Kvasbunker til dyrene

Glem, hvad folk siger – rod er ikke altid en dårlig ting! Vi mennesker har et behov for struktur og organisering, men i naturen er tingene sjældent på den måde: Tænk bare på en gåtur i skoven – blade og grene og væltede træer ligger hulter til bulter, og det er livet i skoven vant til.
En bunke af grene, kviste og blade giver et virvar af levesteder til en masse dyr. Grene og blade vil stille og roligt blive nedbrudt af svampe og smådyr, og større dyr vil søge ind i bunken for at spise de små dyr og søge læ for kulde hen over vinteren. På den måde kan selv en simpel bunke grene og kviste være både hus og restaurant for en masse dyr.
På samme måde er en vild græsplæne det perfekte sted for et virvar af insekter og andre smådyr. Det høje græs og de blomstrende urter giver både et godt skjulested for smådyr og et sted, hvor de kan finde mad, parre sig og lægge æg. Større dyr som fugle vil også gå på jagt i plænen for at spise smådyrene.
Jo mere vi rydder op i naturen, jo færre af disse levesteder findes der i Danmark. Det gælder også i vores egne haver. Ved at lave flere vilde områder med kvasbunker og højt græs med urter, hjælper vi dyrene med at overleve og sprede sig, og således øger vi biodiversiteten i Danmark.
Intro: Saml børnene i en halvcirkel
Inden I starter med det praktiske, er det en god idé at have en snak med børnene om rod i naturen. På den måde motiverer du dem til det, I skal i gang med om lidt.
Her er nogle forslag til en samtale:
- I dag skal vi snakke om rod, og hvorfor det er vigtigt i naturen.
- Har I prøvet at rode?
- Hvad siger jeres forældre, når I har rodet?
- Er der ryddet op i naturen, f.eks. i en skov?
- Hvordan tror I, dyr har det med rod?
- Nu skal vi finde noget at rode med.
Aktivitet:
Send børnene ud i hold a 4 for at finde grene, kviste og visne blade. Definér grænserne på området, inden de sendes afsted. Giv dem 5-10 minutter, før de samles igen. Grene og kviste skal ikke tages fra levende træer, men findes på jorden. Fortæl, at mange dyr elsker en stor rodet bunke kvas.
Forslag til samtale:
- Hvad sker der, hvis man sætter et lille dyr, f.eks. en bille, ind i en bunke grene eller noget højt græs?
- Hvorfor tror I, at de små dyr gerne vil være derinde?
- Mange smådyr kravler ind i en bunke for at gå på opdagelse efter mad eller en mage. Det kan også være, fordi det er koldt udenfor.
- Snak om, hvordan I kan hjælpe dyrene ved at lave flere steder, hvor dyrene kan gå ind.
Nu skal I skabe flere rodede steder!
Lav en kvasbunke:
- Find et sted, hvor der er fred og ro.
- Tag alle de stykker træ, pinde og blade med, som I fandt før.
- Byg bunken op med alle de ting, som I har fundet. Jo større bunke, jo bedre.
- Sådan! Nu har I bygget det perfekte bo til en masse dyr.
Tip 1: Hvis I har meget materiale, kan I lave et kvashegn i stedet ved at banke fire eller flere pæle/rafter i jorden med ca. 1-1,5 m afstand. Læg kvaset imellem pælene. Få børnene til at hoppe på det, så det bliver mast godt sammen.
Tip 2: Er der allerede dødt træ og ved i området, kan I undersøge det for dyr. Undersøg evt. forskellen mellem et stående dødt træ og et liggende træ. Undersøg det for svampe, hulrum, løst bark, ormegange, bænkebidere mv.
Denne aktivitet er lavet af projektet Vilde Rødder. Du kan læse mere om Vilde Rødder her.
- Grene og kviste – jo flere, jo bedre
- Visne blade, tørt græsafklip mv.
- Evt. grensaks og hækklipper til at klippe grene og kviste af med
- Evt. større pæle eller rafter til at lave kvashegn med
- Evt. en hammer til at banke pæle ned i jorden med
- Snak om, hvordan det gik.
- Snak om, at I nu har skabt et helt nyt levested, som ikke var der før.
Brug dyreleksikonet til at finde ud af, hvilke dyr der har gavn af det nye levested, I har lavet.
Idéen er at komme frem til, at mange forskellige levesteder giver mange forskellige dyr, og at vi kan hjælpe dyrene ved at skabe levestederne.
Slut af med at lade børnene give udtryk for deres oplevelse med dagens aktivitet ved at lade børnene tage stilling til tre udsagn og bede dem om at stille sig på en skala f.eks. mellem huset og et træ, hvor huset er ’’ja/godt’’, og træet er ’’nej/dårligt’’. Notér, hvor mange der stiller sig hvor.