Dyrenes behov og levesteder - Vand

Intet liv uden vand – så enkelt er det. Uden vand kan et dyrs krop ikke fungere, og planter kan ikke vokse. Derfor er vand det vigtigste på Jorden. For at forstå hvor vigtigt vand er, kan man bare kigge på sig selv – over halvdelen af vores krop består af vand. Alle dyr drikker derfor vand på den ene eller anden måde – selv fisk!
For mange dyr er vand ikke kun vigtigt at drikke. Vand har også en vigtig rolle som levested. Nogle dyr lever hele deres liv i vand, andre begynder deres liv i vandet som larver og forvandler sig senere til flyvende insekter, f.eks. guldsmede og myg. Også frøer og salamandre har brug for vand til deres haletudser og larver.
På den måde er søer og vandhuller med til at skabe levesteder for padder, fugle, pattedyr, insekter og vandplanter. For at bevare et stort antal arter er det derfor vigtigt at passe godt på vores vandhuller.
Men der er mangel på vand i det danske landskab. Store dele af landet er blevet drænet gennem de sidste 200 år, og udbredelsen af vandhuller og søer er gået tilsvarende tilbage. Ved at bygge flere små og store vandhuller hjælper vi derfor med at bevare Danmarks rige og spændende natur.
Intro: Saml børnene i en halvcirkel
Inden I starter med det praktiske, er det en god idé at have en snak med børnene om vand, og hvorfor vand er vigtigt. På den måde motiverer du dem til det, I skal i gang med om lidt. Du kan evt. tage udgangspunkt i et af dyrene, som I snakkede om tidligere, f.eks. guldsmeden som lægger æg i vandet.
Her er nogle forslag til en samtale
- I dag skal vi snakke om vand, og hvorfor det er vigtigt.
- Hvad gør I, når I er tørstige?
- Hvad tror I, dyrene gør?
- Hvor kan de få noget at drikke her i området?
Aktivitet:
Send børnene ud i hold på 4 pr. gruppe for at finde steder, hvor dyr kan finde noget at drikke i området. Definér grænserne på området, inden børnene sendes afsted. Giv dem 5-10 minutter, før de samles igen.
Forslag til samtale
- Vand er ikke kun vigtigt at drikke. Mange dyr bruger også vandet til noget andet. Hvad kunne det være?
- Kender I nogle dyr, som bor i vand? Her kan I snakke om, hvilke af de fokusarter der er nævnt bagerst i hæftet, som kunne bo i vandet.
- Mange dyr lever hele deres liv i vand, andre bruger vandet som en slags vuggestue, hvor deres æg og unger lever, inden de bliver store nok, f.eks. guldsmede og frøer.
- Snak om, hvordan I kan hjælpe dyrene ved at lave flere steder, hvor dyrene både kan få noget at drikke og leve deres liv.
- Nu skal I skabe flere steder med vand! Vælg at lave aktiviteten, ud fra hvad der er muligt.
Lav et vandhul:
- Find et sted, hvor I må grave et hul.
- Grav et hul, og sæt en stor balje eller spand ned i det. (Brug evt. jorden til at lave en billebank eller en sommerfuglebuffet senere. Se forløb 3).
- Fyld beholderen med vand, og læg også en masse sten eller nogle stykker træ i, så dyrene ikke drukner, men kan kravle op på land igen. Om sommeren skal I huske at fylde mere vand i, da noget af det fordamper i varmen.
- Er der en sø i nærheden, kan I fylde beholderen med en spand søvand for at kickstarte livet i den. Ellers er regnvand eller vandhanevand fint.
Sådan! I har nu bygget det perfekte bo til en masse vanddyr og har samtidigt lavet et sted, hvor dyrene kan drikke. Husk ikke at putte fisk i, da de spiser de andre dyr.
Denne aktivitet er lavet af projektet Vilde Rødder. Du kan læse mere om Vilde Rødder her.
- Beholdere til vand – opvaskebalje, murerspand, murerbalje, gryde e.l.
- En spade – gerne flere
- Store sten
- Et bræt/pinde
- Vand (evt. regnvand) og vandkande
Stil dem f.eks. følgende spørgsmål
- Hvordan gik det?
- Hvad vil der nu ske der, hvor I har skabt et levested?
Idéen er at få børnene til at komme frem til, at mange forskellige levesteder giver mange forskellige dyr, og at vi kan hjælpe dyrene ved at skabe levestederne.
Slut af med at lade børnene give udtryk for deres oplevelse med dagens aktivitet ved at lade børnene tage stilling til tre udsagn og bede dem om at stille sig på en skala f.eks. mellem huset og et træ, hvor huset er ’’ja/godt’’, og træet er ’’nej/dårligt’’. Notér, hvor mange der stiller sig hvor.