Vedtægtsforslag er klar

Et sæt vedtægter, der er blevet til med utrolig mange timers hjælp fra engagerende spejdere, både fra grupper, divisioner, centre og arrangementer og de frivillige jurister, der har været med fra starten til at samle trådene til det endelige forslag. Tusind tak for det.
Vedtægterne er vores fælles spilleregler i Det Danske Spejderkorps. Både når vi sætter rammen om vores formål, organiserer vores foreningsarbejde og som et værktøj til at håndtere, når det bliver svært, og vi skal løse konflikter. Det er spilleregler, som både vi som medlemmer skal navigere i, og som vores omverden i samfundet skal kunne bruge, når vi fx skal snakke med myndigheder, samarbejdspartnere og banker.
Udgangspunktet for forslaget er at skulle forbedre og overskueliggøre - men ikke revolutionere - korpsets love. Der er ting, som er nye og ændrede, men langt det meste er videreført – dog i et tydeligere sprog og en mere praktisk struktur. Forslaget til nye vedtægter skal ikke ændre den måde, vi laver spejderarbejde på, men skal skabe en velfungerende organisatorisk ramme bag det vigtige arbejde, som spejdere, ledere, bestyrelsesmedlemmer og frivillige i fællesorganisationen lægger.
Vi glæder os til de kommende måneder, hvor vi får god mulighed for at gå i yderligere dialog frem mod Korpsrådsmødet. På dds.dk/krm kan du læse mere om processen - både fra beslutningen på Korpsrådsmødet 2017 frem til det stillede forslag, og hvordan du kan komme på workshops i de kommende måneder.
Vi håber, I også vil bruge tiden til at lytte til hinanden, inden I eventuelt går i gang med at argumentere for, hvorfor lige nøjagtig jeres løsning er den allerbedste. For når man skal lykkes med at lave et sæt vedtægter til over 36.000 medlemmer, så vil det altid være en ’One size fits all’, som sikkert kommer til at føles lidt løse for nogen og en smule stramme for andre.
Vi glæder os i hvert fald til at høre, hvad I tænker, når vi ses op til og på Korpsrådsmødet i november.
De venligste hilsner
Mathias og Kristine
På vegne af korpsledelsen
Her lidt baggrundshistorie for dem, der måske hører om vedtægterne for første gang:
På Korpsrådsmødet i 2017 vedtog vi i fællesskab, at Det Danske Spejderkorps skulle have et nyt og simplere sæt vedtægter. Siden har vi virkelig vendt og drejet, hvordan vi skulle lave et fornuftigt bud, inden vi officielt satte arbejdet i gang i slutningen af 2019. Arbejdet med at udarbejde et nyt sæt vedtægter blev delt op i to.
Det første spor kiggede på områder og emner, som ikke hidtil har været dækket i vores vedtægter eller områder, som kunne beskrives mere præcist og tidssvarende. Altså sikre, at der eksempelvis ikke var noget, vi går og mangler i vedtægterne eller noget, der er så forældet, at det er mere til besvær end til hjælp.
I det andet spor har en frivillig gruppe af jurister og foreningskyndige spejdere gransket det nuværende lovhæfte for at få styr på, hvad det egentlig indeholder, og hvordan det kunne skæres helt ind til benet. Målet for dette spor har været at præsentere et forslag til nye vedtægter, der er tidssvarende og samtidig til at læse, forstå og anvende, uden at man er uddannet jurist eller har været spejder i 25 år.
Efter både virtuelle og fysiske workshops i løbet af 2020, uformelle høringer hos divisioner og eksterne repræsentanter som banker, Dansk Ungdoms Fællesråd og Kommunernes Landsforening, blev det første udkast til nye vedtægter udsendt i september 2020. Herefter var der virtuelle skrivecafé-sessioner, så alle havde mulighed for at udveksle idéer og få råd og vejledning til formulering af ændringsforslag i god tid inden Korpsrådsmødet 2020.
Desværre måtte vi aflyse det fysiske Korpsrådsmøde 2020 og afholde det virtuelt, og vi valgte derfor, at det var bedre at udsætte beslutningen om vedtægterne til at et år, hvor vi alle sammen kunne være fysisk sammen igen. Den positive effekt af det valg er, at vi har haft endnu et år til at samle input fra alle, der har haft lyst til at bidrage.
Derfor bød vi ind med et revideret forslag til vedtægterne i marts 2021, baseret på den feedback vi havde modtaget i efteråret 2020. Siden er der afholdt en stribe både virtuelle og fysiske workshops. Nogle workshops med specifikke emner, såsom gruppelederens rolle, betydningen for centre og arrangementer, input fra fællesorganisationen mens andre workshops har haft en mere fri form, hvor deltagerne har kunne stille alle slags spørgsmål og mene lige det, de ville, i forhold til de nye vedtægter.