Jordskokkesuppe med æbler

Opstart
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Hvem vil være på hvilke hold?
1. Lav bål
Lav et bål, som kan have en gryde hængende/stående over bålet. Husk, at der skal være flammer og intense gløder til denne opskrift. Hold bålet ved lige.
2. Læg alt frem
Læg alle råvarer og krydderier op på et bord. Find alt madlavningsgrejet og læg det samlet et sted.
3. Gør et snittebord klar
Snit, hak og forbered al maden. Tag oprydning og opvask løbende.
Fremgangsmåde
På snittebordet
Suppe
- Skyl/vask grøntsagerne grundigt fri for jord.
- Pil og snit hvidløg meget fint. Kom det i en skål.
- Skær jordskokker og kartofler i små tern (1x1 cm), og kom dem i en stor skål med koldt vand.
- Når alle jordskokker og kartofler er skåret, hældes vandet fra. Tilsæt nu frisk vand og bouillonterninger.
Topping
- Skær kernehusene ud af æblerne, og skær æblerne i tern (1/2x1/2 cm).
- Læg æbletern i en skål, bland med citronsaft.
På bålet
- Steg smør, olie, løg og hvidløg i en gryde over svag varme til løgene er klare som mat glas.
- Tilsæt kartofler, jordskokker, vand og bouillon i gryden. Kog det helt mørt ved høj varme. Det tager ca. 20 min. Tilsæt fløde og lad det koge et par min.
- Smag til med salt, peber og citronsaft.
Præsenter suppen og server den med æbletern og evt. brød til. Velbekomme.
Råvarer
1,8 kg jordskokker
12 store kartofler (ca. 1,5 kg)
5 løg zittauerløg (ca. 500 g)
3 spsk smør til stegning
2 spsk olie til stegning
6 fed hvidløg
2½ l vand
3 grøntsags-bouillonterninger
½ l piskefløde
Salt og peber
Citronsaft
Topping: 3-4 æbler 2 spsk citronsaft
Grej
1 gryde m. låg (ca. 15 liter)
Røreske
Suppeøse
Store skåle
Små skåle
Skærebrætter
Snitteknive
Skræller
Rivejern
Dørslag/si
Skeer til at smage og måle af med
Decilitermål
Skurebørste og balje til vask af grøntsager
Vaskebalje
Skuresvampe
Viskestykker
Opvaskemiddel