Tænkedag 2018

Tænkedag fejres hvert år af spejdere over hele verden i anledning af Lord Robert Baden Powell og hans hustru Olave Baden Powell har fødselsdag. Læs mere om Tænkedag her.
Koh-Koh
Koh-Koh er en kendt indisk leg, med to hold med hver ni personer. Det ene hold er jægere, og det andet er forsvaret.
Forberedelse:
Tegn et stort rektangel på 30 m gange 15 m. Del banen op på langs med en streg, og for hver ende af denne streg, skal der være en stang (det kan for eksempel også være sten eller stole). Desuden skal der bruges et ur til tidstagning.

Spilleregler:
Jægerne stiller sig klar på banen, otte ud af de ni sætter sig på stregen på midten af banen, her skal hver anden sidde med ansigtet mod den ene banehalvdel, og de andre skal sidde med ansigtet mod den anden banehalvdel. Jægerne skal have lige langt imellem sig. Den niende jæger står på sidelinjen, ved stangen, og er den startende jæger.
Tre forsvarsspillere fra forsvarsholdet indtager banen. Jægeren skal så prøve at fange dem ved at røre dem på skulderen.
Forsvarsspillerne kan løbe på tværs af banehalvdelene, men det kan jægeren ikke. Jægeren kan kun løbe i en retning. Når jægeren er begyndt at løbe i en retning, kan han/hun ikke vende om i den modsatte retning. Den eneste måde en jæger kan ændre retning, er ved at runde en af stængerne i hver sin ende af banen. Jægeren kan dog også skiftes ud med en af de jægere, der sidder på midten, ved at røre denne på skulderen og råbe ”KOH!” Den nye jæger løber så ud på den banehalvdel hans/hendes ansigt vendte, for at jagte forsvarsspillerne. Når alle tre forsvarsspillere er fanget, kommer tre nye forsvarsspillere ind på banen.
Legen slutter når alle ni forsvarsspillere er blevet fanget. Derefter bytter holdene positioner. Det hold der fangede alle ni modstandere hurtigst har vundet legen, så det er en god idé at tage tid.
Evaluering:
Spørg holdene hvorfor de tror de vandt eller tabte, og hvad de ville gøre bedre en anden gang.
Se på følgende video hvordan legen foregår: https://www.youtube.com/watch?v=kD-D6QWDn7k
Samarbejdesøvelse
Forberedelse:
Skaf to mønter eller små sten, én pr. team.
Spilleregler:
Legen kræver koncentration, kommunikation, strategi og observationsevner. Del grenen i to hold, hvert hold skal sætte sig i en række overfor hinanden, med ansigterne vendt ind mod midten, der bør være én meter mellem rækkerne.
Hver række får en mønt, som så skal gives videre til den næste i rækken, eller det skal i hvert fald se ud som om mønten bliver givet videre. Alle personer i rækken kan give mønten videre eller beholde den, men alles hænder skal være foran kroppen og synlige. Begge rækker giver deres mønt videre samtidig.
Deltagerne skal holde skarpt øje med modstanderholdet, og ikke deres eget hold, så de kan gennemskue, hvor mønten stopper med at blive givet videre.
Når den sidste i rækken har fået mønten, eller i hvert fald ladet som om han/hun har fået mønten, så stopper legen. Nu skal hver række så finde ud af sammen, hvem fra det andet hold, der har beholdt mønten. Når de er blevet enige, skal spejderne sætte sig i rækkerne, på de samme pladser som de sad på før. Derefter siger hver hold, hvem de tror har beholdt mønten.
Den første i hver række, som startede med mønten, rykker nu til den sidste plads i rækken. Legen er forbi, når alle har prøvet at starte med mønten.
Vinderrækken er dem om flest gange gætte rigtigt, i forbindelse med hvem der havde mønten.
Evaluering:
Hvordan fandt I i holdet ud af hvem der skulle have mønten, og hvordan kunne I have været bedre til at gætte hvem der havde mønten på modstanderholdet. Hvordan kommunikerede og samarbejdede I?
Klik her for at finde flere aktiviteter i WAGGGS's tænkedagshæfte