Fokusmærke
Svampedyrker
Målgruppe
Junior
Info om mærke
Svampemærket er til juniorer, der vil udvide deres kendskab til svampe. Under forløbet skal spejderne både prøve at dyrke, tilberede og spise forskellige svampe. Spejderne bliver på den måde både klogere hvad svampe er, og hvordan de kan bruges i grøn madlavning.

OBS! Der er forlænget leveringstid på mærket, der kan forventes i august.

Spejderne skal:

  • Dyrke deres egne svampe. 
  • Afprøve hvor forskelligt svampe kan smage.
  • Forberede et måltid baseret på svampe og smage af hinandens retter. 
  • Bruge spejderkogebogen 'Ild, mad og fællesskab' 

Varighed:

Mærket løber over 3-4 møder eller kan tages på en tur.

Feedback/videreudvikling af mærket: 

Har du en velegnet aktivitet eller en idé til, hvordan mærket kunne tilpasses/videreudvikles? Så skriv til program@dds.dk

1. møde: Hvad er svampe?

Aktivitet: Giv en introduktion til hvad en svamp er, og hvordan man tilbereder dem helt rigtigt. Tal fx om, at svampe er sit eget biologiske rige på linje med dyreriget og planteriget. Hvilken rolle udfylder svampe i naturen? (De nedbryder fx faldne blade og døde træer). Her kan spejderne også prøve at lave en liste med alle de slags svampe de kender og fortælle om, hvilke de synes smager bedst.

I patruljer skal spejderne nu prøve at tilberede forskellige svampe. Hver patrulje får hver sin slags svampe, som de skal undersøge og finde ud af, hvordan tilberedes til perfektion. Tilbered svampene ved at svitse dem over bål eller i køkken. Pas på! De må ikke blive for sorte. Lav nok til, at I kan smage på tværs af patruljer. Hvem har lavet de bedst-svitsede svampe, der får smagen lækkert frem? 

Tip! Lad spejderne eksperimenterer med forskellen på at tilberede på trangia, køkken og bål. 

Leg: Hygiejne leg – viser hvor vigtigt det er at vaske hænder inden madlavningen

Materialer: 

  • Forskellige slags svampe - 1 slags til hver patrulje 
  • Trangiaer eller bål - eller begge 
  • Bålpande 
  • Skåle 
  • Skærebrædder 
  • Knive

2. møde: Gro jeres egne svampe

Aktivitet: Gro jeres egne svampe i kaffegrums. Hav frisk grums med hjemmefra (gem evt. grums til bunke i køleskab i dagene op til, eller bed spejderne om at tage med hjemmefra) og køb mycelium i forvejen (husk at opbevare myceliet i køleskab). Østershattene vokser ved at give løbende grums/næring i bøtten. Start med at tale med spejderne om, hvorfor svampe gror bedst i kaffergrums, og hvad mycelium er for noget. 

Sådan dyrkes svampene:

1. Når der skal laves svampe ud af kaffegrums, skal du bruge noget mycelium (svampenes frø/rodnet). Det skal være mycelium fra svampen ’østershatte’ og det kan nemt købes online og tager ofte en lille uge at få hjem. En pose mycelium på 80-100 gram burde være nok til en patrulje. Husk at opbevare myceliet på køl inden i går i gang. 

2. Hav også en masse kaffegrums klar på dagen. I løbet af en måned, som forsøget varer, kan der snildt bruges 1-3 liter per bøtte/gren/forsøg. Også kaffegrumset er godt at opbevare køligt (fx i køleskab) inden det bruges (for at der ikke skal gro fx mug-svampe i det). 

3. Bøtten som svampene skal gro ud ad, skal der være nogle huller i; de laves for at svampene kan finde et sted, som de kan vokse ud af. Brug kniv eller saks til at lave 2 x huller med diameter på ca. 1 cm og med ca. 1 cm afstand mellem de to huller. 

4. Når bøtten er klar skal den desinficeres (for at fjerne sport af andre bakterier og svampesporer i bøtten). Det gøres fx ved at blive overhældt af kogende vand eller få en tur med ren klud eller køkkenrulle og desinficerende væske.

5. Sæt åndbar tape over de to huller.

6. Tiden er nu kommet til at dække bunden af bøtten med kaffegrums. Dæk til med en dybde på ca. 2-3 cm. Bland al myceliet ned i kaffegrumset og rør rundt med en desinficeret ske.

7. Læg nu låg på og vent max en uges tid og kig til det: Er kaffegrumset blevet mere hvid? Så går det som det skal! Østershatte-myceliet vokser som det skal og har brug for mere næring. Hæld derfor mere (kold) kaffegrums oven i (uden at røre rundt). Hæld ca. 2-3 cm mere oven i. Er kaffegrumset blevet mere grønt? Så er der mug i og det skal scoopes væk med en desinficeret ske; fjerne de grønne og lad det hvide (hvis der er noget) blive tilbage og afvent til næste uge.

8. Fortsæt denne procedure over de næste uger indtil bøtten er blevet fyldt op med kaffegrums som er blevet hvidt. 

9. Efter nogle dage vil østershattene skyde ud af hullerne. Forstøv dem med vand eller lad bøtten stå i en skål med vand for at skabe fugtighed omkring svampen – så holder den sig glad og tror, at det er efterår. Kommer der ingen svamp ud af bøtten og er myceliet i bøtten hvid? Så stil bøtten ind i køleskabet i nogle dage og tag den ud igen; så tror svampen at det er blevet efterår og vil gro svampe (’skyde frugt’).

Hvis I ikke vil dyrke svampene fra bunden, kan I også skaffe en gro-boks, hvor der bare skal prikkes hul på boksen og så dukker svampene ud selv (dog uden at man skal gøre særlig meget selv). 

I kan også bygge en lille køkkenhave, hvor I udplanter krydderier som også kan bruges til jeres svampe, så I kan lave et lækkert svampemåltid til sidst.  

Leg: 2 sandheder 1 løgn – med mad-tema. Nævn 2 ting du godt kan lide, og 1 du ikke kan. De andre skal stemme om, hvilken de tror, du lyver om.

Materialer: 

  • Mycelium fra østershatte
  • Kaffegrums
  • Bøtte
  • Åndbar tape
  • Kniv eller saks
  • Ske 
  • Plastbokse - spejderne kan selv medbringe
  • Evt. krydderier, jord og potter til jeres lille køkkenhave

3. møde: Borddækning 

Aktivitet: Hvordan laver man den bedste borddækning? Find på flotte måder at pynte op på i hver patrulje og prøv at dække de flotteste borde. Kom på besøg hos hinanden og giv point efter hvilken borddækning, I synes er flottest. I kan eventuelt også selv bygge bordene, som efterfølgende dækkes op. Alternativt kan spejderne planlægge borddækningen til næste møde og finde ting til den – samle til bunke og teste den af. 

I patruljer, skal I vælge en svamperet, der er i sæson, som I vil lave til næste gang. Kig i spejderkogebogen ‘Ild, mad & fællesskab’ for at blive inspireret. Husk at I skal lave nok til at hele paturljen kan få en portion, og de andre patruljer kan komme og smage jeres ret. 

Leg: Gæt en svamp – Inspireret af find din farve.  Kig først på billeder af forskellige svampe, tegn nogle udvalgte og klip dem ud. Sæt en slags svamp i panden, uden at kigge. Nu skal du spørger de andre om ja/nej spørgsmål indtil du gætter hvilken svamp du er. 

Materialer

  • Sakse til at klippe natur-pynt. 
  • Krea-ting til planlægning. 
  • Kogenbogen 'Ild, mad og fællesskab' - Kan tilgås online eller hentes i Spejder Sport.
  • Evt. rafter og sisal til at bygge spisebord. 

4. møde: Festmiddag

Aktivitet/leg: Lav en festmiddag!  
I patruljer skal I lave den svampe-ret, som I planlagde på sidste møde til jer selv og til resten af grenen. Retten skal selvfølgelig tilberedes over bål, og I kan skal dække jeres bord flot, som I øvede på sidste møde. Giv evt. retterne point og tal til sidst om, hvad kunne gøre retterne bedre, og hvad der gør vinderen så god.