Færdighedsmærke
Svømmesikkerhed
Målgruppe
Junior

At beherske svømning er en vigtig sikkerhedsmæssig færdighed, at beherske i et land som Danmark og besiddelse af
svømmefærdigheder er en forudsætning for, at kunne deltage i søaktiviteter i Det Danske Spejderkorps.

Alle medlemmer, der deltager i søaktivitet, kan svømme 200 m og er fortrolig med ophold i vandet iført redningsvest. Det er desuden dejligt at svømme og en god måde at få trænet sin kondition, sin motorik og sin krop på en sjov og alsidig måde. Svømning er desuden en god måde at træne på for personer med skader eller handicap, der gør vandring eller løb vanskeligt.

Målet med sikkerhedssvømmemærket er at give spejderen en synligt bevis på at en leder har overvåget at spejderen er i stand til at svømme 200 m., samt at spejderen får de nødvendge sikkerhedsmæssige færdigeheder til at kunne deltage i søaktiviteter.

Det sekundære formål er at give spejderen lyst til at udvikle sine svømmefærdigheder og dermed bidrage til at spejderen får en sund kropslig udvikling.

Mærket er egnet for spejdere fra minigrenen og opefter.

Krav til svømmesikkerhedsmærket

  • Spejderen skal være bekendt med Det Danske Spejderkorps sikkerheds regler for badning.
  • Spejderen skal kunne svømme 200 m uden ophold på under 20 min.
  • Der må benyttes brystsvømning, crawl eller rygcrawl efter eget valg. Der må gerne skiftes svømmestil undervejs.
  • Spejderen har prøvet at iføre sig redningsvest og kan svømme min 200m iført denne.
  • Der må ikke benyttes svømmefødder, svømmevinger, svømme bælte eller andre opdriftsmidler. Der må gerne benyttes neoprendragt.

Følgende er ikke et krav, men en anbefaling

  • Da de fleste svømmeprøve aflægges i en svømmehal er det desuden en god ide at lave lignende test sø-, å- eller havvand.
  • Spejderen har svømmet en distance på min. 100m i åbent vand
  • Spejderen har prøvet at svømme min 50m med tøj på. Denne test kan foregå i svømmehallen (hvis tilladelse fra bademester gives) eller allerhelst på åbent vand.
  • Testen kan gentages både med tøj og redningsvest, ligeledes 50m. Det kræver flere kræfter at svømme både iført tøj og redningsvest. Formålet med denne øvelse er at forhindre panik, hvis en spejder falder overbord fra en båd eller vælter med en kano. Hvis man har prøvet det før er det nemmere at reagere hensigtsmæssigt i en kritisk situation.
  • Forslag til forberedelse

”Sikkerhedsregler for badning” for Det Danske Spejderkorps gennemgås med spejderne. Forskellen på en svømmevest og redningsvest gennemgås med spejderne.

Spejderen bør have trænet regelmæssigt i ugerne op til mærkesvømningen, så der foreligger en realistisk vurdering af spejderens mulighed for at gennemføre svømningen.

En leder eller spejderkammerat bør udpeges til ”banetæller” så spejderen kan koncentrere sig om svømningen.

Gennemføres 200 m. svømningen i sø eller hav kan det anbefales, at spejderne bader i neopren svømmedragt, eller i badetøj med en nylon t-shirt ud over, for at undgå for hurtig afkøling af kroppen.