Bestyrelsesformand – hvad vil du?

”Der er jo ikke meget prestige ved at være formand i Det Danske Spejderkorps. Vi er nok lidt usynlige”, fortalte formanden for en jysk spejdergruppe. Og måske er det rigtigt. Formandsopgaven i en bestyrelse i Det Danske Spejderkorps bliver måske ikke anerkendt nok.
Bestyrelserne oplever, at det ikke er let at finde dygtige formænd, og når de har fundet dem, skal de balancere mellem stærke traditioner, mange ildsjæle og stor udviklingsiver i gruppen.
Men pilen peger jo også den anden vej. Som formand er der også en forventning om at være ansvarlig for at udvikle og skabe fornyelse i spejdergruppen.
Husker du, hvorfor du er formand?
Ind imellem oplever jeg formænd, der har glemt, hvad opgaven var, og hvorfor de er formænd. En god måde at genvinde prestige og anerkendelse på er at være synlig og have et tydeligt mål med det at være formand.
Måske er tiden til at, du skulle gå i ”mini-træningslejr”. Fra mine besøg i bestyrelserne oplever jeg ofte formænd, der slås med 3 ting. Her følger 3 udfordringer og en række spørgsmål, du kan stille dig selv.
A. Uklar rollefordeling mellem formand og gruppeledelse
Mange kokke fordærver maden. Omvendt er det rart, ikke at være alene om opgaverne. Balancen er ikke altid let, men nogle gange gør vi det også svært for os selv ved en uklar rolle- og opgavefordeling. Her er fire spørgsmål, du kan stille dig selv:
- Står det klart for dig selv og andre, hvilke opgaver formanden henholdsvis gruppelederen har?
- Hvilke fordele ville der være i at lave en beskrivelse af, hvilke opgaver hvem har?
- Er der opgaver, der ligger hos gruppelederen, der med fordel kunne skifte hænder og omvendt?
- Hvor langt skal du som formand ned i detaljerne?
B. Mod, meninger og ambitioner – hvad er det, du vil?
Som i de fleste andre af livets situationer, er det en stor fordel at vide, hvad man sigter efter for at nå det. En formand sagde fx: ”Jeg vil skabe Danmarks bedste spejdergruppe”.
Stil dig selv følgende spørgsmål:
- Ved du som formand, hvad dit mål er? Ja, selvfølgelig er det en teamopgave sammen med resten af bestyrelsen, men hvorfor er du formand?
- Hvad vil du gerne, at andre husker dig for?
- Og hvad ville der ske, hvis du fortalte resten af bestyrelsen, lederne og forældrene, hvorfor du er formand?
C. Tid og ressourcer
Der er mange opgaver, der ender på formandens bord og nogle gange alt for mange. Nogle nye og andre, ”fordi det altid har været sådan”. Men der er en vej ud.
Her er fire spørgsmål at stille dig selv:
- Hvilke fordele ville der være i at have en næstformand?
- Hvad ville det betyde at have et forretningsudvalg, der deler nogle af opgaverne?
- Løser jeg opgaver, vi burde holde op med?
- Skriv alle bestyrelsens opgaver ned. Del dem med resten af bestyrelsen. Er der opgaver, der med fordel kunne løses på anden vis?
Opgaven som formand er afgørende for gruppen
Min anbefaling til dig som formand er: Husk at anerkende dig selv! Det er ikke sikkert, der kommer andre og gør det.
Det er modigt at gå forrest og ikke altid let. Din opgave som formand er afgørende for din spejdergruppe. Er du allerede formand, så gør op med dig selv, hvilke aftryk du vil sætte.