Gå til hovedindhold
Hjem

Main navigation

    • Mærker
    • Aktivitetsdatabasen
    • Inspiration til aktiviteter
    • Friluftsliv
    • Afsted på tur
    • Grej
    • Bålmad
    • Samvær og tryghed
    • Gruppeleder
    • Grenleder
    • Ny leder
    • Bestyrelse
    • Søspejd
    • Divisionen
    • Kurser til ledere
    • Ungdomskurser
    • Onlinekurser
    • Kursusteams
    • Økonomi
    • Hjælp til Gruppeweb
    • Hjælp til Medlemsservice
    • Hjælp til kommunikation
    • Forsikring
    • Blanketter
    • Persondata i Det Danske Spejderkorps
    • Om DDS
    • Oversigt over grupper og divisioner
    • Kontakt organisationen
    • Korpsets vedtægter
    • Korpsets regnskaber og referater
    • Udviklingsplan og strategier
    • Job i DDS
  • Track
  • Kalender
  • Støt DDS
  • Kontakt
  • Presse
  • Job i DDS
  • Bliv spejder
  • Bliv leder
  • Medlemsservice
  • Persondata i DDS
  • Magasiner
  • Spejder Sport
Aktiviteter

Æblekage-pandekager

Dessertopskrift fra kogebogen Ild, mad og fællesskab. Opskriften er lavet til 10 personer og egnet til sommermånederne.
Vejledning

Opstart
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Hvem vil være på hvilke hold? 

1. Lav bål

Lav et større bål, som kan have to mindre gryder og 2-3 pander stående. Eller lav to bål. Husk, at der skal være flammer og intense gløder til denne opskrift. 

2. Læg alt frem

Læg alle råvarer og krydderier op på et bord. Find alt madlavningsgrejet og læg det samlet et sted. 

3. Gør et snittebord klar

Snit, hak og forbered al maden. Tag oprydning og opvask løbende.
 

Fremgangsmåde

På snittebordet

Pandekager 

  • Bland de tørre ingredienser sammen i en skål. 
  • Tilsæt de våde ingredienser og pisk godt igennem, til dejen er uden klumper. 
  • Lad dejen stå og hvile i ca. 30 min. 

Æblekompot 

  • Skyl æblerne, skræl dem og fjern kernehuset. 
  • Skær dem i tern på ca. 1x1 cm, og kom dem i en gryde. 
  • Mål sukker, vand og vaniljesukker af og hæld det i gryden med æbler. 

Bærkompot 

  • Mål bær op og kom dem i en gryde med vand. 
  • Kom citron, sukker og vanilje i en skål. 

Flødeskum 

  • Pisk fløden til flødeskum. 
  • Sæt den koldt indtil den skal bruges.

På bålet

Æblekompot 

  • Bring gryden med æbletern i kog. Rør godt rundt undervejs og tilsæt eventuelt mere vand, så det ikke brænder på. 
  • Lad kompotten simre, til æblerne er møre. 
  • Æblekompotten hældes i en skål. Lad kompotten køle, til den skal bruges. 

Bærkompot 

  • Sæt gryden på bålet og lad bærerne koge i ca. 10 min. 
  • Tilsæt sukker, vanilje, og citronsaft og lade det koge til sukkeret er smeltet. Smag til med mere citronsaft. 
  • Tag bærkompotten af og lad den køle, til den skal bruges. 

Pandekager 

  • Inden I begynder at bage pandekagerne, skal dejen røres kort igen. Hvis dejen er for tyk til at flyde ud på panden, kan I tilsætte lidt mere mælk. 
  • Put lidt smør og olie på en pande og lad det smelte. 
  • Bag pandekager til der ikke er mere dej. Læg et klæde eller en tallerken over pandekagerne, for at holde dem lune. Sådan samles kagen 
  • Læg en pandekage fladt på en tallerken. 
  • Tag en skefuld æblekompot, bærkompot og flødeskum. 
  • Læg det hele på midten af pandekagen. 
  • Knus 2-3 makroner groft ud over 
  • Fold eller rul og spis. 

Præsenter maden og vis, hvordan man samler æblekage-pandekagen. Velbekomme

Materialer

Råvarer
Pandekager 

  • 8 dl hvedemel (ca. 500 g) 
  • 4 tsk sukker 
  • 2 tsk stødt kardemomme 
  • 1 tsk salt 
  • 6 æg 
  • 9 dl mælk 
  • Smør og olie til stegning 
  • Æblekompot 8-10 æbler (1 kg) 
  • ½ dl vand 
  • 2 dl rørsukker (160 g) 
  • 2 tsk vaniljesukker 
  • 2 spsk citronsaft 

Bærkompot 

  • 250 g bær (f.eks. jordbær, hindbær, solbær, blåbær) 
  • 1 dl (80 g) rørsukker 
  • 1 spsk vand 
  • Saft fra ½ citron ½ vaniljestang eller 1½ tsk vaniljesukker 
  • Øvrig topping: ½ l fløde, 20-30 stk makroner
     

Grej
2 mindre gryder til kompot 

2-3 pander 

Røreske 

Paletkniv 

Suppeøse 

Store skåle 

Små skåle 

Skærebrætter 

Snitteknive 

Skrællere 

Rivejern 

Dørslag/si 

Piskeris 

Skeer til at smage og måle af med 

Decilitermål 

Skurebørste og balje til vask af grøntsager 

Vaskebalje

Skuresvampe

Viskestykker 

Opvaskemiddel

Information

Type
Madlavning
Målgruppe
Familiespejder
Mikro
Mini
Junior
Trop
Senior
Varighed
120+ minutter

Følg med på Facebook

Følg Spejder på Facebook Følg DDS på Facebook

Kontakt

Det Danske Spejderkorps
Arsenalvej 10
1436 København K

Tlf. 32 64 00 50

info@dds.dk

Footer

  • Hurtige genveje
    • Kalender
    • Magasiner
    • Job i DDS
    • Privatlivspolitik
    • Cookiepolitik
    • Nyhedsbreve

Følg os her