Cremet blomkålssuppe

Opstart
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Hvem vil være på hvilke hold?
1. Lav bål
Lav et bål, som kan have en gryde og en pande hængende/stående. Husk, at der skal være flammer til denne opskrift. Hold bålet ved lige.
2. Læg alt frem
Læg alle råvarer og krydderier op på et bord. Find alt madlavningsgrejet og læg det samlet et sted.
3. Gør et snittebord klar
Snit, hak og forbered al maden. Tag oprydning og opvask løbende.
Fremgangsmåde
På snittebordet
- Skyl/vask grøntsagerne og friske krydderurter fri for jord. Læg dem klar i et dørslag/ en si.
- Pil løg og hvidløg, og hak dem fint. Stil klar i en lille skål.
- Pres citronsaften, og stil det klar i en kop.
- Tag blomkålen og riv tynde skiver på et mandolin- eller rivejern, så I ca. har 1½ dl tyndt skåret blomkål. Vend det med 1 spsk citronsaft i en skål.
- Stilles til side som topping.
- Resten af blomkålen skæres ud i små buketter. Skær stokken i tern.
- Kom de små buketter og tern op i en skål.
- Skræl kartoflerne og skær dem i små stykker. Kom dem i skålen med blomkålen.
- Skær smørret ud i tern og kom det i en stor gryde. Tilføj olien i gryden.
- Fjern kvisten fra timianen og læg de små blade i en lille skål.
- Topping: Hak hasselnødderne groft og læg dem på en tør pande.
På bålet
- Tjek at der er flammer på bålet.
- Tag nu gryden og smelt smørret sammen med olien. Tilføj løg, timian og hvidløg og steg det langsomt i ca. 2 min., så løgene bliver bløde og tager lidt farve.
- Tilsæt blomkål, kartofler, vand og bouillonterninger, og kog det mørt under låg.
- Når alt er helt mørt, piskes suppen med et piskeris, så der kun er små stykker at se.
- Tilsæt piskefløden og lad det koge, indtil suppen har en cremet konsistens.
- Smag til med salt og peber og citronsaft.
- Topping: Rist nødderne på panden indtil de er gyldne og dufter godt. Kom dem i en skål og lad dem køle af.
Anret suppen med citronmarinerede blomkål, ristede mandler og frisk timian på toppen. Velbekomme.
Råvarer
4 løg (400 g)
3 fed hvidløg
2 blomkål (1 kg)
1 citron (5-6 spsk saft)
4 mellemstore kartofler (400 g)
3-4 kviste frisk timian
6 spsk olivenolie
4 spsk smør (60 g)
1½ l vand
3 grøntsags-bouillonterninger
½ l piskefløde salt og peber
Topping
2½ dl hasselnødder (150 g)
8-10 kviste frisk timian (30 g)
100 g blomkål
Grej
1 gryde m. låg (ca. 15 liter)
1 pande
Røreske
Paletkniv
Store skåle
Små skåle
Skærebrætter
Snitteknive
Skrællere
Rivejern
Dørslag/si
Piskeris
Skeer til at smage og måle af med
Decilitermål
Skurebørste og balje til vask af grøntsager
(Mandolinjern)
Vaskebalje
Skuresvampe
Viskestykker
Opvaskemiddel