Gå til hovedindhold
Hjem

Main navigation

    • Mærker
    • Aktivitetsdatabasen
    • Inspiration til aktiviteter
    • Friluftsliv
    • Afsted på tur
    • Grej
    • Bålmad
    • Samvær og tryghed
    • Gruppeleder
    • Grenleder
    • Ny leder
    • Bestyrelse
    • Søspejd
    • Divisionen
    • Kurser til ledere
    • Ungdomskurser
    • Onlinekurser
    • Kursusteams
    • Økonomi
    • Hjælp til Gruppeweb
    • Hjælp til Medlemsservice
    • Hjælp til kommunikation
    • Forsikring
    • Blanketter
    • Persondata i Det Danske Spejderkorps
    • Om DDS
    • Oversigt over grupper og divisioner
    • Kontakt organisationen
    • Korpsets vedtægter
    • Korpsets regnskaber og referater
    • Udviklingsplan og strategier
    • Job i DDS
  • Track
  • Kalender
  • Støt DDS
  • Kontakt
  • Presse
  • Job i DDS
  • Bliv spejder
  • Bliv leder
  • Medlemsservice
  • Persondata i DDS
  • Magasiner
  • Spejder Sport
Aktiviteter

Efterårsgryde med kikærter

Aftensmadsopskrift fra kogebogen Ild, mad og fællesskab. Opskriften er lavet til 10 personer og egnet til efterårsmånederne.
Vejledning

Opstart
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Hvem vil være på hvilke hold? 

1. Lav bål

Lav to bål. Et til 2 pander og et til en stor gryde. Husk, at der skal være gløder til denne opskrift. Hold bålene ved lige.

2. Læg alt frem

Læg alle råvarer og krydderier op på et bord. Find alt madlavningsgrejet og læg det samlet et sted. 

3. Gør et snittebord klar

Snit, hak og forbered al maden. Tag oprydning og opvask løbende.
 

Fremgangsmåde

På snittebordet

  • Skyl grøntsagerne fri fra jord. 
  • Pil løg og hvidløg og hak det fint. 
  • Skær gulerødderne og squash ud i mundrette stykker. Kom dem i en skål med de hakkede løg. 
  • Hak peberfrugterne fint. 
  • Pil timianbladene fri fra kvisten. 
  • Bland timian, peberfrugt, hvidløg, tomatpuré og paprika godt i en skål. 
  • Åbn dåserne med kikærter og hæld vandet fra. 
  • Kom vand, kikærter og bouillonterninger i en skål. 
  • Skær det nederste af stokken på champignonerne af. Del den resterende del i kvarte.

På bålet

Perlebyg 

  • Kog perlebyg efter anvisning på pakken. 

Gryderet 

  • Steg gulerødder, løg og squash i smørret i ca. 5-10 min. 
  • Hæld nu æbleeddike og vand til, og lad det simre til væsken er fordampet. Tilsæt blandingen med peberfrugt og tomatpuré til panden og rør rundt. Tilsæt herefter vand, bouillonterninger, kikærter og timian. Lad retten simre i 20-30 min. 

Stegte champignon 

  • Imens retten koger, svitses champignon på en pande eller to med smeltet smør. Tilsæt salt og paprika. 
  • Tilføj de stegte svampe med finthakket persille i gryderetten. Lad dem simre med indtil grøntsagerne er møre og har suget en masse væske. 
  • Smag til med salt, peber og måske en anelse mere eddike. 

Præsenter og server retten pyntet med lidt hakket persille, og spis perlebyg til. Velbekomme.

Materialer

Råvarer
5 gulerødder (500 g) 

4 løg (400 g) 

2 squash 

100 g smør 

1 dl æbleeddike 

2 dl vand 

5 røde peberfrugter 

3-4 kviste frisk timian 

5 fed hvidløg 

40 g tomatpuré 

1 spsk paprika 

2 l vand 

4 grøntsags-bouillonterninger 

3 dåser kikærter 

Salt og peber 

100 g smør 

1 kg champignon 

1 spsk paprika 

1 tsk salt 

Tilbehør: 750 g perlebyg 

Topping: ½ bundt persille
 

Grej
1 gryde m. låg (ca. 15 liter) 

2 pander 

Røreske 

Store skåle 

Små skåle 

Skærebrætter 

Snitteknive 

Skrællere 

Dørslag/si 

Skeer til at smage og måle af med 

Decilitermål 

Skurebørste og balje til vask af grøntsager

Vaskebalje

Skuresvampe

Viskestykker 

Opvaskemiddel

Information

Type
Madlavning
Målgruppe
Familiespejder
Mikro
Mini
Junior
Trop
Senior
Varighed
60-90 minutter

Følg med på Facebook

Følg Spejder på Facebook Følg DDS på Facebook

Kontakt

Det Danske Spejderkorps
Arsenalvej 10
1436 København K

Tlf. 32 64 00 50

info@dds.dk

Footer

  • Hurtige genveje
    • Kalender
    • Magasiner
    • Job i DDS
    • Privatlivspolitik
    • Cookiepolitik
    • Nyhedsbreve

Følg os her