6 tips til gruppens brug af Facebook

1: Kend forskel på grupper og sider
Der er forskel på grupper og sider på Facebook. Både en gruppe og en side kan hver for sig udgøre værdifulde kommunikationsredskaber for gruppen, men det handler om at kunne skelne mellem brugen af de to funktioner - og kende deres styrker og svagheder.
- Gruppen: På Facebook er en gruppe et forum, hvor alle medlemmer, som udgangspunkt, har lov til at lave opslag og kommunikere til de andre i samme gruppe. Grupper er derfor ofte bedst egnet til gruppens interne kommunikation, hvor ledere og spejdere kan smide interne beskeder og få hurtig feedback. Typiske opslag kunne være: Har du nogen særlige idéer eller ønsker til gruppeturen? Hvad skal temaet for vores næste temaaften være? Eller, det bliver regnvejr i morgen, så husk ekstra tørre sokker og jeres regnjakke. Grupperne har den fordel, at kun medlemmer af gruppen kan se kommunikationen. Nogle spejdergrupper har med fordel også lavet Facebook-grupper for hver gren, hvor forældrene kan følge med i, hvad netop deres børn laver.
- Siden: En side på Facebook er gruppens vindue udadtil. På Facebooksiden kommunikerer gruppen til de brugere, som har valgt at smide et like. Dette vil typisk være nuværende og tidligere spejdere i gruppen, forældre og bedsteforældre - men potentielt også forældre til kommende medlemmer, der gerne vil se, hvad der foregår i jeres gruppe. Derfor er siden et godt sted at promovere de seje aktiviteter og de store oplevelser, spejderne får. En Facebookside har den fordel, at sidens fans kan dele sidens opslag med deres venner. På den måde kan jeres gode billeder og vilde historier nå længere ud, end hvis I blot delte dem i en gruppe.
Ovenstående pointer kan derfor opsummeres til følgende gode råd. Brug en intern Facebookgruppe til at kommunikere til spejderne, koordinere de vilde aktiviteter og involvere flere i planlægningen - og brug derefter jeres gruppes Facebookside til at vise omverdenen, hvor stor en succes det var.
Det er en god idé at sikre sig, at man har mere end én administrator for sin Facebookgruppe eller -side for at være sikker på, man ikke lige pludselig står uden admin, hvis en leder får hacket sin konto eller på anden måde mister kontrollen over sin konto. Er man først i en situation, hvor man ikke har adgang til sin gruppe eller side, er det i praksis umuligt at få kontrollen tilbage, da Facebook ikke er til megen hjælp.
2: Brug Facebook aktivt
Det er vigtigt, når man går i gang med Facebook, at man går målrettet ind i projektet og bruger platformen aktivt fra starten. Der skal være liv i en gruppe eller en side - ellers bliver både spejdere, ledere og forældre væk.
Få forældrene tættere på
Den nok vigtigste målgruppe på Facebook er forældrene. Brug Facebook til at vise alle de seje ting, som spejderne laver på møder og ture. Og husk: Når forældrene jævnligt uddeler likes på billederne fra møderne, bliver det også *lidt* sværere for dem at dukke sig, når der kommer en post om næste arbejdsdag!
Udvælg derfor nogle personer, som får det overordnede ansvar for at holde gang i siden og involvere resten af gruppen i projektet. Det kan være fint med nogle håndgribelige målsætninger for både grupper og sider. Det gør det nemmere for de involverede at vide, hvad der forventes af dem.
En god målsætning for gruppens nye Facebookside kunne være, at der skal minimum ét godt billede op fra hvert spejdermøde eller gruppetur.
3: Involver spejderne i projektet
Jeres tropsspejdere er garanteret gruppens største Facebookeksperter, så sørg for at involvere dem i gruppens brug af mediet. I relation til det foregående råd er der intet til hinder for, at det er spejderne selv, der skyder et billede og laver en tekst fra det ugentlige møde til Facebook.
Jeres spejdere har uden tvivl også fingeren på pulsen, når det kommer til, hvilke medier man ellers kunne involvere i gruppens kommunikation. For selv om Facebook ubetinget er Danmarks største sociale netværk, så rummer tjenester som eksempelvis Instagram også store muligheder for, at gruppen kan formidle sit arbejde til målgruppen.
Spejderne er gruppernes vigtigste ambassadører, så jo bedre du kan involvere dem i at formidlingen af den gode spejderhistorie jo bedre.
4: Billeder er vejen fem
Det er allerede nævnt i flere omgange. Billeder er vejen frem, hvis man gerne vil have succes på sin Facebookside. Med et godt billede kan en side med ganske få fans nå adskillige hundrede mennesker. Det sker, når brugerne deler, tagger deres venner på billedet og kommenterer.
De bedste billeder på Facebook er dem der afspejler en stemning, der aftvinger en reaktion hos modtageren. Spejdere der griner eller koncentreret rappeller ned fra et træ vil derfor ofte trumfe opsatte gruppebilleder og flotte solnedgange.
5: Søg inspiration hos hinanden
De fleste grupper i Det Danske Spejderkorps er allerede på Facebook i et eller andet omfang. Det er derfor oplagt, at I bruger hinanden til at inspiration og gode råd. Prøv at søge på nabogruppen og se, hvordan de bruger Facebook til promovering af deres gruppe. Måske kunne i få gavn af at hjælpe hinanden på vej i processen?
6: Sørg for at foto-tilladelserne er i orden
Langt de fleste forældre vil gerne følge med i, hvad deres børn laver, og se billeder og videoer op fra ture og spejdermøder. Men det er stadig vigtigt at have styr på det formelle.
På indmeldingsblanketten i Medlemsservice er der i efteråret 2017 tilføjet en ny tekst, som tager højde for Facebook, så I får et klart samtykke fra fremtidige medlemmer. De medlemmer, der er meldt ind via den gamle papirblanket, har ikke på samme måde givet et klart samtykke til at bruge billeder på Facebook. Det kan derfor være en god idé at sende en mail rundt til alle forældre og informere om, hvordan I bruger Facebook - eller skrive ud og bede om samtykke. På den måde er der helt rene linjer.
Udover de formelle tilladelser handler det også om at bruge sin sunde fornuft. Hvad er det for en situation, spejderne er i på billedet? Er der en chance for, at en spejder vil finde billedet pinligt?
Man skelner tit mellem situationsbilleder og portrætbilleder. Situationsbilleder kan fx være gruppebilleder, fotos af en patrulje på vandretur, eller af at spejderne er ved at bygge en bivuak. Portrætbilleder er taget tættere på, og har i højere grad fokus på personen end situationen. Portrætbilleder vil derfor også hurtigt blive mere 'følsomme'.
Tænk i denne forbindelse også over, om I lægger billeder op på en Facebook-side (hvor alle kan se med) eller i en lukket gruppe, hvor det primært er lederne og forældrene, der ser med.
Skulle det ske, at en spejder eller forælder reagerer på et særligt billede og beder om at få det fjernet, er det naturligvis vigtigt hurtigt at få det af siden eller gruppen.
Har du andre gode tips til god brug af Facebook som spejdergruppe eller -team? Skriv en kommentar herunder eller send en mail til web@dds.dk