Æblekage med havrenøddeknas og flødeskum

Opstart
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Hvem vil være på hvilke hold?
1. Lav bål
Lav et bål, som kan have en gryde hængende/stående over bålet. Husk, at der skal være flammer til denne opskrift. Hold bålet ved lige.
2. Læg alt frem
Læg alle råvarer og krydderier op på et bord. Find alt madlavningsgrejet og læg det samlet et sted.
3. Gør et snittebord klar
Snit, hak og forbered al maden. Tag oprydning og opvask løbende.
Fremgangsmåde
På snittebordet
Æblekompot
- Skyl æblerne, fjern kernehuset og skær æblerne i tern (ca. ½x½ cm).
- Læg æblerne i en gryde sammen med vand, citronsaft, revet citronskal, vaniljesukker og sukker.
Havrenøddeknas
- Hak mandler og hasselnødder groft og læg dem i en lille skål.
- Bland havregryn og sukker med hasselnødder og mandler i en skål.
- Skær smørret ud i mindre stykker og læg det i en skål for sig.
- Hæld fløden i en stor skål
På bålet
Æblekompot
- Sæt gryden med æblerne på bålet. Lad æblerne koge ind, til de er møre. Rør ofte rundt i gryden, så det ikke brænder på.
- Smag æblekompotten til med sukker og citron.
- Tag gryden af og stil den til side, indtil æblekompotten skal bruges.
Havrenøddeknas
- Smelt smørret på en pande. Det tager ca. 2 min.
- Hæld havregryn, sukker og nøddeblandingen på panden.
- Rist så både gryn og nødder er gyldne og velduftende. Det kan gå hurtigt, så hold øje! Tag dem af, før de bliver sorte. Tag knasen af, og spred den ud på noget bagepapir eller et rent viskestykke. Lad nøddeknasen køle af, så den er kold og sprød.
Flødeskum
- Pisk fløden til skum med bløde toppe.
- Anret det hele i en stor skål eller i portioner. Læg lidt knas i bunden. Fordel så æblekompotten. Top med mere knas og flødeskum.
Præsenter den gammeldags æblekage før I spiser. Velbekomme.
Råvarer
1 kg æbler (12 stk)
½ dl vand
Saft og skal fra ½ citron
1 spsk vaniljesukker
1 dl sukker
Sukker og citron til smagning
100 g mandler
100 g hasselnødder
8 dl havregryn, grovvalsede (400 g)
8 spsk rørsukker
100 g smør
1 l piskefløde
Grej
1 gryde m. låg (ca. 8 liter)
1 pande
Røreske
Paletkniv
Store skåle
Små skåle
Skærebrætter
Snitteknive
Rivejern
Dørslag/si
Piskeris
Skeer til at smage og måle af med
Decilitermål
Bagepapir eller rent viskestykke
Vaskebalje
Skuresvampe
Viskestykker
Opvaskemiddel