Gå til hovedindhold
Hjem

Main navigation

    • Mærker
    • Aktivitetsdatabasen
    • Inspiration til aktiviteter
    • Friluftsliv
    • Afsted på tur
    • Grej
    • Bålmad
    • Samvær og tryghed
    • Gruppeleder
    • Grenleder
    • Ny leder
    • Bestyrelse
    • Søspejd
    • Divisionen
    • Kurser til ledere
    • Ungdomskurser
    • Onlinekurser
    • Kursusteams
    • Økonomi
    • Hjælp til Gruppeweb
    • Hjælp til Medlemsservice
    • Hjælp til kommunikation
    • Forsikring
    • Blanketter
    • Persondata i Det Danske Spejderkorps
    • Om DDS
    • Oversigt over grupper og divisioner
    • Kontakt organisationen
    • Korpsets vedtægter
    • Korpsets regnskaber og referater
    • Udviklingsplan og strategier
    • Job i DDS
  • Track
  • Kalender
  • Støt DDS
  • Kontakt
  • Presse
  • Job i DDS
  • Bliv spejder
  • Bliv leder
  • Medlemsservice
  • Persondata i DDS
  • Magasiner
  • Spejder Sport
Aktiviteter

Æblekage med havrenøddeknas og flødeskum

Dessertopskrift fra kogebogen Ild, mad og fællesskab. Opskriften er lavet til 10 personer og egnet til vintermånederne.
Vejledning

Opstart
Start med at læse opskriften sammen. Drøft hvor I vil spise og vælg nogle, der dækker bord og gør det hyggeligt. Fordel jer, så nogen går i gang med at lave bål med det samme og andre går i gang med madlavningen. Hvem vil være på hvilke hold? 

1. Lav bål

Lav et bål, som kan have en gryde hængende/stående over bålet. Husk, at der skal være flammer til denne opskrift. Hold bålet ved lige. 

2. Læg alt frem

Læg alle råvarer og krydderier op på et bord. Find alt madlavningsgrejet og læg det samlet et sted. 

3. Gør et snittebord klar

Snit, hak og forbered al maden. Tag oprydning og opvask løbende.
 

Fremgangsmåde

På snittebordet

Æblekompot 

  • Skyl æblerne, fjern kernehuset og skær æblerne i tern (ca. ½x½ cm). 
  • Læg æblerne i en gryde sammen med vand, citronsaft, revet citronskal, vaniljesukker og sukker. 

Havrenøddeknas 

  • Hak mandler og hasselnødder groft og læg dem i en lille skål. 
  • Bland havregryn og sukker med hasselnødder og mandler i en skål. 
  • Skær smørret ud i mindre stykker og læg det i en skål for sig. 
  • Hæld fløden i en stor skål

På bålet

Æblekompot 

  • Sæt gryden med æblerne på bålet. Lad æblerne koge ind, til de er møre. Rør ofte rundt i gryden, så det ikke brænder på. 
  • Smag æblekompotten til med sukker og citron. 
  • Tag gryden af og stil den til side, indtil æblekompotten skal bruges. 

Havrenøddeknas 

  • Smelt smørret på en pande. Det tager ca. 2 min. 
  • Hæld havregryn, sukker og nøddeblandingen på panden. 
  • Rist så både gryn og nødder er gyldne og velduftende. Det kan gå hurtigt, så hold øje! Tag dem af, før de bliver sorte. Tag knasen af, og spred den ud på noget bagepapir eller et rent viskestykke. Lad nøddeknasen køle af, så den er kold og sprød. 

Flødeskum 

  • Pisk fløden til skum med bløde toppe. 
  • Anret det hele i en stor skål eller i portioner. Læg lidt knas i bunden. Fordel så æblekompotten. Top med mere knas og flødeskum. 

Præsenter den gammeldags æblekage før I spiser. Velbekomme.

Materialer

Råvarer
1 kg æbler (12 stk) 

½ dl vand 

Saft og skal fra ½ citron 

1 spsk vaniljesukker 

1 dl sukker 

Sukker og citron til smagning 

100 g mandler 

100 g hasselnødder 

8 dl havregryn, grovvalsede (400 g) 

8 spsk rørsukker 

100 g smør 

1 l piskefløde
 

Grej
1 gryde m. låg (ca. 8 liter) 

1 pande 

Røreske 

Paletkniv 

Store skåle 

Små skåle 

Skærebrætter 

Snitteknive 

Rivejern 

Dørslag/si 

Piskeris 

Skeer til at smage og måle af med 

Decilitermål 

Bagepapir eller rent viskestykke 

Vaskebalje

Skuresvampe

Viskestykker 

Opvaskemiddel

Information

Type
Madlavning
Målgruppe
Familiespejder
Mikro
Mini
Junior
Trop
Senior
Varighed
60-90 minutter

Følg med på Facebook

Følg Spejder på Facebook Følg DDS på Facebook

Kontakt

Det Danske Spejderkorps
Arsenalvej 10
1436 København K

Tlf. 32 64 00 50

info@dds.dk

Footer

  • Hurtige genveje
    • Kalender
    • Magasiner
    • Job i DDS
    • Privatlivspolitik
    • Cookiepolitik
    • Nyhedsbreve

Følg os her