Gå til hovedindhold
Hjem

Main navigation

    • Mærker
    • Aktivitetsdatabasen
    • Inspiration til aktiviteter
    • Friluftsliv
    • Afsted på tur
    • Grej
    • Bålmad
    • Samvær og tryghed
    • Gruppeleder
    • Grenleder
    • Ny leder
    • Bestyrelse
    • Søspejd
    • Divisionen
    • Kurser til ledere
    • Ungdomskurser
    • Onlinekurser
    • Kursusteams
    • Økonomi
    • Hjælp til Gruppeweb
    • Hjælp til Medlemsservice
    • Hjælp til kommunikation
    • Forsikring
    • Blanketter
    • Persondata i Det Danske Spejderkorps
    • Om DDS
    • Oversigt over grupper og divisioner
    • Kontakt organisationen
    • Korpsets vedtægter
    • Korpsets regnskaber og referater
    • Udviklingsplan og strategier
    • Job i DDS
  • Track
  • Kalender
  • Støt DDS
  • Kontakt
  • Presse
  • Job i DDS
  • Bliv spejder
  • Bliv leder
  • Medlemsservice
  • Persondata i DDS
  • Magasiner
  • Spejder Sport
Grej

Guide: Sådan sliber du din kniv

Acceptér venligst marketing-cookies for at se filmen
Få en mini-guide til at slibe din kniv i videoen - og nørd videre i artiklen herunder.
Kniven er et fantastisk værktøj til spejder- og friluftslivet. Men hvordan sikrer du, at den er skarp og funktionel år efter år?
15. marts 2017
Af: Peter Tranevig
Kniven er et fantastisk værktøj til spejder- og friluftslivet. Men hvordan sikrer du, at den er skarp og funktionel år efter år?

Din kniv skal altid være skarp. En sløv kniv gør, at du skal bruge flere kræfter til at arbejde med kniven, og øger dermed også risikoen for, at du kommer til skade.

Du kan slibe en kniv på flere måder og dermed give den forskellige egenskaber. Jo smallere en vinkel, æggen har, jo skarpere er den. Til gengæld fører en smallere vinkel også til, at kniven hurtigere bliver sløv.

En gammeldags barberkniv har en voldsomt smal vinkel, ca. 10 grader. Den er utroligt skarp, men ville aldrig kunne holde til friluftsbrug, da æggen ville blive skadet med det samme. I den modsatte ende af skalaen er en økse slebet i en meget bred vinkel, typisk 30-35 grader, for at kunne holde til at hugge i træ igen og igen.

En typisk vinkel for knive til friluftsbrug er omkring 20-25 grader.

Undgå varmeudvikling

Der er én ting, der er vigtigere end alt andet, når man sliber sin kniv, ifølge Thomas Eriksson fra den klassiske knivproducent Mora: “At man sliber koldt med vådslibning, så varmeudvikling undgås. Hvis først stålet bliver varmt og får blå farve, går det ud over æggens holdbarhed. Slib aldrig tørt på sandpapir og smergelbånd - det ødelægger din kniv.”

Læs også
Guide: Vælg den rigtige kniv

Vådslibning består af en slibesten, som du gør våd enten med vand eller olie, og findes i mange forskellige udgaver fra grov til fin. Typisk starter du med en grovere sten og arbejder dig videre til en finere og finere udgave. Der er forskellige bevægelser med kniven på stenen, alt fra cirkler til ottetaller, men jeg foretrækker en buet bevægelse i hele bladets længde. Hvordan det gøres, kan du se i videoen her:

Acceptér venligst marketing-cookies for at se filmen

Plej kniven efter hvert eventyr

Hvis din kniv har træ i håndtaget, er det en god idé at give det olie eller voks for at pleje det, så det ikke sprækker. I det hele taget er det vigtigt at passe godt på sit udstyr. “Tænk over, hvad du udsætter kniven for. Lad være med at bruge kniven til ting, den ikke er lavet til. Giv den kærlighed, og rengør den efter hvert eventyr, og slib den, når det er nødvendigt, så får du glæde af din kniv i mange år”, slutter Thomas Eriksson.

Har du andre gode tips til at pleje kniven? Skriv en kommentar herunder eller send en mail til web@dds.dk

Følg med på Facebook

Følg Spejder på Facebook Følg DDS på Facebook

Kontakt

Det Danske Spejderkorps
Arsenalvej 10
1436 København K

Tlf. 32 64 00 50

info@dds.dk

Footer

  • Hurtige genveje
    • Kalender
    • Magasiner
    • Job i DDS
    • Privatlivspolitik
    • Cookiepolitik
    • Nyhedsbreve

Følg os her