Gå til hovedindhold
Hjem

Main navigation

    • Mærker
    • Aktivitetsdatabasen
    • Inspiration til aktiviteter
    • Friluftsliv
    • Afsted på tur
    • Grej
    • Bålmad
    • Samvær og tryghed
    • Gruppeleder
    • Grenleder
    • Ny leder
    • Bestyrelse
    • Søspejd
    • Divisionen
    • Kurser til ledere
    • Ungdomskurser
    • Onlinekurser
    • Kursusteams
    • Økonomi
    • Hjælp til Gruppeweb
    • Hjælp til Medlemsservice
    • Hjælp til kommunikation
    • Forsikring
    • Blanketter
    • Persondata i Det Danske Spejderkorps
    • Om DDS
    • Oversigt over grupper og divisioner
    • Kontakt organisationen
    • Korpsets vedtægter
    • Korpsets regnskaber og referater
    • Udviklingsplan og strategier
    • Job i DDS
  • Track
  • Kalender
  • Støt DDS
  • Kontakt
  • Presse
  • Job i DDS
  • Bliv spejder
  • Bliv leder
  • Medlemsservice
  • Persondata i DDS
  • Magasiner
  • Spejder Sport
Aktiviteter

Bygotto med svampe og forårsløg

Aftensmadsopskrift fra kogebogen Ild, mad og fællesskab. Opskriften er lavet til 10 personer og egnet til vintermånederne.
Vejledning

Opstart
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Hvem vil være på hvilke hold? 

1. Lav bål

Lav et bål, som kan have en gryde hængende/stående over bålet. Husk, at der skal være flammer til denne opskrift. Hold bålet ved lige. 

2. Læg alt frem

Læg alle råvarer og krydderier op på et bord. Find alt madlavningsgrejet og læg det samlet et sted. 

3. Gør et snittebord klar

Snit, hak og forbered al maden. Tag oprydning og opvask løbende.
 

Fremgangsmåde

På snittebordet

  • Pil og hak løg og hvidløg fint, put dem i en skål. 
  • Skyl og pil bladene af timian. 
  • Knus svampene til små stykker. Hvis friske svampe, så skyl og skær i små stykker. 
  • Skyl perlebyg i en si. 
  • Put perlebyg, svampe og timian i en stor skål. 
  • Bland æbleeddike og æblejuice sammen i en kande/skål. 
  • Riv parmesanen i en skål. 
  • Skyl citronen og riv skallen og pres saften ud. Put det sammen i en skål. 
  • Rens og snit forårsløg fint, og put det i en lille skål.

På bålet

  • Start når bålet er klar til madlavning. Det skal være flammer. 
  • Tag en mellemstor gryde og tilføj vand og bouillonterninger. Kog vandet op, rør i gryden så bouillonen bliver fordelt i vandet. Sæt til side. 
  • Tag nu en stor gryde og steg løg og hvidløg klare i olie og de 3 spsk smør. Det tager ca. 1-2 min. 
  • Tilsæt timian, svampe og perlebyg, steg 2 minutter mere. 
  • Tilsæt æblejuice og æbleeddike og lad det koge ind til halvdelen. 
  • Tilsæt 1 liter af bouillonen under omrøring. Rør jævnligt, mens bygottoen simrer. 
  • Tilsæt bouillon, ca. 1 dl ad gangen, hver gang det begynder at tykne. Pas på at det ikke koger tør. 
  • Stop med at tilsætte væske, når det er gået ca. 20-25 min. (mør med bid i).
  • Tilsæt revet parmesan, og rør smør i. 
  • Tag gryden af bålet og rør til osten er smeltet. 
  • Smag til med salt, peber, citronskal og saft. 
  • Læg låg på, og lad bygottoen trække 3-4 min. 
  • Anret med forårsløg på toppen. 

Præsenter maden før I spiser. Velbekomme.

Materialer

Råvarer
5 løg (200 g) 

6 fed hvidløg 

5 kviste frisk timian (eller 5 tsk tørret) 

75 g tørrede blandede svampe eller 500 g friske blandede svampe (f.eks. portobello, østershatte og champignon) 

10 dl perlebyg (700 g) 

1 dl æbleeddike 

3 dl æblejuice 

3 liter vand 

6 terninger grøntsagsbouillon 

3 spsk olivenolie 

3 spsk smør 

Salt og peber 

125 g smør 

250 g parmesanost 

Saft og skal fra 1 citron 

Topping: 1 bundt forårsløg
 

Grej
1 mellemstor gryde m. låg (ca. 4,5 liter) 

1 stor gryde m. låg (ca. 15 liter) 

Røreske 

Øseske 

Store skåle 

Små skåle 

Skærebrætter 

Snitteknive 

Rivejern 

Dørslag/si 

Skeer til at smage og måle af med 

Decilitermål 

Skurebørste og balje til vask af grøntsager

Vaskebalje

Skuresvampe

Viskestykker 

Opvaskemiddel

Information

Type
Madlavning
Målgruppe
Familiespejder
Mikro
Mini
Junior
Trop
Senior
Varighed
120+ minutter

Følg med på Facebook

Følg Spejder på Facebook Følg DDS på Facebook

Kontakt

Det Danske Spejderkorps
Arsenalvej 10
1436 København K

Tlf. 32 64 00 50

info@dds.dk

Footer

  • Hurtige genveje
    • Kalender
    • Magasiner
    • Job i DDS
    • Privatlivspolitik
    • Cookiepolitik
    • Nyhedsbreve

Følg os her