Gå til hovedindhold
Hjem

Main navigation

    • Mærker
    • Aktivitetsdatabasen
    • Inspiration til aktiviteter
    • Friluftsliv
    • Afsted på tur
    • Grej
    • Bålmad
    • Samvær og tryghed
    • Gruppeleder
    • Grenleder
    • Ny leder
    • Bestyrelse
    • Søspejd
    • Divisionen
    • Kurser til ledere
    • Ungdomskurser
    • Onlinekurser
    • Kursusteams
    • Økonomi
    • Hjælp til Gruppeweb
    • Hjælp til Medlemsservice
    • Hjælp til kommunikation
    • Forsikring
    • Blanketter
    • Persondata i Det Danske Spejderkorps
    • Om DDS
    • Oversigt over grupper og divisioner
    • Kontakt organisationen
    • Korpsets vedtægter
    • Korpsets regnskaber og referater
    • Udviklingsplan og strategier
    • Job i DDS
  • Track
  • Kalender
  • Støt DDS
  • Kontakt
  • Presse
  • Job i DDS
  • Bliv spejder
  • Bliv leder
  • Medlemsservice
  • Persondata i DDS
  • Magasiner
  • Spejder Sport
Aktiviteter

Cremet blomkålssuppe

Aftensmadsopskrift fra kogebogen Ild, mad og fællesskab. Opskriften er lavet til 10 personer og egnet til forårsmånederne.
Vejledning

Opstart
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Hvem vil være på hvilke hold? 

1. Lav bål 

Lav et bål, som kan have en gryde og en pande hængende/stående. Husk, at der skal være flammer til denne opskrift. Hold bålet ved lige. 

2. Læg alt frem 

Læg alle råvarer og krydderier op på et bord. Find alt madlavningsgrejet og læg det samlet et sted. 

3. Gør et snittebord klar 

Snit, hak og forbered al maden. Tag oprydning og opvask løbende.
 

Fremgangsmåde

På snittebordet 

  • Skyl/vask grøntsagerne og friske krydderurter fri for jord. Læg dem klar i et dørslag/ en si. 
  • Pil løg og hvidløg, og hak dem fint. Stil klar i en lille skål. 
  • Pres citronsaften, og stil det klar i en kop. 
  • Tag blomkålen og riv tynde skiver på et mandolin- eller rivejern, så I ca. har 1½ dl tyndt skåret blomkål. Vend det med 1 spsk citronsaft i en skål. 
  • Stilles til side som topping. 
  • Resten af blomkålen skæres ud i små buketter. Skær stokken i tern. 
  • Kom de små buketter og tern op i en skål. 
  • Skræl kartoflerne og skær dem i små stykker. Kom dem i skålen med blomkålen. 
  • Skær smørret ud i tern og kom det i en stor gryde. Tilføj olien i gryden. 
  • Fjern kvisten fra timianen og læg de små blade i en lille skål. 
  • Topping: Hak hasselnødderne groft og læg dem på en tør pande.

På bålet

  • Tjek at der er flammer på bålet.  
  • Tag nu gryden og smelt smørret sammen med olien. Tilføj løg, timian og hvidløg og steg det langsomt i ca. 2 min., så løgene bliver bløde og tager lidt farve. 
  • Tilsæt blomkål, kartofler, vand og bouillonterninger, og kog det mørt under låg. 
  • Når alt er helt mørt, piskes suppen med et piskeris, så der kun er små stykker at se. 
  • Tilsæt piskefløden og lad det koge, indtil suppen har en cremet konsistens. 
  • Smag til med salt og peber og citronsaft. 
  • Topping: Rist nødderne på panden indtil de er gyldne og dufter godt. Kom dem i en skål og lad dem køle af. 

Anret suppen med citronmarinerede blomkål, ristede mandler og frisk timian på toppen. Velbekomme.

Materialer

Råvarer
4 løg (400 g) 

3 fed hvidløg 

2 blomkål (1 kg) 

1 citron (5-6 spsk saft)

4 mellemstore kartofler (400 g) 

3-4 kviste frisk timian 

6 spsk olivenolie 

4 spsk smør (60 g) 

1½ l vand 

3 grøntsags-bouillonterninger 

½ l piskefløde salt og peber 
 

Topping 

2½ dl hasselnødder (150 g) 

8-10 kviste frisk timian (30 g) 

100 g blomkål
 

Grej 
1 gryde m. låg (ca. 15 liter) 

1 pande 

Røreske 

Paletkniv 

Store skåle 

Små skåle 

Skærebrætter 

Snitteknive 

Skrællere 

Rivejern 

Dørslag/si 

Piskeris 

Skeer til at smage og måle af med 

Decilitermål 

Skurebørste og balje til vask af grøntsager 

(Mandolinjern)

Vaskebalje

Skuresvampe

Viskestykker 

Opvaskemiddel

Information

Type
Madlavning
Målgruppe
Familiespejder
Mikro
Mini
Junior
Trop
Senior
Varighed
120+ minutter

Følg med på Facebook

Følg Spejder på Facebook Følg DDS på Facebook

Kontakt

Det Danske Spejderkorps
Arsenalvej 10
1436 København K

Tlf. 32 64 00 50

info@dds.dk

Footer

  • Hurtige genveje
    • Kalender
    • Magasiner
    • Job i DDS
    • Privatlivspolitik
    • Cookiepolitik
    • Nyhedsbreve

Følg os her