Bygotto med svampe og forårsløg
Opstart
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Hvem vil være på hvilke hold?
1. Lav bål
Lav et bål, som kan have en gryde hængende/stående over bålet. Husk, at der skal være flammer til denne opskrift. Hold bålet ved lige.
2. Læg alt frem
Læg alle råvarer og krydderier op på et bord. Find alt madlavningsgrejet og læg det samlet et sted.
3. Gør et snittebord klar
Snit, hak og forbered al maden. Tag oprydning og opvask løbende.
Fremgangsmåde
På snittebordet
- Pil og hak løg og hvidløg fint, put dem i en skål.
- Skyl og pil bladene af timian.
- Knus svampene til små stykker. Hvis friske svampe, så skyl og skær i små stykker.
- Skyl perlebyg i en si.
- Put perlebyg, svampe og timian i en stor skål.
- Bland æbleeddike og æblejuice sammen i en kande/skål.
- Riv parmesanen i en skål.
- Skyl citronen og riv skallen og pres saften ud. Put det sammen i en skål.
- Rens og snit forårsløg fint, og put det i en lille skål.
På bålet
- Start når bålet er klar til madlavning. Det skal være flammer.
- Tag en mellemstor gryde og tilføj vand og bouillonterninger. Kog vandet op, rør i gryden så bouillonen bliver fordelt i vandet. Sæt til side.
- Tag nu en stor gryde og steg løg og hvidløg klare i olie og de 3 spsk smør. Det tager ca. 1-2 min.
- Tilsæt timian, svampe og perlebyg, steg 2 minutter mere.
- Tilsæt æblejuice og æbleeddike og lad det koge ind til halvdelen.
- Tilsæt 1 liter af bouillonen under omrøring. Rør jævnligt, mens bygottoen simrer.
- Tilsæt bouillon, ca. 1 dl ad gangen, hver gang det begynder at tykne. Pas på at det ikke koger tør.
- Stop med at tilsætte væske, når det er gået ca. 20-25 min. (mør med bid i).
- Tilsæt revet parmesan, og rør smør i.
- Tag gryden af bålet og rør til osten er smeltet.
- Smag til med salt, peber, citronskal og saft.
- Læg låg på, og lad bygottoen trække 3-4 min.
- Anret med forårsløg på toppen.
Præsenter maden før I spiser. Velbekomme.
Råvarer
5 løg (200 g)
6 fed hvidløg
5 kviste frisk timian (eller 5 tsk tørret)
75 g tørrede blandede svampe eller 500 g friske blandede svampe (f.eks. portobello, østershatte og champignon)
10 dl perlebyg (700 g)
1 dl æbleeddike
3 dl æblejuice
3 liter vand
6 terninger grøntsagsbouillon
3 spsk olivenolie
3 spsk smør
Salt og peber
125 g smør
250 g parmesanost
Saft og skal fra 1 citron
Topping: 1 bundt forårsløg
Grej
1 mellemstor gryde m. låg (ca. 4,5 liter)
1 stor gryde m. låg (ca. 15 liter)
Røreske
Øseske
Store skåle
Små skåle
Skærebrætter
Snitteknive
Rivejern
Dørslag/si
Skeer til at smage og måle af med
Decilitermål
Skurebørste og balje til vask af grøntsager
Vaskebalje
Skuresvampe
Viskestykker
Opvaskemiddel