Fire af korpsets ejendomme bliver fremtidens fyrtårne

OPDATERING: På korpsrådsmødet 2018 blev beslutningsforslag B2 med Æ6 vedtaget med følgende ordlyd:
"Det igangsatte arbejde med de fire fyrtårne Thurøbund, Ryekol, Colleruphus, Kulsø fortsættes. Gillastugan og Temnæs fortsætter som projektejendomme i DDS. Rosenholt, Hylkedam og Skovbrynet drives videre som driftsejendomme. Avnstrup og Stevninghus fortsætter den igangværende proces mod mulig selvstændiggørelse. Alle ejendomme ejet af Korpset understøttes i deres drift af Korpskontoret. Der oprettes et netværk for alle spejderejendomme med relation til Det Danske Spejderkorps. Som afsæt for netværket sikrer Korpskontoret, at der afholdes et netværksmøde i kvartalet, indtil netværket er solidt forankret i Korpset. Der gennemføres i løbet af 2019 en brugerundersøgelse"
Den oprindelige nyhed om fyrtårnene kan læses herunder:
Fire af korpsets ejendomme skal fremover udvikles til at blive inspirerende fyrtårne for hele Det Danske Spejderkorps. De fire ejendomme er Colleruphus i Nordsjælland, Kulsø i Midtjylland, Ryekol i Østjylland og Thurøbund på Sydfyn.
De fire fyrtårne skal være rollemodeller for fremtidens natur- og friluftsfaciliteter, hvor børn og unge skal kunne opleve natur-, frilufts- og spejderaktiviteter, de ikke ville kunne opleve i traditionelle faciliteter. Samtidig skal grupperne i Det Danske Spejderkorps gennem fyrtårnene blive inspireret til udvikling af egne faciliteter.
Beslutningen om at skabe lokale fyrtårne for frilufts- og spejderaktiviteter sker i forlængelse af ejendomsstrategien fra 2016, som sigter efter færre fælles korpsejendomme, som der til gengæld kan investeres mere i.
Ud over de fire fyrtårne er to ejendomme udvalgt til at indgå i en kommende vækststrategi i Det Danske Spejderkorps. Det drejer sig om ejendommene Temnæs ved Skanderborg og Gillastugan i Sydsverige. Her er det ambitionen, at ejendommene tilknyttes ’udflytter-grupper’ fra hhv. Aarhus- og hovedstadsområdet, hvor der p.t. er mange grupper, der oplever ventelister og pladsmangel. Mens det er planen, at Temnæs på sigt selvstændiggøres, beholdes Gillastugan i korpsregi.
Syv ejendomme skal selvstændiggøres, men blive på spejderhænder
Korpsledelsen har desuden besluttet, at syv af korpsets ejendomme skal selvstændiggøres. Dvs. at der for ejendommene arbejdes på at finde en struktur, hvor ejendommene forbliver på spejderhænder, men ejes og drives uden for korpsregi. Selvstændiggørelsen af ejendommene skal sikre, at de drives af lokalt forankrede frivillige med indsigt i lokale forhold, vilkår og potentialer.
De syv ejendomme, der skal selvstændiggøres, er Avnstrup (Midtsjælland), Rosenholt (Nordjylland), Skovbrynet og Hylkedam (begge Vestfyn), skibet Ran samt ejendommene Stevninghus (Sønderjylland) og Råbroholm (Nordsjælland), som begge allerede er i proces om selvstændiggørelse.
En lang, men grundig proces
Beslutningen om udvælgelse af fyrtårne og ejendomme til selvstændiggørelse er en udløber af en grundig proces, som begyndte i efteråret 2016. Kriterierne, der har ligget til grund for udvælgelsen, er økonomi, driftsforhold, placering ift. demografi, arealstørrelse, ejendomsværdi, langsigtet værdi og potentiale.
Korpsledelsen og generalsekretæren har siden beslutningen blev truffet været i dialog med formænd og frivillige for ejendommene, og er dybt taknemmelige for det imponerende stykke arbejde, der gennem årene er blevet lagt af de frivillige på ejendomsområdet.
Du kan se en opsummering af, hvad der skal ske med de 11 ejendomme herunder.
Det skal der ske med korpsets 11 ejendomme
FYRTÅRNE: Colleruphus, Kulsø, Ryekol, Thurøbund
Disse fire ejendomme skal udvikles til at blive fremtidens fyrtårne for friluftsfaciliteter i Det Danske Spejderkorps og være samlingspunkt for korpsets større arrangementer. Næste skridt i processen bliver at lægge en plan for, hvordan de enkelte ejendomme kan udvikles til fyrtårne. Her kan man bl.a. komme og give sit besyv med på årets korpsrådsmøde.
DEL AF VÆKSTSTRATEGI: Temnæs, Gillastugan
Disse to ejendomme er udpeget til at indgå i en kommende vækststrategi i Det Danske Spejderkorps. Det er planen, at Temnæs på sigt skal overtages af en ’udflytter’-spejdergruppe, så ejendommen i 2021 kan selvstændiggøres som del af en ny spejdergruppe. Den sydsvenske ejendom Gillastugan skal ligeledes tilknyttes en ’udflytter’-spejdergruppe, men skal forblive i korpsregi.
SELVSTÆNDIGGØRES: Avnstrup, Rosenholt, Skovbrynet, Hylkedam, skibet Ran, Stevninghus og Råbroholm
Disse syv ejendomme skal selvstændiggøres. Det betyder, at de ikke længere skal være del af korpsets fælles ejendomsportefølje, men skal ejes og drives uden for korpsregi. For samtlige ejendomme er planen, at de forbliver på spejderhænder og fx overtages af en gruppe eller division. I overensstemmelse med strategien på ejendomsområdet skal selvstændiggørelsen sikre, at ejendommene drives af lokalt forankrede frivillige med indsigt i lokale forhold, vilkår og potentialer. For Skovbrynet og Hylkedam undersøges det endvidere, om de to ejendomme kan drives sammen. Ejendommene Stevninghus og Råbroholm var før korpsledelsens beslutning allerede i gang med en selvstændiggørelsesproces.