Gå til hovedindhold
Hjem

Main navigation

    • Mærker
    • Aktivitetsdatabasen
    • Inspiration til aktiviteter
    • Friluftsliv
    • Afsted på tur
    • Grej
    • Bålmad
    • Samvær og tryghed
    • Gruppeleder
    • Grenleder
    • Ny leder
    • Bestyrelse
    • Søspejd
    • Divisionen
    • Kurser til ledere
    • Ungdomskurser
    • Onlinekurser
    • Kursusteams
    • Økonomi
    • Hjælp til Gruppeweb
    • Hjælp til Medlemsservice
    • Hjælp til kommunikation
    • Forsikring
    • Blanketter
    • Persondata i Det Danske Spejderkorps
    • Om DDS
    • Oversigt over grupper og divisioner
    • Kontakt organisationen
    • Korpsets vedtægter
    • Korpsets regnskaber og referater
    • Udviklingsplan og strategier
    • Job i DDS
  • Track
  • Kalender
  • Støt DDS
  • Kontakt
  • Presse
  • Job i DDS
  • Bliv spejder
  • Bliv leder
  • Medlemsservice
  • Persondata i DDS
  • Magasiner
  • Spejder Sport
Aktiviteter

Spis Naturen

Spis Naturen
Mange af de planter vi går forbi hver dag, kan faktisk samles op og spises. Bliv klogere her.
Vejledning

Spis Naturen

Mange af de planter vi går forbi hver dag, kan faktisk samles op og spises. Generelt kan de vilde planter bruges til tre ting i madlavningen: Fyld, pryd eller krydderi. Ud over brændenælder til brændenældesupper, er der ikke ret mange andre vilde planter, som kan bruges til et bærende element i lejrlivets madlavning. Generelt er det de friske, unge, sprøde skud, som smager bedst. Når skvalderkålen er helt lysegrøn, krøllet og blanke i bladene, har den også mest smag. Det gælder også i høj grad brændenælder, som er meget mere brugbar når de står som friske skud. Derfor er foråret også højsæsonen for spiselige planter. Det er altid vigtig at sikre sig at det er de rigtige planter, spejderne har plukket, før I bruger dem og husk: Er du i tvivl, så lad være med at bruge planten.

Herunder er der et par eksempler under kategorierne: fyld, pryd og krydderi.

Fyld

I frikadellefarsen, den sammenkogte ret eller bolledejen kan man sagtens tilsætte vilde planter som fyld. Det kan være en sjov oplevelse for en del spejdere, at være med til at indsamle planterne og bruge dem i madlavningen. Skvalderkål, der har foldet sig ud, brændenældeblade, små mælkebøtteblade og nyudsprungne bøgeblade, er både nemme at identificere og kan plukkes i større mængder til madlavningen.

Pryd

Flere smukke planter kan bruges til at pynte den færdige mad med eller være et pænt indslag i salaten. Tusindfryd (bellis), violer og blomster fra vilde roser, fx rynket rose er gode og flotte blomster til at pynte op med.

Krydderi

 En del planter har en markant smag og kan bruges til at give nye smagsoplevelser. De sprøde, blanke skvalderkålsskud kan koges sammen med spinatblade eller bruges til at give smag til salater eller hjemmelavet pesto. Ramsløg kan bruges som erstatning for hvidløg. Både blade og de hvide løg under jorden kan bruges i retterne. Planten lugter stærkt af hvidløg. Hvis du møder en plante, der minder om ramsløg, men som ikke lugter af hvidløg, skal du lade den være, da det kan være den giftige liljekonval. Løgkarse er en anden plante med løgsmag. Den kan blandt andet bruges i supper og til urtesmør.

Vil du vide endnu mere om at bruge naturen, kan du kontakte Ildfluerne i Det Danske Spejderkorps. De kan også bookes til at lave aktiviteter med dig og dine spejdere.

SikkerhedskravHvis du er i tvivl om det er den rigtige plante eller ej, så lad være at spise den.

Materialer

Skvalderkål
Tusindfryd
Viol
Blomst af rynket rose
Ramsløg
Løgkarse

Reflektionsspørgsmål

Hvilken af spejdermetoderne er mest i spil i denne aktivitet?

Hvad gjorde du for at hjælpe patruljen godt igennem aktiviteten?

Information

Type
Madlavning
Natur og friluftsliv
Målgruppe
Junior
Trop
Senior
Varighed
60-90 minutter

Følg med på Facebook

Følg Spejder på Facebook Følg DDS på Facebook

Kontakt

Det Danske Spejderkorps
Arsenalvej 10
1436 København K

Tlf. 32 64 00 50

info@dds.dk

Footer

  • Hurtige genveje
    • Kalender
    • Magasiner
    • Job i DDS
    • Privatlivspolitik
    • Cookiepolitik
    • Nyhedsbreve

Følg os her