Gå til hovedindhold
Hjem

Main navigation

    • Mærker
    • Aktivitetsdatabasen
    • Inspiration til aktiviteter
    • Friluftsliv
    • Afsted på tur
    • Grej
    • Bålmad
    • Samvær og tryghed
    • Gruppeleder
    • Grenleder
    • Ny leder
    • Bestyrelse
    • Søspejd
    • Divisionen
    • Kurser til ledere
    • Ungdomskurser
    • Onlinekurser
    • Kursusteams
    • Økonomi
    • Hjælp til Gruppeweb
    • Hjælp til Medlemsservice
    • Hjælp til kommunikation
    • Forsikring
    • Blanketter
    • Persondata i Det Danske Spejderkorps
    • Om DDS
    • Oversigt over grupper og divisioner
    • Kontakt organisationen
    • Korpsets vedtægter
    • Korpsets regnskaber og referater
    • Udviklingsplan og strategier
    • Job i DDS
  • Track
  • Kalender
  • Støt DDS
  • Kontakt
  • Presse
  • Job i DDS
  • Bliv spejder
  • Bliv leder
  • Medlemsservice
  • Persondata i DDS
  • Magasiner
  • Spejder Sport
Aktiviteter

Lav stegen i en umo

Umo
En umo er en jordovn lavet af granitsten med et bål i midten. Umoen sørger for den lækreste steg, og er sjov at lave!
Vejledning
  1. Start med at samle en ordentlig bunke granitsten - husk, der ikkemå være flintesten imellem, da de kan springe ved høj varme. Som alternativ til granit, kan man bruge mursten.

  2. Grav et hul, der er stort nok til, at man kan fore det med et dækkende lag sten hele vejen rundt, og have stegen i midten.

  3. Fór nu hullet, så stenene ligger helt op af hinanden og start et godt bål oven på stenene. De sten, der skal ligge hen over kødet kan lægges op ad kanterne.

  4. Mens I venter på at ovnen bliver varm, skal kødet pakkes ind med krydderurter og andet godt. Det bedste til denne indpakning er staniol, men alternativt kan et viskestykke og bagepapir bruges. Hvis der bruges viskestykke og bagepapir, skal hullet også fores med store blade, inden stegen lægges i ovnen. 

  5. Efter en rum tid, ca. 3 timer, med godt bål i umoen, er stenene meget varme, og bål og gløder skal nu fjernes fra stenene. 

  6. Kødet lægges nu i hullet, og der lægges varme sten ned oven på, så de dækker. Til slut lægges jord oven på stenene. 

  7. Efter 2 timer kan man pakke op igen, alt efter hvor stort kødstykke, der er lagt i. En normal culottesteg skal have 2 timer.

Tip: Hav en grill klar til at give stegen den sidste stegning, hvis den mangler lidt. Velbekomme!

Materialer

En stor bunke granitsten eller mursten
Spade
Kød - f.eks. en culottesteg 
Krydderurter og andet lækkert såsom krydderier, citron, hvidløg e.l. 
Staniol eller viskestykke (der må gå i stykker) og bagepapir.
Brænde og optænding.

Reflektionsspørgsmål

Hvordan var din rolle som leder i aktiviteten?

Hvilke punkter i spejderloven passer til aktiviteten?

Tog patruljen ansvar for aktiviteten? Både før (forberedelse), under (afvikling) og efter (oprydning)?

Alle spejdere er forskellige. Tal om hvad I hver især er gode til og tænk over om I udnyttede denne viden under aktiviteten

Information

Type
Madlavning
Natur og friluftsliv
Målgruppe
Trop
Senior
Varighed
120+ minutter

Følg med på Facebook

Følg Spejder på Facebook Følg DDS på Facebook

Kontakt

Det Danske Spejderkorps
Arsenalvej 10
1436 København K

Tlf. 32 64 00 50

info@dds.dk

Footer

  • Hurtige genveje
    • Kalender
    • Magasiner
    • Job i DDS
    • Privatlivspolitik
    • Cookiepolitik
    • Nyhedsbreve

Følg os her