Efterårsgryde med kikærter

Opstart
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Hvem vil være på hvilke hold?
1. Lav bål
Lav to bål. Et til 2 pander og et til en stor gryde. Husk, at der skal være gløder til denne opskrift. Hold bålene ved lige.
2. Læg alt frem
Læg alle råvarer og krydderier op på et bord. Find alt madlavningsgrejet og læg det samlet et sted.
3. Gør et snittebord klar
Snit, hak og forbered al maden. Tag oprydning og opvask løbende.
Fremgangsmåde
På snittebordet
- Skyl grøntsagerne fri fra jord.
- Pil løg og hvidløg og hak det fint.
- Skær gulerødderne og squash ud i mundrette stykker. Kom dem i en skål med de hakkede løg.
- Hak peberfrugterne fint.
- Pil timianbladene fri fra kvisten.
- Bland timian, peberfrugt, hvidløg, tomatpuré og paprika godt i en skål.
- Åbn dåserne med kikærter og hæld vandet fra.
- Kom vand, kikærter og bouillonterninger i en skål.
- Skær det nederste af stokken på champignonerne af. Del den resterende del i kvarte.
På bålet
Perlebyg
- Kog perlebyg efter anvisning på pakken.
Gryderet
- Steg gulerødder, løg og squash i smørret i ca. 5-10 min.
- Hæld nu æbleeddike og vand til, og lad det simre til væsken er fordampet. Tilsæt blandingen med peberfrugt og tomatpuré til panden og rør rundt. Tilsæt herefter vand, bouillonterninger, kikærter og timian. Lad retten simre i 20-30 min.
Stegte champignon
- Imens retten koger, svitses champignon på en pande eller to med smeltet smør. Tilsæt salt og paprika.
- Tilføj de stegte svampe med finthakket persille i gryderetten. Lad dem simre med indtil grøntsagerne er møre og har suget en masse væske.
- Smag til med salt, peber og måske en anelse mere eddike.
Præsenter og server retten pyntet med lidt hakket persille, og spis perlebyg til. Velbekomme.
Råvarer
5 gulerødder (500 g)
4 løg (400 g)
2 squash
100 g smør
1 dl æbleeddike
2 dl vand
5 røde peberfrugter
3-4 kviste frisk timian
5 fed hvidløg
40 g tomatpuré
1 spsk paprika
2 l vand
4 grøntsags-bouillonterninger
3 dåser kikærter
Salt og peber
100 g smør
1 kg champignon
1 spsk paprika
1 tsk salt
Tilbehør: 750 g perlebyg
Topping: ½ bundt persille
Grej
1 gryde m. låg (ca. 15 liter)
2 pander
Røreske
Store skåle
Små skåle
Skærebrætter
Snitteknive
Skrællere
Dørslag/si
Skeer til at smage og måle af med
Decilitermål
Skurebørste og balje til vask af grøntsager
Vaskebalje
Skuresvampe
Viskestykker
Opvaskemiddel