Fokusmærke
Mad i fokus
Målgruppe
Senior
Info om mærke
Mad er ikke bare mad. Der findes utallige temaer, koncepter og trends inden for, hvad vi putter i munden. Fra mormor-mad over koreansk mad til palæomad. Og hvert år udkommer bøger, tv-programmer og blogs, der sætter mad i fokus på nye måder.

I dette mærke skal I selv afprøve at sætte mad i fokus på forskellige måder. I skal vælge forskellige temaer, som I dykker ned i og afprøver. Det kunne være fx være: billig mad, sund mad, klimavenlig mad, lynhurtig mad, vegansk mad, mad uden sukker, mad fra Polen el. lignende.

Klanen skal:

  • Vælge et madtema for hvert af 3-6 arrangementer. I skal kunne begrunde jeres valg.
  • Planlægge og gennemføre minimum et madforløb over 48 timer med 2x morgenmad, 2x frokost og 2x aftensmad
  • Individuelt skal I planlægge og gennemføre minimum et måltid med ‘gæster’ med udgangspunkt i et mad-tema

Varighed:

2 – 6 måneder. I vælger, hvor meget I vil udfordre jer selv.

Feedback/videreudvikling af mærket: 

Har du en velegnet aktivitet eller en idé til, hvordan mærket kunne tilpasses/videreudvikles? Så skriv til program@dds.dk

Forløbsforslag:

Planlæg forløb: 

- Fastlæg ambitionsniveau og budget

- Brainstorm på mulige fokus

- Udvælg fokusområder og planlæg i mindre grupper

Forløb 1:

- Vegetarmad 

- Drøft fordele og ulemper ved vegetarmad

- Tilbered et måltid, spis sammen og snak om smag og oplevelse. 

- Evvaluering

Forløb 2:

- Weekend med primitema

- En tur, hvor I ikke medbringer gryder og grej, men nøjes med kniv, bål og naturlige materialer. 

- Maden er temaet og må gerne tage tiden! 

- Evaluering

Forløb 3: 

- Mad på studenterøkonomi

- Tag en snak om hvilket budget det fornuftigt at leve for - og hvorfor? Hvor meget må mad fylde i hverdagen? 

- Tilberedning og spisning af 'billigt' måltid

- Planlægning af individuelt projekt. 

Forløb 4:

- Individuelt projekt - indenfor 14 dage

- Gennemfør hver især et projekt, hvor I vælger et fokus og inviterer gæster på mad.

- Tag en snak om fokus med jeres gæster under måltidet. 

Idéer til madtemaer:

  • Mad på studenterbudget
  • Hurtig mad
  • Turmad
  • Primimad
  • Sund mad
  • Rawfood-mad
  • Bæredygtig mad
  • Vegetarisk mad
  • Mad uden sukker (eller salt, eller…)
  • Gourmetmad
  • Italiensk mad (eller andre lande)
  • Mad centreret omkring én ingrediens (fx løg/kartoffel/æg)
  • Skraldet mad (tjek, at maden stadig er god)
  • Mad på trangia

Evaluering:

Når I har gennemført forløbet så tag en snak om:

  • Hvad betyder mad for jer?
  • Hvornår har I det bedst med det I spiser?
  • Hvordan gør man hverdagen nem og acceptabel for sig selv madmæssigt?
  • Hvad oplever I hver især som udfordringerne ved at leve sundt og fornuftigt?

Tips og inspiration til mærket:

Der er masser af muligheder for inspiration:

  • Se et madprogram fra TV
  • Tag dagens opskrift fra nettet
  • Kig i kogebøger
  • Vælg hvert et fokus – indhent fakta – og del det
  • Få en ‘ekspert’ til at komme
  • Drøft ‘spejdermad’ - hvad møder I – er det godt / skidt?
  • Kig beskrivelser af trops-mærker med mad
  • Tag en runde på jeres bedste madoplevelse

Der er også masser af opskrifter i aktivitetsdatabasen på dds.dk