4 minutter mere.
- Rør grundigt rundt i gryden, så det ikke brænder på.
- Tilsæt vand og grøntsagsbouillon og rør rundt. Vandet skal dække grøntsagerne helt.
- Kom et låg på og kog suppen i 15 –20 min. Tilsæt mere vand, hvis suppen er ved at brænde på i bunden eller suppen er meget tyk. Tilsæt fløden, og kog ca. 5 min. Suppen er klar, når kartoflerne er helt møre.
- Smag suppen til med salt, peber og æbleeddike.
Topping
- Lav topping mens suppen koger færdig. Kom olie på en eller flere pander og rist rugbrødstern med rosmarin. De er færdige, når de har fået lidt skorpe.
Præsenter den gode suppe, før I spiser. Velbekomme.
Råvarer
6 porrer
14 mellemstore kartofler (1400 g)
5 løg
5 fed hvidløg
5-8 kviste timian (eller ½ tsk tørret)
8 spsk madolie til stegning
4 grøntsags-bouillonterninger
Ca. 2-2½ l vand
5 dl fløde
4 spsk æbleeddike
Salt og peber
Topping: 20 rugbrødsskiver, 1 tsk rosmarin og 5 spsk olie
Grej
1 gryde med låg (ca. 8 liter)
2-3 pander
Røreske
Suppeøse
Store skåle
Små skåle
Skærebrætter
Snitteknive
Dørslag/si
Skeer til at smage og måle af med
Litermål
Skurebørste og balje til vask af grøntsager
Vaskebalje
Skuresvampe
Viskestykker
Opvaskemiddel