Dahl deluxe
Opstart
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Hvem vil være på hvilke hold?
1. Lav bål
Lav et bål, som kan have 1 gryde hængende/stående over bålet. Husk, at der skal være flammer og intense gløder til denne opskrift. Hold bålet ved lige.
2. Læg alt frem
Læg alle råvarer og krydderier op på et bord. Find alt madlavningsgrejet og læg det samlet et sted.
3. Gør et snittebord klar
Snit, hak og forbered al maden. Tag oprydning og opvask løbende.
Fremgangsmåde
På snittebordet
- Skyl/vask grøntsagerne fri for jord.
- Pil og hak løg og hvidløg fint, og kom det i en skål. Kom de tørre krydderier i skålen med løg.
- Skær grøntsagerne i små tern på ca. 1x1 cm. Kom det i en skål.
- Kom dåsetomater og vand i en skål.
- Skyl linserne og kom dem i en skål.
På bålet
- Tjek at der er god varme på bålet.
- Kom olie i en gryde og steg løg, hvidløg og krydderier i gryden til de er lidt brune.
- Tilsæt gulerødder, squash og kartofler. Husk at røre i gryden, så det ikke brænder på.
- Tilsæt hakkede tomater og vand. Lad retten koge videre i ca. 10 minutter. Spæd op undervejs med mere væske, hvis retten er ved at koge tør.
- Tilsæt linser og læg låg på gryden. Husk at røre af og til, og spæd evt. til med mere vand.
- Lad retten koge igennem i ca. 20 min. Retten er færdig, når grøntsagerne er møre, og linserne er bløde.
- Smag til med salt og peber.
Præsenter maden og server i en dyb skål med creme fraiche/yoghurt og frisk koriander til. Velbekomme.
Råvarer
3 løg (ca. 300 g)
3 fed hvidløg
6 gulerødder (ca. 600 g)
3 squash (ca. 900 g)
8 kartofler (ca. 800 g)
2 spsk frisk ingefær
1 spsk stødt spidskommen
1 spsk stødt knuste korianderfrø
½ spsk chilipulver
4 spsk olie
3 dåser hakkede tomater
4 dl røde linser
5-10 dl vand
Salt og peber
Topping: ½ l creme fraiche eller græsk yoghurt og 1 bundt frisk koriander
Grej
1 gryde m. låg (ca. 15 liter)
Røreske
Store skåle
Små skåle
Skærebrætter
Snitteknive
Skræller
Rivejern
Dørslag/si
Skeer til at smage og måle af med
Decilitermål
Skurebørste og balje til vask af grøntsager
Vaskebalje
Skuresvampe
Viskestykker
Opvaskemiddel