Gå til hovedindhold
Hjem

Main navigation

    • Mærker
    • Aktivitetsdatabasen
    • Inspiration til aktiviteter
    • Friluftsliv
    • Afsted på tur
    • Grej
    • Bålmad
    • Samvær og tryghed
    • Gruppeleder
    • Grenleder
    • Ny leder
    • Bestyrelse
    • Søspejd
    • Divisionen
    • Kurser til ledere
    • Ungdomskurser
    • Onlinekurser
    • Kursusteams
    • Økonomi
    • Hjælp til Gruppeweb
    • Hjælp til Medlemsservice
    • Hjælp til kommunikation
    • Forsikring
    • Blanketter
    • Persondata i Det Danske Spejderkorps
    • Om DDS
    • Oversigt over grupper og divisioner
    • Kontakt organisationen
    • Korpsets vedtægter
    • Korpsets regnskaber og referater
    • Udviklingsplan og strategier
    • Job i DDS
  • Track
  • Kalender
  • Støt DDS
  • Kontakt
  • Presse
  • Job i DDS
  • Bliv spejder
  • Bliv leder
  • Medlemsservice
  • Persondata i DDS
  • Magasiner
  • Spejder Sport
Aktiviteter

Jordskokkesuppe med æbler

Aftensmadsopskrift fra kogebogen Ild, mad og fællesskab. Opskriften er lavet til 10 personer og egnet til efterårsmånederne.
Vejledning

Opstart
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Hvem vil være på hvilke hold? 

1. Lav bål

Lav et bål, som kan have en gryde hængende/stående over bålet. Husk, at der skal være flammer og intense gløder til denne opskrift. Hold bålet ved lige.

2. Læg alt frem

Læg alle råvarer og krydderier op på et bord. Find alt madlavningsgrejet og læg det samlet et sted. 

3. Gør et snittebord klar

Snit, hak og forbered al maden. Tag oprydning og opvask løbende.
 

Fremgangsmåde

På snittebordet

Suppe 

  • Skyl/vask grøntsagerne grundigt fri for jord. 
  • Pil og snit hvidløg meget fint. Kom det i en skål. 
  • Skær jordskokker og kartofler i små tern (1x1 cm), og kom dem i en stor skål med koldt vand. 
  • Når alle jordskokker og kartofler er skåret, hældes vandet fra. Tilsæt nu frisk vand og bouillonterninger. 

Topping 

  • Skær kernehusene ud af æblerne, og skær æblerne i tern (1/2x1/2 cm). 
  • Læg æbletern i en skål, bland med citronsaft.

På bålet

  • Steg smør, olie, løg og hvidløg i en gryde over svag varme til løgene er klare som mat glas. 
  • Tilsæt kartofler, jordskokker, vand og bouillon i gryden. Kog det helt mørt ved høj varme. Det tager ca. 20 min. Tilsæt fløde og lad det koge et par min. 
  • Smag til med salt, peber og citronsaft. 

Præsenter suppen og server den med æbletern og evt. brød til. Velbekomme.

Materialer

Råvarer
1,8 kg jordskokker 

12 store kartofler (ca. 1,5 kg) 

5 løg zittauerløg (ca. 500 g) 

3 spsk smør til stegning 

2 spsk olie til stegning 

6 fed hvidløg 

2½ l vand 

3 grøntsags-bouillonterninger 

½ l piskefløde 

Salt og peber 

Citronsaft 

Topping: 3-4 æbler 2 spsk citronsaft
 

Grej
1 gryde m. låg (ca. 15 liter) 

Røreske 

Suppeøse 

Store skåle 

Små skåle 

Skærebrætter 

Snitteknive 

Skræller 

Rivejern 

Dørslag/si 

Skeer til at smage og måle af med 

Decilitermål 

Skurebørste og balje til vask af grøntsager

Vaskebalje

Skuresvampe

Viskestykker 

Opvaskemiddel

Information

Type
Madlavning
Målgruppe
Familiespejder
Mikro
Mini
Junior
Trop
Senior
Varighed
120+ minutter

Følg med på Facebook

Følg Spejder på Facebook Følg DDS på Facebook

Kontakt

Det Danske Spejderkorps
Arsenalvej 10
1436 København K

Tlf. 32 64 00 50

info@dds.dk

Footer

  • Hurtige genveje
    • Kalender
    • Magasiner
    • Job i DDS
    • Privatlivspolitik
    • Cookiepolitik
    • Nyhedsbreve

Følg os her