Gå til hovedindhold

Top menu

  • Kalender
  • Medlemsservice
  • Magasiner
  • Bliv spejder
  • Bliv leder
  • Om DDS
  • Kontakt
  • Presse
  • Job i DDS
  • Spejder Sport
Hjem

Main navigation

  • Spejdermøder
    • Mærker
    • Aktivitetsdatabasen
    • Aktiviteter
    • Grenleder
    • Spejdermødet
    • Søspejd
  • På tur
    • Adventurespejd
    • Afsted på tur
    • Friluftsliv
    • Grej
    • Hytter
    • International spejder
    • Mad
    • Pakkelister til tur
    • Sikkerhed på tur
  • Ledelsesudvikling
    • For kursusteams
    • Grenleder
    • Ny leder
    • Onlinekurser
    • Styrk fællesskabet
    • Udvikling af ledere
    • Ungdomskurser
  • Gruppeudvikling
    • Samvær og tryghed
    • Bestyrelsesmedlem
    • Den gode division
    • Den gode gruppe
    • Gruppeleder
    • Gruppeweb
    • Kursuskalender
    • Onlinekurser
    • Oversigt over grupper og divisioner
    • Start et projekt
    • Økonomi
  • Værktøjer
    • Kalender
    • PDF kalender 2023
    • Blanketter
    • Den fælles organisation
    • Forsikring
    • Hjælp til kommunikation
    • Hjælp til Medlemsservice
    • Kontakt Korpskontoret
    • Korpsets vedtægter
    • Persondata
    • Regnskaber og referater
    • Vejledninger & guidelines
    • Udviklingsplan & strategier
  • Track
  • Kalender
  • Corona
  • Kontakt
  • Presse
  • Om DDS
  • Spejder Sport

Track menu

  • Skills
  • Patruljeliv
  • Adventure
  • Arrangementer
  • DDS.DK
Mad

Madlavning med masser af medbestemmelse

Foto Emil Kvistbo
Spejderledere giver madkundskabslærerne kamp til stregen i at inspirere børn og unge til at lave mad. Og nu giver projektet ’MIT kokkeri’ ny ammunition til spejderledere og andre frivillige, der skaber madglæde blandt børn og unge.
24. oktober 2017
Af: Peter Maul
Spejderledere giver madkundskabslærerne kamp til stregen i at inspirere børn og unge til at lave mad. Og nu giver projektet ’MIT kokkeri’ ny ammunition til spejderledere og andre frivillige, der skaber madglæde blandt børn og unge.

En liflig duft stiger op fra bålgryden. Med en lang dags aktiviteter siddende i kroppen, venter alle nu kun på at sætte tænderne i den ret, der de sidste minutter har fyldt næseborene og skabt en summen i maven.

Mad har en særlig magi på møder, lejre og ture. Ikke mindst når maden er blevet til i fællesskab. Men hvordan involverer man børn og unge i at lave mere mad selv?

Gå på opdagelse i kogebogen
På mitkokkeri.dk kan du finde en lang række opskrifter udvalgt af børn og unge

”Vi ved fra undersøgelser, at børn og unge gerne vil lave mere mad og lære nyt, hvis madlavningen foregår på deres præmisser. Dvs. når de unge udvælger retterne, og de i høj grad selv står for madlavningen”, siger Amalie Ørsted, der er kulinarisk projektudvikler på MIT kokkeri.

Gennem kogebøger og kurser sætter MIT kokkeri fokus på, hvordan spejderledere, pædagoger og andre, der laver mad med børn og unge, kan styrke de unges lyst til at lave god mad i fællesskab.

Få mere medbestemmelse ind i madlavningen

Medbestemmelse og learning-by-doing er nøgleord i spejderarbejdet. Og ifølge undersøgelser fra MIT kokkkeri er de to elementer også essentielle i at tænde børn og unges interesse for madlavning.

Amalie Ørsted har fem tips til at involvere børn og unge i madlavningen:

  • 1. Lad spejderne vælge opskriften. 
    Det kan de fx gøre på mødet inden. Er der tale om fx juniorer, så lad dem også stå for at lave en indkøbsliste. Brug mitkokkeri.dk til inspiration.

  • 2. Tænk over, at der er en tilpas mængde forskellige opgaver at løse.
    Alle skal gerne kunne have en rolle i madlavningen. Nogle kan fx tænde og styre bålet, andre snitte grøntsager, en kan være opskriftsansvarlig, stå for ’opdækning’ osv.

  • 3. Giv plads til, at spejderne kan eksperimentere med opskrifterne.
    Det kan være, de har fundet et par rørhatte tæt ved hytten, som de gerne vil inkorporere i menuen, eller de så godt kan lide smagen af røget paprika, at de putter dobbelt så meget i retten, som der står i opskriften.

  • 4. Lad spejderne præsentere menuen, inden I spiser.
    Det understreger spejderne ejerskab over menuen, og er særligt oplagt, hvis der laves forskellige retter.

  • 5. Alle deltager i opvask og oprydning.
    Ligesom vi laver og spiser maden sammen, rydder vi også op sammen.

Vil du deltage på et inspirationskursus?

MIT kokkeri afholder løbende inspirationskurser, hvor spejderledere, pædagoger og frivillige i løbet af en aften får tips og tricks til at styrke madglæden hos børn og unge. Hold øje med dds.dk/arrangementer.

Ligger du inde med et godt tip til at involvere spejderne i madlavningen, eller kender du en kanon kogebog? Skriv en kommentar herunder, eller skriv en mail til web@dds.dk

    Læs mere
    Gruppe: Sådan lavede vi en madklub
    Se også
    Bålmad

    Følg med på Facebook

    Følg Spejder på Facebook Følg DDS på Facebook

    Kontakt

    Det Danske Spejderkorps
    Arsenalvej 10
    1436 København K

    Tlf. 32 64 00 50

    info@dds.dk

    Footer

    • Hurtige genveje
      • Kalender
      • Magasiner
      • Mærker
      • Privatlivspolitik
      • Cookiepolitik
      • Tilmelding til nyhedsbrev
    • Andre sider
      • Medlemsservice
      • Aktivitetsdatabasen
      • spejder.dk
    • Blanketter
      • Ledererklæring

    Følg os her